Utama Maklumat kesihatan Bilakah Masa Kanan untuk Keluarkan Lingkaran KB (IUD)?
Bilakah Masa Kanan untuk Keluarkan Lingkaran KB (IUD)?

Bilakah Masa Kanan untuk Keluarkan Lingkaran KB (IUD)?

Anonim

Peranti Intrauterine (IUD) atau Lingkaran KB adalah kaedah jangka panjang yang agak berkesan. Jika anda menggunakan IUD, satu hari anda mungkin perlu mengeluarkannya untuk satu sebab atau yang lain. Bagi kebanyakan wanita, proses mengeluarkan IUD adalah semudah proses pemasangan. Oleh itu, bilakah masa yang tepat untuk melepaskan KB lingkaran ini? Semak ulasan di bawah.

Image

Kenali jenis IUD

Image

IUD adalah alat kontraseptif berbentuk T yang dimasukkan ke dalam rahim untuk mencegah kehamilan. Terdapat dua jenis spiral KB yang biasa digunakan, iaitu IUD bersalut tembaga dan IUD hormon.

Lingkaran KB bersalut tembaga adalah alat kontraseptif bersalut tembaga pada batang dan lengan. Kontraseptif ini berfungsi untuk mencegah kehamilan dengan menyekat sperma untuk menyuburkan telur, menjadikannya lebih sukar untuk telur disenyawakan di rahim.

Sementara itu, KB lingkaran hormon adalah kontraseptif yang dilapisi dengan progestin hormon, menjadikan cairan serviks lebih tebal, dan menipiskan lapisan rahim. Inilah yang membuat sperma tidak boleh masuk ke rahim.

Bilakah saya perlu melepaskan lingkaran KB?

Image

Sebenarnya, untuk melepaskan lingkaran KB boleh dilakukan pada bila-bila masa, mengikut keperluan anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang memerlukan anda mengambil kawalan kelahiran spiral walaupun anda masih melambatkan kehamilan.

Lingkaran KB mempunyai had kesahan, untuk peranti salutan tembaga boleh mencegah kehamilan sehingga 10 tahun selepas penyisipan. Jadi, anda perlu melepaskan KB lingkaran selepas tempoh waktu itu.

Walaupun IUD hormon mempunyai tempoh sah yang berbeza, bergantung kepada jenama. Sesetengah jenama boleh mencegah kehamilan selama tiga tahun, sementara yang lain boleh sehingga lima tahun. Apabila tempoh sah tamat tempoh, maka anda perlu melepas KB lingkaran.

Sebelum IUD adalah sah, jika anda ingin hamil, anda boleh meminta doktor anda membuangnya.

Di samping itu, doktor juga mencadangkan untuk mengambil IUD jika anda mengalami:

 • Meningkatkan tekanan darah
 • Jangkitan panggul
 • Endometritis (keradangan dinding rahim)
 • Kanser endometrium atau kanser serviks
 • Menopaus

Sekiranya terdapat kesan sampingan atau ketidakselesaan lain, ini boleh menjadi alasan untuk membuang IUD.

Prosedur untuk membuang IUD

Image

Bagi kebanyakan wanita, prosedur untuk membuang kawalan kelahiran spiral adalah prosedur mudah dilakukan di klinik doktor. Perlu diingat, jika proses ini hanya boleh dilakukan oleh doktor.

Selain mudah, biasanya proses mengeluarkan lingkaran KB ini tidak menyebabkan kesan sampingan tertentu. Jadi anda tidak perlu risau dan bimbang.

Untuk mengeluarkan IUD, doktor anda akan memegang benang IUD dengan forseps cincin. Dalam kebanyakan kes, lengan IUD akan naik, dan peranti akan keluar.

Jika ia ditarik balik dan IUD tidak keluar, doktor anda akan mengeluarkan kontraseptif dengan kaedah lain. Anda mungkin memerlukan hysteroscopy untuk mengeluarkan IUD jika dilekatkan pada dinding rahim anda. Semasa prosedur ini, doktor akan mengembangkan serviks anda untuk memasukkan histeroskop.

Histeroskop menggunakan alat kecil yang dimasukkan ke dalam rahim. Prosedur ini mungkin memerlukan anestesia dan boleh mengambil masa mana saja dari lima minit hingga satu jam.

Penyelidikan baru-baru ini juga menunjukkan bahawa penggunaan ultrasound (USG) boleh menjadi cara yang berkesan untuk mengeluarkan IUD yang tidak dapat dikeluarkan. Apabila dibandingkan dengan histeroskop, menggunakan ultrabunyi lebih mudah dan lebih murah.

Apa yang berlaku selepas saya mengeluarkan IUD?

Sesetengah pendarahan atau kekejangan kecil biasanya berlaku semasa atau semasa prosedur. Sesetengah doktor mungkin menasihati beberapa wanita untuk mengambil ubat penghilang rasa sakit sebelum menjalani prosedur, jadi mereka tidak merasa terlalu sakit ketika prosedur dilakukan.

Jika IUD dikeluarkan kerana jangkitan, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik atau rawatan lain.

Selagi tidak ada komplikasi atau jangkitan, IUD tembaga atau hormon baru boleh dimasukkan sebaik sahaja IUD lama telah dikeluarkan. Memasukkan IUD baru juga boleh dilakukan pada hari yang sama.

Adakah dibenarkan melakukan hubungan seks selepas mengambil kawalan kelahiran?

Mempunyai hubungan seksual pada hari-hari sebelum dan selepas mengeluarkan IUD adalah dibenarkan dan agak selamat.

Walau bagaimanapun, perlu diingat jika anda tidak menggunakan sebarang kontrasepsi, kemungkinan kehamilan adalah tinggi lagi. Sperma dengan mudah akan memasuki dan menyuburkan telur.

Malah sperma boleh bertahan dalam saluran pembiakan wanita selama 5 hari selepas seks. Ini menjadikan kehamilan mungkin jika anda melakukan hubungan seks beberapa hari sebelum IUD dikeluarkan.

Perancangan Keluarga New Zealand mengesyorkan untuk mengelakkan hubungan seks sekurang-kurangnya 7 hari selepas prosedur penyingkiran IUD, jika pesakit tidak mahu hamil.

Juga Baca:

 • Adakah mungkin untuk menukar KB? Adakah terdapat sebarang kesan sampingan?
 • Spiral KB Membuat Lemak, Mitos Atau Fakta? Ini adalah Firman Pakar
 • Adakah benar bahawa alat kawalan kelahiran IUD dapat mengurangkan semangat seks?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Julai, 2018 | Terakhir diedit: 24 Julai, 2018

Sumber

Segala-galanya yang anda perlu ketahui tentang penyingkiran IUD https://www.medicalnewstoday.com/articles/314272.php?sr diakses 18 Julai 2018.

Bagaimana Peranti Intrauterin (IUD) Dihapus? https://www.healthline.com/health/iud-removal#1 diakses 18 Julai 2018.

Peranti Intrauterine (IUD) https://www.hhs.gov/opa/pregnancy-prevention/birth-control-methods/iud/index.html diakses 18 Julai 2018.