Utama Maklumat kesihatan Apa yang Berlaku kepada Ibu Ibu selepas melahirkan anak?
Apa yang Berlaku kepada Ibu Ibu selepas melahirkan anak?

Apa yang Berlaku kepada Ibu Ibu selepas melahirkan anak?

Anonim

Melahirkan adalah proses yang tegang, tetapi selepas itu perasaan pelepasan dan kesenangan muncul pada ibu dan juga keluarga. Tetapi tunggu, proses itu masih berterusan selama beberapa minggu selepas melahirkan kerana tubuh sedang pulih dan menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Selepas melahirkan, tubuh masih membuat pelbagai perubahan.

Image

Perubahan dalam rahim

Semasa kehamilan, rahim, otot perut, dan pengalaman kulit meregangkan selama 9 bulan, sehingga memerlukan masa yang lama untuk kembali ke keadaan asalnya sebelum kehamilan.

Semasa kehamilan, rahim anda lebih besar dan lebih berat. Berat uterus boleh mencapai 15 kali lebih besar dan kapasitinya boleh mencapai 500 kali lebih besar daripada sebelum anda hamil. Beberapa minit selepas anda melahirkan, kontraksi menyebabkan rahim mengecut sehingga mencapai penumbuk. Ya, anda masih berasa kontraksi selepas melahirkan.

Kontraksi ini juga menyebabkan plasenta untuk melepaskan diri dari dinding rahim dan kemudian turun di bawah rahim, maka plasenta juga keluar dari badan anda. Selepas plasenta keluar, rahim kemudian menutup saluran darah terbuka di mana plasenta melekat. Rahim akan terus berkontrak dan boleh menyebabkan anda mengalami kekejangan di dalam perut.

Dalam beberapa minggu pertama, berat rahim anda akan berkurangan, kira-kira separuh berat rahim selepas melahirkan. Selepas dua minggu, berat rahim hanya 300 gram dan terletak sepenuhnya pada pelvis. Sekitar empat minggu, berat uterus mendekati berat sebelum kehamilan, sekitar 100 gram atau kurang.

Walaupun selepas uterus anda mengecut ke pelvis anda, anda masih kelihatan seperti anda hamil beberapa minggu selepas melahirkan. Ini kerana otot perut anda melebar semasa mengandung dan mengambil masa yang panjang untuk memulihkan semula bentuk asalnya.

Perubahan dalam berat badan

Berat anda akan turun selepas melahirkan, sekitar 4.5-6 kg. Ini kehilangan berat badan terdiri daripada berat badan, plasenta, dan cecair amniotik. Anda juga mengalami cecair yang berlebihan semasa kehamilan kerana cecair ekstraselular membina semasa mengandung. Sekiranya anda melahirkan seksyen cesarean, badan anda juga akan menjadi lebih besar kerana cecair intravena atau intravena yang anda terima semasa menjalankan operasi.

Cecair yang berlebihan di dalam badan anda kemudian mula keluar selama satu minggu selepas melahirkan. Anda mungkin merasa seperti anda perlu buang air kencing dengan kerap dan peluh kerana ini adalah cara badan untuk mengeluarkan cecair. Berpeluh malam adalah normal selepas melahirkan. Dalam sehari, anda boleh mengeluarkan sehingga 3 liter cecair dan pada akhir minggu pertama anda akan kehilangan kira-kira 2-3 kg berat air. Jumlah air yang hilang dari tubuh anda berbeza-beza bergantung kepada jumlah cecair yang terkumpul selama kehamilan dalam tubuh anda.

Walau bagaimanapun, anda mungkin merasa sukar untuk membuang air kecil. Proses buruh yang panjang boleh membuat anda tidak merasakan keinginan untuk buang air kecil pada hari pertama selepas melahirkan. Sekiranya anda mengalami masalah kencing, ini akan menyebabkan kesukaran rahim mengikat, menyebabkan anda mengalami kekejangan dan lebih banyak pendarahan. Jika anda tidak boleh buang air kecil dalam masa beberapa jam selepas melahirkan, kateter boleh dipasang di dalam badan anda untuk mengeluarkan air kencing dari pundi kencing. Adalah lebih baik untuk bercakap dengan doktor atau jururawat dengan segera jika anda mengalami masalah kencing.

