Utama Alergi 4 Tips Menemukan Keperluan Pemakanan Kanak-Kanak dengan Alergi Susu Lembu
4 Tips Menemukan Keperluan Pemakanan Kanak-Kanak dengan Alergi Susu Lembu

4 Tips Menemukan Keperluan Pemakanan Kanak-Kanak dengan Alergi Susu Lembu

Anonim

Gejala-gejala alergi susu lembu biasanya akan hilang sebaik sahaja kanak-kanak mencapai umur empat tahun, dan hanya beberapa alahan yang terakhir ke dewasa. Tetapi pada masa yang sama, ramai ibu bapa yang keliru tentang bagaimana untuk memenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak yang alah kepada susu lembu. Sebabnya susu lembu adalah sumber protein, kalsium dan asid folik untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Jangan keliru, tuan, ma'am! Semak pelbagai tip di bawah.

Image

Petua untuk memenuhi keperluan nutrisi kanak-kanak dengan alergi susu lembu

1. Teruskan penyusuan

Bagi bayi yang masih menyusu, penyusuan susu ibu secara eksklusif adalah pilihan terbaik untuk memenuhi pemakanan mereka. Kandungan protein dalam susu ibu agak tinggi dan komposisinya berbeza daripada protein yang terdapat dalam susu lembu.

Kualiti protein susu ibu lebih baik berbanding dengan susu lembu kerana susu ibu mempunyai jenis asid amino yang lebih lengkap daripada susu lembu. Satu contoh ialah taurine asid amino yang mempunyai peranan dalam pembangunan otak. Asid amino ini terdapat dalam jumlah yang cukup tinggi dalam membangunkan tisu otak.

2. Elakkan semua bentuk produk susu lembu

Kanak-kanak yang alah kepada susu tidak boleh diberi susu lembu dan semua derivatifnya, seperti mentega dan marjerin, keju, yogurt, ais krim, bijirin, kek, biskut, keropok, bubur susu, puding, dan kastard. Juga sedar produk yang mengandungi kasein, whey, dan laktosa dalam ruang bahan mentah.

Bagi kanak-kanak yang sudah boleh makan makanan pepejal, anda boleh bertukar pengambilan kalsium dari susu lembu dengan sumber makanan kalsium lain, seperti bayam, bokcoy, tofu, oren, telur, ikan bilis, dan sardin.

3. Pilih susu formula hypoallergenic

Jika anak anda menggunakan susu formula, pilih susu formula hypoallergenic. Susu hypoallergenic adalah susu yang mempunyai peptida dengan berat molekul kecil dan tidak menyebabkan reaksi alahan pada kanak-kanak. Berdasarkan kajian, penggunaan susu hypoallergenic tidak menyebabkan alergi pada 90% bayi dan anak-anak alergi terhadap susu lembu.

Susu yang termasuk dalam kumpulan hypoallergenic adalah susu hidrolisis yang luas dan susu formula asid amino. Susu hidrolisis secara meluas diberikan kepada kanak-kanak yang mengalami alergi susu lembu dengan gejala klinikal yang ringan atau sederhana. Susu formula asid amino diberikan kepada kanak-kanak yang menderita alahan susu lembu dengan gejala klinikal yang teruk. Sebagai alternatif, kanak-kanak yang mengalami alergi susu lembu juga boleh mengambil susu yang mengandungi isolat protein keldai.

4. Susu dari haiwan lain tidak disyorkan

Kebanyakan ibu bapa berfikir memberi susu dari mamalia lain untuk menggantikan susu lembu. Tetapi susu kambing tidak disyorkan untuk kanak-kanak alergi terhadap susu lembu kerana ia boleh mengambil risiko reaksi salib. Di samping itu, susu kambing, susu kambing, dan lain-lain tidak boleh diberikan kepada bayi di bawah umur satu tahun kecuali susu formula dibuat. Walau bagaimanapun, pada masa ini tiada susu formula berasaskan susu dari mamalia lain (selain lembu) di Indonesia.

Sebagai alternatif, anda boleh menyediakan susu sayur bukan lembu seperti susu kacang. Tetapi juga pertimbangkan sama ada anak anda mempunyai alahan kacang. Jika ya, anda boleh memberi dia nasi atau santan (bukan santan, anda tahu!)

Sekiranya anak tidak diberi makanan yang mengandungi protein susu lembu selama-lamanya?

Juga Baca:

  • Gejala dan Tanda-tanda Alergi Susu Anak Anda
  • Petua untuk Memenuhi Keperluan Pemakanan Aktif Kanak-kanak
  • Bolehkah Kanak-kanak Alergi Diturunkan dari Ibu Bapa?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 20 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 20 Jun, 2019

Sumber

Susu Susu Lembu (Dairy). https://www.allergy.org.au/patients/food-allergy/cows-milk-dairy-allergy Diakses pada 16 Oktober 2017.

Persatuan Pediatrik Indonesia. 2017. Persatuan Pediatrik Indonesia Saranan: Diagnosis dan Pengurusan Alergi Susu Lembu. Jakarta: Penerbit Persatuan Pediatrik Indonesia.