Utama Maklumat kesihatan Bayi yang Sakit, Adakah Anda Masih Mempunyai Penyusuan Bayi Eksklusif?
Bayi yang Sakit, Adakah Anda Masih Mempunyai Penyusuan Bayi Eksklusif?

Bayi yang Sakit, Adakah Anda Masih Mempunyai Penyusuan Bayi Eksklusif?

Anonim

Setiap ibu, mahu memberikan yang terbaik untuk anak-anak mereka berkembang dengan baik. Salah satu cara adalah menyediakan penyusuan eksklusif. Bagaimanapun, bagaimana jika apabila ibu memberikan susu, bayi mengalami kesakitan. Mungkin kebanyakan ibu akan berasa keliru, sama ada menyusu masih merupakan makanan terbaik untuk bayi yang sakit atau sama ada bayi yang sakit masih boleh diberikan susu ibu. Kemudian, bolehkah bayi yang sakit masih diberi ASI? Lihat penjelasan berikut.

Image

Bayi yang sihat benar-benar memerlukan susu

Malah, susu ibu masih menjadi makanan terbaik untuk bayi anda, terutamanya apabila mereka sakit. Bayi mungkin mempunyai penyakit berjangkit, seperti senak atau selesema dan demam. Ini kerana bayi anda tidak mempunyai imuniti yang kuat seperti orang dewasa. Jadi mereka terdedah kepada jangkitan.

Oleh itu, ASI diperlukan dalam hal ini. Susu ibu boleh membantu mengembalikan bayi yang sakit dalam beberapa cara seperti:

 • Meningkatkan imuniti bayi . Jika anda pernah mendengar, susu ibu mengandungi antibodi yang boleh membantu mengekalkan kesihatan anak anda. Antibodi dalam susu ibu sebenarnya datang dari sistem imun ibu supaya ia dapat membantu membentuk antibodi pada bayi.
 • Memenuhi semua keperluan pemakanan yang diperlukan . Dengan cara ini, hanya makanan susu ibu yang sesuai dengan keperluan bayi di bawah umur 6 bulan. Semua nutrien yang diperlukan oleh bayi terkandung dalam susu ibu, sudah tentu dengan jumlah yang sesuai. Pemenuhan nutrien boleh membuat bayi sakit sembuh dengan cepat.
 • Buat anak anda lebih selesa . Apabila anda mempunyai penyakit ini, bayi anda mungkin akan menangis dengan kerap dan ragu-ragu. Dengan menyusuinya, bayi anda akan berasa lebih hangat dan lebih selesa, kerana berasa selamat dalam lengan anda.

Bayi yang sakit biasanya tidak dapat menghisap langsung dari puting susu

Salah satu cabaran ketika menyusukan bayi yang sakit adalah bahawa bayi tidak cukup kuat untuk menghisap susu secara langsung dari puting susu anda. Ini kerana mereka merasa lemah dan penat. Walau bagaimanapun, jangan biarkan ini membuat anda berhenti menyusu bayi anda dan menggantikan susu dengan susu formula.

Jika sesungguhnya sukar bagi bayi untuk menghisap susu, anda boleh mengepam susu dan kemudian menyimpannya dalam botol, supaya bayi menghisap susu dari susu. Menghisap dari botol dangkal lebih mudah daripada puting terus.

Image

Bagaimana anda menyusukan bayi yang sakit?

Cabaran lain adalah apabila bayi mempunyai selesema. Pada masa itu, bayi akan sukar bernafas kerana saluran pernafasan disekat dengan lendir. Keadaan ini akan membuat bayi sangat rewel kerana sukar untuk menghisap susu dan bernafas sekaligus.

Jangan risau, jika ini berlaku, anda boleh melakukan perkara-perkara berikut:

 • Gunakan alat khas untuk mengeluarkan lendir yang telah terkumpul di hidung bayi dengan jarum suntik hidung - alat ini boleh dibeli di kedai bayi - supaya bayi lebih lega.
 • Cuba menyusu anak anda dalam kedudukan tegak.
 • Biarkan bayi menghisap susu dari pacifier bukan langsung dari puting susu.

Juga Baca:

 • Berapa Banyak Kalori Adakah Ibu Perlu Menyusu?
 • Mengatasi Sembelit pada Bayi yang secara eksklusif menyusui
 • 6 Perkara yang Harus Anda Ketahui pada Minggu Pertama Penyusuan Susu

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

Sangat baik (2017). Wha Adakah Feeding Cluster dan Adakah Bayi Saya Perlu? [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.verywell.com/cluster-feeding-284296 [Diakses pada 26 Jul. 2017].

WebMD. (2017). Menyusukan Gambaran Keseluruhan Bayi Sakit. [dalam talian] WebMD. Boleh didapati di: http://www.webmd.com/parenting/baby/tc/breast-feeding-a-sick-baby-topic-overview [Diakses pada 26 Jul. 2017].