Anda juga mungkin mengalami kesukaran membuang air besar atau sembelit selepas melahirkan anak. Ini adalah semulajadi kerana anda berasa sakit dan sakit setelah melahirkan. Anda harus minum banyak dan mengambil makanan tinggi serat untuk memudahkan anda membuang air besar.

Perubahan pada faraj

Apabila anda melahirkan secara normal, vagina dan perineum (kawasan antara rektum dan vagina) akan meregangkan, membengkak, lebam. Perineum anda mungkin merobek dan memerlukan beberapa jahitan. Berapa lama peregangan vagina bergantung pada saiz bayi, genetik, otot faraj, keadaan penghantaran, dan berapa kali anda telah melahirkan secara normal.

Kesakitan di faraj dan perineum menjadikan anda tidak selesa ketika duduk. Untuk meringankan kesakitan, anda mungkin perlu mandi dan merendamnya di dalam air, atau anda boleh memampatkannya dengan air ais untuk melegakan bengkak dan kesakitan. Selama beberapa hari selepas melahirkan, bengkak pada vagina anda akan mula berkurangan dan otot faraj akan mengetatkan lagi.

Pendarahan

Selepas melahirkan secara normal atau melalui bahagian caesar, anda akan mengalami pendarahan atau biasanya dirujuk sebagai lochia, yang terdiri daripada darah, lendir, dan juga sel sisa dari lapisan uterus. Dalam banyak wanita, pendarahan akan sangat banyak dalam 3 hingga 10 hari pertama selepas melahirkan, kadang-kadang lebih daripada pendarahan semasa haid, tetapi ini normal dan akan berkurangan dalam beberapa minggu akan datang. Anda juga tidak perlu bimbang jika darah tiba-tiba keluar atau gumpalan darah berlaku, ini juga normal. Walau bagaimanapun, jika anda berfikir bahawa pendarahan tidak normal, anda harus segera memberitahu doktor anda.

Perubahan payudara

Setelah melahirkan, susu anda tidak akan keluar segera. Ia mengambil masa 3-4 hari selepas melahirkan sehingga susu anda keluar. Sebaik sahaja anda melahirkan, payudara anda akan menghasilkan sedikit colostrum, susu ibu pertama yang mempunyai kepekatan yang lebih tebal. Dua jam pertama selepas bayi dilahirkan adalah masa yang sesuai untuk menyusukan bayi buat kali pertama atau melakukan Awal Penyusuan Susu Ibu (IMD) kerana pada masa ini bayi baru lahir cenderung masih bangun.

Apabila susu anda keluar pada hari pertama selepas melahirkan, payudara anda mungkin bengkak, sakit, keras, sensitif, dan penuh. Menyusukan bayi pada hari pertama selepas lahir akan mencetuskan pelepasan oksitosin hormon yang akan menyebabkan kontraksi dan kekejangan di dalam perut anda.

Perubahan pada kulit

Perubahan hormon, tekanan, dan keletihan yang anda alami selepas bersalin akan menjejaskan kulit anda. Sesetengah wanita yang mempunyai kulit bersih semasa kehamilan, boleh mengalami jerawat selepas melahirkan. Atau sebaliknya, bagi wanita yang mempunyai jerawat semasa hamil, ia boleh hilang setelah melahirkan. Sekiranya anda mempunyai chloasma, yang berwarna gelap pada kulit bibir, hidung, pipi, atau dahi, semasa kehamilan, ini juga akan hilang selepas anda melahirkan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 7, 2017 | Terakhir Edited: September 7, 2017

Sumber

Pusat Bayi. Perubahan Tubuh Selepas Melahirkan. Diambil dari http://www.babycenter.com/body-changes-after-childbirth. Diakses pada 11 Ogos 2016.

Apa yang Diharapkan. Badan Penghantaran Anda: Apa yang Berlaku dalam 24 Jam Pertama Selepas Memberi Kelahiran. Diperoleh dari http://www.whattoexpect.com/pregnancy/photo-gallery/what-happens-in-the-first-24-hours-after-giving-birth#01. Diakses pada 11 Ogos 2016.

Apa yang Diharapkan. Apa yang Really Happens kepada Kelahiran Vagina Afetr Anda. Diperolehi daripada http://www.whattoexpect.com/first-year/vagina-after-birth/. Diakses pada 11 Ogos 2016.