Utama Maklumat kesihatan Adakah anda seorang yang pasif agresif? Inilah ciri-ciri
Adakah anda seorang yang pasif agresif? Inilah ciri-ciri

Adakah anda seorang yang pasif agresif? Inilah ciri-ciri

Anonim

Istilah agresif pasif mungkin tidak biasa untuk telinga anda, tetapi corak tingkah laku ini sering dihadapi setiap hari. Dalam hidup anda, anda mesti tahu sekurang-kurangnya seorang yang pasif agresif. Ia juga boleh membuat anda mempunyai kecenderungan. Pasif agresif adalah cara seseorang untuk menyatakan kekecewaan atau kemarahan secara tersirat, atau secara tidak langsung. Biasanya sikap ini didorong oleh ketakutan atau keengganan untuk mengekspresikan emosi negatif secara langsung.

Image

Pasif agresif biasanya ditandai dengan mengekalkan emosi negatif supaya emosi yang dikebumikan akan secara tidak sedar diungkapkan melalui tindakan atau kata-kata anda. Atau anda sering merasakan bahawa orang lain tidak dapat memahami dan mematuhi keinginan anda tetapi anda tidak boleh marah. Pada akhirnya anda hanya akan berdiam diri sehingga orang itu menyadari apa yang dia buat kesilapan. Adakah anda merasa begitu kerap? Bacalah penjelasan di bawah untuk memeriksa sama ada anda adalah orang yang agresif pasif dan bagaimana mengubah tingkah laku.

Ciri-ciri orang yang pasif agresif

Walaupun agak ramai orang yang pasif agresif, sifat ini tidak mudah dikenali. Dalam kebanyakan kes, orang yang agresif pasif tidak akan menyedari atau menafikan bahawa mereka mempunyai kecenderungan ini. Oleh itu, perhatikan ciri-ciri berikut dan contoh-contoh tingkah laku pasif yang agresif. Jika anda merasakan bahawa kebanyakan tanda-tanda yang dinyatakan sesuai dengan keadaan anda, anda mungkin orang yang agresif pasif.

 • Meningkatkan dan menerkam apabila kecewa
 • Menguburkan emosi supaya mereka dapat mengelakkan konflik
 • Tidak suka bercakap dengan lurus
 • Sering menggunakan sindiran atau sindiran
 • Tamatkan hujah atau bertengkar dengan kata-kata seperti, "Apa sahaja, ", "Ya, " atau "Ok, baik!"
 • Sentiasa berfikir negatif dan sinis
 • Tidak yakin
 • Selalunya mengadu bahawa dia tidak dihargai atau selalu ditipu
 • Cenderung untuk menyalahkan keadaan atau orang lain apabila membuat kesilapan
 • Sukar untuk ditanya atau meminta pertolongan
 • Sengaja melupakan, menunda-nunda, atau tidak menyelesaikan pekerjaan maksimal jika membantah kerja yang dilakukan
 • Berharap bahawa orang lain dapat memahami kandungan pemikiran dan perasaan anda

Tukar tingkah laku pasif yang agresif

Pasif agresif adalah corak tingkah laku yang dipelajari dan dimajukan sendiri, bukan warisan secara genetik. Jadi, sesiapa sahaja boleh mengubah tingkah laku ini jika mereka mempunyai motivasi yang kuat. Biasanya kelakuan ini muncul dengan perlahan sejak anda masih kecil. Jika seorang kanak-kanak tumbuh dengan ancaman atau hukuman setiap kali dia menunjukkan emosi negatif, dia juga akan belajar untuk menguburkan emosi tersebut dan secara naluri mengelakkan hujah. Walau bagaimanapun, kelakuan ini juga boleh timbul jika seseorang tidak pernah belajar untuk menyatakan pendapat atau perasaan mereka secara terbuka. Ia mungkin disebabkan kurangnya komunikasi terbuka dengan ibu bapa dan penjaga atau kerana kanak-kanak diajar bahawa kemarahan adalah emosi yang tidak boleh diterima. Berikut adalah lima perkara penting bahawa orang agresif pasif mesti menguasai untuk mengawal kecenderungan ini.

