Utama Maklumat kesihatan Kedudukan IUD boleh dipindahkan, anda tahu! Ayuh, Semak kedudukan IUD dengan cara ini
Kedudukan IUD boleh dipindahkan, anda tahu! Ayuh, Semak kedudukan IUD dengan cara ini

Kedudukan IUD boleh dipindahkan, anda tahu! Ayuh, Semak kedudukan IUD dengan cara ini

Anonim

Masalah yang timbul dengan pengguna IUD adalah kedudukan mereka boleh dipindahkan. Oleh itu, adalah perlu untuk menyemak benang IUD untuk mengetahui sama ada IUD anda betul atau tidak. Walau bagaimanapun, bagaimana saya memeriksa sama ada benang IUD masih dalam kedudukan atau telah berubah? Datang, lihat maklumat mengenai IUD di bawah.

Image

Bagaimanakah saya menyemak kedudukan benang IUD?

Image

IUD mempunyai bentuk yang sangat kecil, berbentuk seperti huruf T, dan biasanya dilapisi dengan cuprum atau mengandung progestin hormon.

Apabila doktor memasuki IUD ke dalam vagina, sekeping benang plastik dari IUD akan menggantungkan serviks.

Nah, jika anda ingin menyemak kedudukan IUD, anda boleh melakukannya dengan menyentuh benang plastik dari IUD yang tergantung di dekat serviks ini.

 • Pertama, cuci tangan dengan teliti menggunakan sabun sebelum memasukkan jari ke dalam vagina.
 • Seterusnya, duduk atau jongkok seperti kedudukan jongkong. Kemudian masukkan jari tengah bersih ke dalam vagina untuk menyentuh serviks (serviks).
 • Apabila anda memasukkan jari ke dalam serviks, terasa keras tetapi kenyal, seperti hujung hidung anda.
 • Jika jari anda terasa seperti tali nipis, maka IUD anda masih dalam kedudukan dan masih berfungsi.
 • Jika benang terasa lebih pendek daripada kali terakhir yang anda periksa, atau sukar dicari, IUD anda mungkin telah berpindah dari kedudukannya.

Ingat, apa yang dirasakan hanya sebahagian daripada benang IUD, bukan alat IUD secara keseluruhan. Jika apa yang dirasakan adalah peranti IUD, maka mungkin terdapat perubahan dalam kedudukan.

Berapa kerapkah pemeriksaan IUD untuk benang IUD?

Image

Adalah idea yang baik untuk memeriksa kedudukan benang IUD anda sebulan sekali, dan sebaiknya melakukannya sebaik sahaja tempoh anda berakhir. Lakukan ini dengan kerap setiap bulan.

Terutamanya apabila anda hanya menggunakan IUD, anda perlu memeriksa kedudukan benang IUD beberapa kali seminggu selepas kontraseptif dimasukkan. IUD yang baru dipasang memudahkan untuk beralih atau menukar kedudukan supaya perlu diperiksa lebih kerap.

Apakah isyarat bahawa benang IUD adalah gelongsor?

Image

Tidak banyak tanda-tanda bahawa kedudukan IUD kelihatan. Kedudukan benang IUD adalah yang paling boleh dipercayai. Jika sukar untuk dijangkau dengan jari-jari anda di dalam vagina, ini mungkin menjadi tanda bahawa ia benar-benar beralih.

Jika anda menggunakan jenis IUD lain seperti Mirena, Liletta, Kyleena atau Skyla, maka tempoh anda lebih pendek atau berubah, dapatkan nasihat doktor anda. Perubahan ini mungkin berlaku kerana kedudukan IUD berpindah dari tempatnya.

Gejala lain yang juga boleh menunjukkan masalah dengan IUD adalah:

 • Kekejangan abdomen yang teruk berlaku
 • Demam dan menggigil
 • Darah dan cecair yang keluar dari faraj

Berapa kerap anda perlu pergi ke doktor untuk memeriksa keadaan IUD?

Image

Selain melakukan pemeriksaan diri, anda juga perlu pergi ke obstetrik dengan kerap. Idealnya, IUD diberikan keadaan pemeriksaan 6 minggu selepas pemasangan, kemudian setelah itu dapat dilakukan setiap bulan pada akhir periode Anda.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai masalah dan anda masih boleh merasakan thread IUD anda, maka anda tidak perlu melakukannya.

Juga Baca:

 • Merancang untuk Memasang IUD untuk Mencegah Kehamilan? Pertimbangkan 8 Perkara Penting Pertama
 • Kesan Sampingan IUD KB yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Memasang
 • Bilakah Masa Kanan untuk Keluarkan Lingkaran KB (IUD)?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 21 Jun, 2019

Sumber

NHS. 2014. Peranti Intrauterine. [Dalam Talian] Boleh didapati di: http://www.sexualhealthsheffield.nhs.uk/wp-content/uploads/2015/03/IUD_Patient_leaflet.pdf (Diakses pada 26 September 2018)

Stacey Dawn. 2018. Bagaimana Semak Struktur IUD anda. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.verywellhealth.com/how-to-check-your-iud-strings-906659 (Diakses pada 26 September 2018)

Axtell Beth. 2018. Tidak Boleh Merasakan Peranti Intrauterine (IUD) String: Adakah Ini Biasa?. [Dalam Talian] Boleh didapati di: https://www.healthline.com/health/birth-control/cant-feel-IUD-string#causes (Diakses pada 26 September 2018)