Utama maklumat kesihatan 9 Cara Meningkatkan Kesuburan Melalui Diet
9 Cara Meningkatkan Kesuburan Melalui Diet

9 Cara Meningkatkan Kesuburan Melalui Diet

Anonim

Walaupun anda tidak mengalami masalah kesuburan, meningkatkan kesihatan anda sebelum kehamilan boleh memudahkan anda hamil, mencegah komplikasi kehamilan, dan meningkatkan kesihatan bayi anda. Cadangan berikut boleh meningkatkan peluang kehamilan.

1. Mengekalkan berat badan yang sihat

Berat badan atau berat badan berlebihan boleh menjejaskan kitaran hormon badan dan mengganggu ovulasi. Berat badan juga dikaitkan dengan ketahanan insulin. Lelaki juga perlu berhati-hati tentang berat badan mereka, kerana berat badan berlebihan menurunkan pengeluaran testosteron dan sperma.

Jika anda seorang wanita yang kurang berat badan, menambah 2.5-5 kg ​​boleh membantu ovulasi dan meningkatkan kesuburan. Jika anda berlebihan berat badan, mengurangkan 5-10% berat badan dapat meningkatkan kesuburan dengan ketara, walaupun anda masih berada di atas berat badan ideal.

2. Memilih karbohidrat yang betul

Bagi kesuburan dan kesihatan secara keseluruhan, penting untuk mengambil karbohidrat berkualiti tinggi setiap hari. Karbohidrat dengan indeks glisemik rendah (GI) (bijirin, kacang, buah-buahan dan sayur-sayuran) menstabilkan gula darah dan insulin lebih baik daripada karbohidrat dengan GI tinggi (roti, pasta, beras putih, soda, jus buah, dan gula-gula ). Ia tidak diketahui dengan tepat bagaimana peningkatan gula darah dan ketahanan insulin menyumbang kepada kesuburan. Walau bagaimanapun, penyelidikan telah menemui hubungan antara diet dan karbohidrat GI yang rendah dan kesuburan ovulasi.

Wanita dengan sindrom ovari polikikstik (PCOS), penyakit yang disifatkan oleh kepekaan insulin yang lemah dan ketidaksuburan, telah mengalami peningkatan kadar kesuburan dengan rawatan insulin-sensitizing. Di samping mengekalkan kestabilan gula darah, kadar karbohidrat GI yang rendah juga mempunyai lebih banyak serat, vitamin, mineral dan protein berbanding dengan karbohidrat terlambat yang sedang menjalani pemprosesan.

3. Penggunaan protein tumbuhan

Penyelidikan mendapati bahawa menggantikan protein haiwan dengan protein tumbuhan mengurangkan risiko kemandulan sehingga 50%. Untuk meningkatkan kesuburan, gunakan sekurang-kurangnya separuh pengambilan protein daripada kacang, edamame, tauhu, dan telur.

4. lemak yang baik untuk kesuburan

Makan lemak sihat dalam diet anda dan mengelakkan lemak buruk adalah langkah penting untuk meningkatkan kesuburan. Lemak trans tidak sihat (terdapat dalam barangan bakar, keropok, dan kek) menyebabkan keradangan dan rintangan insulin. Keradangan dapat mengurangkan kepekaan badan terhadap insulin dengan menghalang protein penting, seperti adiponektin dan PPAR-gamma, yang berkaitan dengan kepekaan insulin. Rintangan insulin juga dikaitkan dengan ketidaksuburan. Lemak mono- dan polyunsaturated mempunyai kesan yang bertentangan, iaitu untuk mengurangkan keradangan dan baik untuk kesuburan. Menggantikan lemak trans dengan lemak mono- dan polyunsaturated adalah cara yang baik untuk meningkatkan kesuburan dan kesihatan keseluruhan anda.

5. Elakkan susu skim

Kajian mendapati wanita yang menggunakan segelas susu keseluruhan setiap hari lebih mudah hamil daripada wanita yang tidak minum susu keseluruhan atau menggunakan produk tenusu rendah lemak.

Susu tulen mengandungi hormon lemak larut yang penting untuk kesuburan. Hormon ini hilang semasa proses pemotongan. Hormon dalam susu keseluruhan boleh meningkatkan kesuburan pada wanita yang mengkonsumsi mereka berbanding wanita yang menggunakan susu rendah lemak atau susu skim.

6. Ambil multivitamin

Kandungannya memerlukan asid folik dan besi tambahan. Asid folik adalah penting dalam tempoh pranatal awal untuk mencegah kecacatan tiub saraf - kecacatan kelahiran di otak dan saraf tunjang. Mengambil vitamin pranatal boleh meningkatkan kesuburan pada wanita. Suplemen multivitamin dan mineral juga meningkatkan jumlah sperma pada lelaki. Wanita yang merancang kehamilan dinasihatkan untuk mengambil vitamin pranatal yang mengandungi besi bukan (dari tumbuhan) yang membantu kesuburan berbanding dengan besi heme. Lelaki yang ingin meningkatkan kesuburan boleh mengambil suplemen multivitamin atau mineral.

7. Menjaga listeria

Listeria adalah sejenis bakteria berbahaya yang terdapat dalam daging siap pakai, keju lembut, dan produk susu tanpa pasien. Wanita hamil adalah 20 kali lebih terdedah kepada penyakit kerana makanan yang mengandungi listeria. Wanita yang merancang untuk hamil juga perlu berhati-hati kerana listeriosis (jangkitan akibat listeria) boleh menyebabkan keguguran pramatang pada trimester pertama, mungkin sebelum anda tahu bahawa anda mengandung.

8. Meningkatkan penggunaan besi

Temui keperluan tubuh anda untuk besi sebelum anda hamil, terutamanya jika haid anda diklasifikasikan sebagai berat, menurut Sam Thatcher, ahli endokrinologi reproduktif di Pusat Sains Reproduktif Gunaan di Johnson City, Tennessee, dan pengarang Membuat Bayi: Semua yang Anda Perlu Tahu untuk Dapatkan Hamil Menurutnya, pendarahan setiap bulan (melalui haid) adalah sumber yang tetap kekurangan zat besi.

$config[ads_text5] not found

Memenuhi keperluan besi sekarang, kerana setelah anda hamil, tubuh anda akan mengalami kesulitan mengekalkan besi di mana bayi anda akan menyerap galian dari anda. Di samping itu, terlalu sedikit zat besi pada kehamilan awal dapat meningkatkan risiko anemia postpartum - suatu keadaan yang mempengaruhi ibu muda yang menyebabkan sel darah merah di bawah normal dan melemahkan tahap tenaga anda.

9. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran

Fikirkan buah-buahan dan sayuran sebagai multivitamin semulajadi. Buah-buahan dan sayur-sayuran bukan sahaja menyediakan banyak vitamin dan mineral, tetapi juga menyediakan mikronutrien yang melawan radikal bebas, seperti fitokimia dan antioksidan. Radikal bebas adalah molekul berbahaya yang memasuki tubuh dari cahaya matahari ke ekzos kereta, dan boleh merosakkan telur, sperma, dan organ pembiakan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

$config[ads_text6] not found

Sumber

http://www.babycenter.com/0_fertility-diet-the-nutrients-you-need-to-conceive_1460692.bc?showAll=true

http://www.intelihealth.com/article/can-your-diet-affect-fertility?hd=Food