Utama penyakit Apakah angina?
Apakah angina?

Apakah angina?

Anonim

Definisi

Apakah angina?

Angina adalah sakit dada atau ketidakselesaan yang biasanya disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke jantung. Biasanya penyebab angina disebabkan oleh penyempitan atau penyumbatan saluran darah dalam badan. Hati anda memerlukan oksigen yang dibawa oleh darah anda. Kekurangan darah yang menjangkau jantung menyebabkan kurang oksigen dibawa ke jantung untuk mengepam darah. Terdapat 3 jenis angina:

 • Angina stabil adalah jenis yang paling kerap. Angina ini berlaku jika jantung bekerja lebih keras daripada biasanya, contohnya selepas bersenam. Angina stabil mempunyai corak biasa. Biasanya bertambah baik dengan rehat dan ubat.
 • Angina yang tidak stabil adalah jenis yang paling berbahaya. Angina ini tidak mempunyai corak dan boleh berlaku tanpa aktiviti fizikal. Jenis angina ini tidak bertambah baik dengan rehat atau ubat. Ini adalah tanda bahawa anda boleh menyerang dengan segera.
 • Variasi angina adalah jenis yang jarang berlaku. Angina ini berlaku apabila anda berehat. Boleh dibantu dengan ubat.

Tidak semua kesakitan atau ketidakselesaan dada adalah angina. Sekiranya anda mengalami sakit dada, anda perlu segera menghubungi doktor anda.

Betapa biasanya angina?

Semua orang boleh mengalami angina dengan sebab yang berbeza. Orang dengan penyakit jantung lebih berisiko mengembangkan angina. Lelaki lebih 45 tahun dan wanita lebih 55 tahun berisiko tinggi.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala angina?

Antara tanda-tanda dan gejala angina ialah:

 • Sakit atau ketidakselesaan di dada seperti tekanan atau berat yang berlangsung kurang dari 10 minit (angina stabil) atau lebih daripada 30 minit (angina tidak stabil);
 • Kesakitan dada yang memancar ke lengan kiri, leher, rahang, bahu atau belakang;
 • Mual;
 • Limp;
 • Ketegasan;
 • Berkeringat;
 • Dizzy.

Gejala boleh berbeza bergantung kepada jenis angina anda. Berikut adalah beberapa tanda dan gejala berdasarkan jenis angina:

1. Angina stabil

Angina stabil adalah sakit atau ketidakselesaan di dada yang berlaku semasa aktiviti atau tekanan. Kesakitan atau ketidakselesaan ini dicetuskan oleh tahap aktiviti atau tekanan yang agak sama rata.

Sekiranya anda mengalami angina stabil, anda boleh mempelajari corak dan boleh meramalkan apabila rasa sakit akan muncul. Kesakitan ini biasanya hilang selepas beberapa minit selepas anda berehat atau mengambil ubat angina anda.

2. Angina tidak stabil

Angin yang tidak stabil adalah angina yang corak gejala boleh berubah. Biasanya berlaku pada waktu malam, semasa tidur. Angina ini boleh berlaku lebih kerap dan lebih teruk daripada angina stabil. Angina yang tidak stabil juga boleh berlaku dengan atau tanpa aktiviti fizikal, dan tidak bertambah dengan rehat atau ubat.

3. Angina varian

Angina variasi sangat jarang berlaku. Ketegaran arteri koronari menyebabkan jenis angina ini. Variasi angina biasanya berlaku apabila anda sedang berehat dan rasa sakit dapat merasakan lebih teruk. Angina adalah keadaan yang biasanya berlaku pada tengah malam dan subuh. Angina ini boleh dibebaskan dengan ubat.

Mungkin terdapat tanda-tanda dan gejala yang tidak disebutkan di atas. Jika anda mempunyai kebimbangan mengenai gejala tertentu, berjumpa dengan doktor anda.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Anda perlu menghubungi doktor sekiranya anda mengalami tanda-tanda angina. Angina stabil bukan serangan jantung, ini menunjukkan serangan jantung akan lebih cenderung berlaku kemudian.

Angina yang tidak stabil sangat berbahaya dan memerlukan terapi kecemasan. Jenis angina ini adalah tanda bahawa serangan jantung dapat terjadi dalam waktu dekat.

Kadang sakit dada yang dirasakan apabila mengalami angina dianggap sebagai "sejuk" oleh pesakit. Ini sering menyebabkan pesakit mendapat bantuan lewat. Jika anda mempunyai sebarang tanda atau gejala atau soalan lain di atas, rujuklah doktor anda. Tubuh setiap individu berbeza. Sentiasa berunding dengan doktor untuk merawat keadaan kesihatan anda.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan angina?

