Utama maklumat kesihatan Ingin tahu Apa itu Bau Vagina yang Sihat? Ini adalah Firman Pakar
Ingin tahu Apa itu Bau Vagina yang Sihat? Ini adalah Firman Pakar

Ingin tahu Apa itu Bau Vagina yang Sihat? Ini adalah Firman Pakar

Anonim

Faraj boleh menjadi sebahagian daripada badan yang sering membuat anda bimbang. Kerana, ramai wanita merasa enggan atau malu untuk bertanya kepada doktor dan kakitangan perubatan mengenai kesihatan faraj. Malah, seperti anggota badan lain, anda perlu mengetahui faraj anda dengan baik. Salah satu cara untuk menilai kesihatan faraj adalah mengenali bau faraj. Bagaimanapun, anda mesti tahu apa jenis bau faraj biasa. Berikut penjelasannya.

Apakah bau faraj normal seperti?

Faraj yang normal, tidak boleh berbau seperti bunga atau buah. Bau vagina juga tidak semestinya seperti dadah atau bahan kimia. Tidak ada bahagian tubuh manusia mengeluarkan aroma wangi kerana tidak perlu.

Setiap vagina mempunyai bau tersendiri, berbeza dari satu orang ke yang lain. Walau bagaimanapun, pada dasarnya vagina memancarkan bau yang agak berasid seperti cuka.

Mengikut kaji selidik pakar pakar kebidanan dan reproduktif dari WebMD, Dr. Heather Rupe, bau ini boleh dibaui dari jarak kira-kira 30 sentimeter. Tidak perlu risau, ini adalah perkara biasa dan tidak perlu mengganggu anda.

Mengapa bau vagina agak masam?

Bau vagina asid berasal dari koloni bakteria semulajadi dan rembesan vagina. Koloni bakteria dan cecair ini berasid, dengan pH normal 4.5. Keaslian kawasan organ wanita adalah penting untuk mencegah jangkitan bakteria atau virus. Tepat jika keasaman diganggu, vagina menjadi lebih mudah terdedah kepada bakteria, virus, dan mikroorganisme yang lain yang menyebabkan penyakit.

Walau bagaimanapun, bau faraj boleh berubah bersama dengan kitaran haid wanita. Anda mungkin berasa bau yang lebih kuat selepas tempoh anda. Dalam kebanyakan kes, ini biasanya disebabkan oleh perubahan hormon atau sisa-sisa lapisan lapisan rahim (endometrium).

Sekiranya saya menggunakan sabun pembersih feminin untuk membuat bau faraj bagus?

Tidak, wanita tidak perlu menggunakan sabun pembersih wanita untuk menyimpan vagina segar. Perlu diingat, vagina adalah salah satu organ tubuh yang bebas dan canggih. Faraj sudah mempunyai sistem sendiri untuk menghilangkan pelbagai bakteria dan kuman. Di samping itu, vagina juga mengandungi banyak bakteria yang baik yang akan menghalang pertumbuhan bakteria buruk. Bakteria yang buruk ini biasanya menyebabkan bau pedas.

Sementara itu, sabun pembersihan feminin akan mengganggu keasidan vagina (pH) secara semulajadi. Ini kerana sabun wanita tidak dapat membezakan antara bakteria baik dan buruk. Hasilnya, bau vagina lebih pedas walaupun selepas mencuci vagina, bau menjadi wangi seperti bunga. Wangiannya hanya bersifat sementara.

Apakah yang dimaksudkan jika vagina mempunyai bau yang kuat?

Juga Baca:

 • Adakah benar bahawa makan nanas menjadikan faraj manis?
 • Punca dan Cara Mengatasi Leucorrhoea yang Membuat Vagina Gatal
 • 4 Kaedah Penting untuk Pembersihan Vagina

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 17 Jun, 2019 | Terakhir Edited: 17 Jun, 2019

Sumber

Mengapa Bau Vagina Saya? http://blogs.webmd.com/womens-health/2014/10/why-does-my-vagina-smell.html Diakses pada 20 Mac, 2017.

Inilah vagina anda sepatutnya berbau seperti itu. http://www.self.com/story/this-is-what-your-vagina-is-supposed-to-smell-like Diakses pada 20 Mac 2017.

Pemeriksaan Sendiri Vagina (VSE). http://www.webmd.com/women/vaginal-self-examination-vse#1 Diakses pada 20 Mac, 2017.