Utama maklumat kesihatan 3 Pasti Langkah Untuk Membantu Pasangan Yang Suka Berkenaan Seks
3 Pasti Langkah Untuk Membantu Pasangan Yang Suka Berkenaan Seks

3 Pasti Langkah Untuk Membantu Pasangan Yang Suka Berkenaan Seks

Anonim

Seks adalah keperluan semula jadi bagi setiap manusia. Walau bagaimanapun, ini boleh membawa kepada bencana jika ia menjadi ketagihan. Orang yang ketagihan seks, yang sering dirujuk sebagai maniak seks, mempunyai kesukaran mengawal keinginan seksual dan tindakan, seperti melancap kerap, ketagih seks, sering menonton lucah, untuk bersilih ganti pasangan.

Bukan itu sahaja. Ketagihan seks juga boleh menyebabkan penganiayaan, gangguan seksual, dan juga perkosaan kerana candu membuatnya melakukan perkara yang berisiko tanpa menjaga keselamatan dan keselesaan pasangan seksnya sendiri.

Kemudian, jika pasangan anda adalah gila seks, apa yang boleh dilakukan untuk membantunya sembuh?

Pertama, mengetahui ciri-ciri maniac seks

 1. Selalunya meminta untuk mempunyai hubungan seks yang sengit dan berterusan.
 2. Hobi membaca atau melihat imej lucah dan erotik.
 3. Sama seperti mengambil alih semasa hubungan seks, dan biasanya seks cenderung tidak normal dan selalu mengikut fantasinya.
 4. Sukar untuk mencari kasih sayang yang mendalam.
 5. Pasangan masih suka dan sering melancap walaupun melakukan hubungan seks dengan anda.
 6. Tingkah laku pasangan anda adalah agresif, cenderung terbuka dan tidak malu di hadapan wanita lain.
 7. Rakan anda akan marah apabila kehendak seksualnya tidak dipatuhi atau ditolak.
 8. Pasangan anda menggunakan seks sebagai cara untuk melepaskan diri dari masalah ini.
 9. Dalam kes-kes yang teruk, pasangan terlibat dalam kegiatan jenayah berkaitan seks, termasuk mengejar, merogol, atau bahkan seksual bersenjata.

Maka apa yang boleh dilakukan untuk membantu pasangan yang ketagihan seks?

1. Bercakap dengan jujur, tetapi jangan menuduhnya

Jika anda mengesyaki bahawa dia adalah seorang lelaki gila seks, anda perlu bercakap dengan jujurnya secara peribadi dari hati ke hati. Jangan menyampaikan perasaan anda seperti mengesan tuduhan, apalagi mengasingkan atau memisahkannya.

Apabila bercakap dengan seseorang yang mempunyai ketagihan (apa pun ketagihan), ingatlah bahawa seorang penagih berasa sukar dan / atau tidak dapat menghentikan tingkah laku, walaupun semua usaha yang dilakukan untuk menghentikannya. Dia juga mungkin sukar untuk menyatakan atau tidak menyedari masalah mereka.

Katakan dengan lembut tetapi tegas bahawa sikap dan pandangan mereka tentang seks mula melebihi had biasa. Berikan contoh konkrit yang konkrit, sebagai contoh, suka memaksa anda melakukan hubungan seks. Katakanlah bahawa ini boleh menyentuh alam kejahatan kerana ia menunjukkan tanda-tanda rogol dalam rumah tangga. Tawarkan bantuan dan beritahu pasangan anda bahawa anda ingin membantu mereka keluar dari masalah seksual mereka.

2. Rujuk doktor atau ahli psikologi

Jika pasangan anda bersetuju dengan bantuan anda, jemput dan hantarkannya untuk berunding dengan ahli psikologi atau terapi seks.

Memastikan pasangan anda bahawa perundingan tidak bermakna dia sakit atau mempunyai masalah mental. Katakan bahawa perundingan adalah cara untuk menjadikan hubungan anda lebih baik dengannya.

3. Sertai terapi

Terdapat beberapa pilihan rawatan untuk orang yang ketagihan seks, termasuk terapi CBT.

Ahli terapi dapat mengesan akar masalahnya untuk membantu dia menguruskan emosi dan pandangan mengenai punca masalah. Kemudian terapi akan membantu dia mencari jalan keluar, sama ada dengan mengubah tabiat diri, jarak diri dari sumber masalah, menyediakan pendidikan seks yang selamat, atau mempelajari teknik untuk mengawal tekanan dan emosi negatif. Kursus terapi juga boleh digabungkan dengan ubat preskripsi.

Ingatlah bahawa pada akhirnya tiada siapa yang dapat membuat penagih seks sepenuhnya sembuh kecuali dirinya sendiri. Keinginan untuk keluar dari lubang hitam mesti datang dari dalam dirinya untuk memotivasi dia untuk mendapatkan rawatan sehingga sembuh. Memaksa orang yang tidak mahu berubah akan menimbulkan rasa pahit untuk diri sendiri.

Juga Baca:

 • 4 Persediaan Penting Sebelum Mempunyai Seks Anal
 • 4 Jawatan Jantina Semasa haid yang selamat dan selesa
 • Hati-hati, Ini 3 Impak Negatif Bergerak pada Kehidupan Seks anda!

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 7 Jun, 2018 | Terakhir diedit: 7 Jun, 2018

Sumber

https://www.relate.org.uk/relationship-help/help-sex/sex-common-problems/im-worried-i-or-someone-i-know-might-be-addicted-sex Accessed at 06 Jun 2018.

https://www.mindbodygreen.com/0-15727/what-i-learned-from-my-husbands-sex-addiction.html

Diakses pada 06 Jun 2018.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/sex-lies-trauma/201507/steps-heal-sex-addiction-the-building-blocks-intimacy Accessed 6 Jun, 2018.