1. Cari sebab tingkah laku anda

Dengan mengetahui apa yang menyebabkan tingkah laku agresif pasif anda, anda akan menyedari dan menerima bahawa sifat ini tidak akan memberi manfaat kepada sesiapa sahaja. Mengekalkan sifat ini adalah sama seperti orang yang merisaukan di sekeliling anda. Sebagai contoh, anda mula bersikap pasif secara agresif kerana ibu bapa anda selalu bersikap seperti itu. Dari sana, anda mengetahui bahawa ciri-ciri ini sebenarnya menyebabkan jurang antara hubungan dan ibu bapa anda. Agar tidak mengulangi kesilapan yang sama, anda akan lebih bermotivasi untuk mengubah sifat semasa anda.

2. Memahami corak

Sifat agresif pasif mesti muncul setiap kali ada pencetus. Jadi, benar-benar memahami corak tingkah laku anda. Ini boleh dilakukan secara rutin menulis buku harian supaya anda dapat melihat semula peristiwa-peristiwa tertentu dengan pandangan yang lebih objektif. Dari masa ke masa anda akan menghafal apa yang mencetuskan sifat agresif pasif anda. Pengalaman dan pengetahuan itu akan menjadi rujukan ketika emosi negatif mula mogok. Jika anda sudah merasa tanda-tanda pasif agresif dalam kata-kata atau tindakan anda, tahan dan paksa diri anda untuk berfikir semula sebelum terlambat.

3. Berfikir sebelum bertindak

Caranya adalah dengan menggunakan logik. Sebagai contoh, anda marah kerana pasangan anda telah dimakan sebelum memilih anda. Sebelum anda mula memecahkan dan senyap pasangan anda, fikirkan dulu. Adakah anda memintanya makan? Atau adakah anda berharap dia sudah tahu anda mahu makan bersama? Perlu diingat bahawa orang lain tidak akan dapat memenuhi keinginan anda jika anda tidak pernah menyampaikan langsung apa yang anda mahukan.

Logik itu seolah-olah mudah, tetapi apabila ia terharu dengan emosi, biasanya sukar untuk difikirkan dengan jelas. Untuk menjadikannya lebih mudah, buat mantra khusus anda sendiri dalam mengamalkan tabiat pemikiran anda sebelum anda bertindak. Sebagai contoh, ingatlah bahawa bukan pekerjaan orang lain untuk membaca fikiran anda, tetapi anda mesti menyatakannya sendiri.

4. Belajarlah untuk menerima emosi bergolak

Orang pasif yang agresif menghadapi kesukaran menguruskan emosi negatif seperti kesedihan, kekecewaan, atau kemarahan. Itulah sebabnya anda memilih untuk tidak memaparkannya secara langsung. Oleh itu, anda mesti belajar untuk memahami bahawa emosi negatif adalah semulajadi, kedua-duanya dirasai dan dinyatakan. Tiada siapa yang sempurna di dunia ini, jadi sesiapa pun boleh marah atau sedih. Sekiranya sukar untuk memproses emosi ini, anda boleh mencurahkan hati anda kepada rakan-rakan yang anda percayai atau mencari bantuan profesional seperti kaunselor dan ahli psikologi.

5. Bersikap jujur ​​dalam menyatakan niat dan perasaan anda

Bersedia untuk bersikap jujur ​​dan terbuka setiap kali anda merasakan emosi tertentu. Walaupun risiko keterbukaan menimbulkan pertikaian atau konflik, sekurang-kurangnya semasa pertarungan, anda boleh berkomunikasi antara satu sama lain dan menyatakan niat masing-masing dengan lebih jelas. Dengan cara itu, penyelesaian masalah menjadi lebih mudah daripada jika anda hanya diam dan berharap orang lain boleh berubah mengikut jangkaan anda. Lagipun, tidak semua pergaduhan adalah buruk, sungguh.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Personaliti Agresif Pasif. http://www.healthline.com/health/passive-aggressive-personality-disorder#Overview1 Diakses pada 22 November 2016.

8 Kunci untuk Menghapuskan Kesan Pasif. http://psychcentral.com/lib/8-keys-to-eliminating-passive-aggressiveness/ Diakses pada 22 November 2016.

Mengatasi Kemajuan Pasif: Memenuhi Keperluan Anda dengan Berkomunikasi dengan jelas. http://tinybuddha.com/blog/passive-aggression-meet-your-needs-by-communicating-clearly/ Diakses pada 22 November 2016.