Penyebab utama angina disebabkan oleh kekurangan aliran darah ke jantung. Walau bagaimanapun, terdapat punca yang disebabkan oleh keadaan lain, seperti:

$config[ads_text5] not found
 • Penyakit jantung koronari dari aterosklerosis (pengumpulan lemak di dalam saluran darah jantung)
 • Kadar jantung tidak normal.
 • Kekurangan sel darah merah yang membawa oksigen (anemia)
 • Arteri koronari yang kaku.

Faktor risiko

Apa yang meningkatkan risiko saya untuk angina?

Terdapat banyak faktor risiko untuk angina:

 • Umur dan jantina: lelaki lebih 60 tahun dan wanita selepas menopaus atau melebihi 55 tahun.
 • Sejarah keluarga penyakit jantung.
 • Orang yang mengambil banyak makanan tinggi lemak, tinggi kolesterol.
 • Orang yang kurang sukan.
 • Perokok
 • Orang dengan diabetes, tekanan darah tinggi atau tahap kolesterol tinggi.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Apakah pilihan rawatan saya untuk angina?

Matlamat terapi angina adalah untuk memperbaiki aliran darah ke jantung atau mengurangkan kerja jantung. Resting dan mengurangkan aktiviti adalah terapi awal.

$config[ads_text6] not found

Walaupun aspirin berguna untuk meningkatkan aliran darah. Nitrat yang mengandungi dadah, seperti nitrogliserin, menyebabkan vasodilasi (pelebaran saluran darah) yang juga membantu meningkatkan aliran darah. Sekiranya punca angina adalah penyumbatan pada saluran darah.

Ubat-ubatan lain seperti beta-blockers mengurangkan kadar jantung, dengan itu mengurangkan kerja jantung. Menguruskan punca-punca asas (seperti tekanan darah tinggi, aritmia, kencing manis, kolesterol tinggi) sangat penting. Doktor anda boleh memberi ubat untuk merawat keadaan ini terlebih dahulu. Jika ubat-ubatan ini tidak berfungsi, pembedahan diperlukan.

Pembedahan yang boleh dilakukan adalah:

 • Angioplasti dan stenting : prosedur ini membuka saluran darah dengan memasukkan belon kecil di arteri yang sempit untuk melebarkan arteri kemudian meletakkan wire mesh kecil (stent). Prosedur ini meningkatkan aliran darah dengan berkesan dan merupakan terapi yang baik untuk pesakit dengan angina yang tidak stabil.

Bypass arteri koronari : prosedur ini dilakukan untuk memotong arteri tersumbat atau menyempitkan kemudian menggunakan vena atau arteri dari bagian lain dari tubuh sebagai pengganti. Biasanya pembedahan ini adalah pilihan terapeutik yang baik untuk angina yang stabil dan tidak stabil yang tidak responsif terhadap ubat-ubatan.

Apakah ujian biasa untuk angina

Sebelum mendiagnosa, doktor anda akan menjalankan pemeriksaan berikut:

 • Electrocardiogram (ECG);
 • Treadmill dan ujian senaman;
 • Kateter jantung digunakan untuk memeriksa aliran darah jantung dengan memasukkan instrumen melalui arteri ke dalam hati. Pemeriksaan ini boleh menunjukkan arteri yang tersekat.

Rawatan di rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat angina?

Berikut adalah cara hidup dan remedi rumah yang boleh membantu anda mengatasi angina:

 • Berhenti merokok
 • Diet yang sihat dengan mengurangkan lemak dan garam, banyak penggunaan serat seperti gandum, buah-buahan dan sayur-sayuran.
 • Berunding dengan doktor anda untuk menentukan rutin senaman mana yang paling berkesan.
 • Jika anda berlebihan berat badan, bincangkan dengan doktor anda bagaimana untuk mengurangkan berat badan untuk keadaan kesihatan semasa anda.
 • Ikuti jadual kawalan yang ditentukan oleh doktor.
 • Jika angina disebabkan oleh kencing manis, tekanan darah tinggi, atau kolesterol tinggi, anda perlu memperlakukannya terlebih dahulu.
 • Ambil masa untuk berehat.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012. halaman 3
Porter, Robert. Kaplan Justin. Homeier Barbara. Buku panduan kesihatan rumah manual Merck. New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., 2009. Cetak. halaman 406

https://www.webmd.com/heart-disease/heart-disease-angina#1 Diakses pada 1 Februari 2018.

http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/DiagnosingaHeartAttack/Angina-Chest-Pain_UCM_450308_Article.jsp#.WoOvc2lubIU Diakses pada 1 Februari 2018.

Tarikh Semakan: 14 Februari, 2018 | Terakhir Edited: 14 Februari 2018