Utama Diabetes Apakah diabetes jenis 1?
Apakah diabetes jenis 1?

Apakah diabetes jenis 1?

Anonim

Definisi

Image

Apakah diabetes jenis 1?

Kencing manis jenis 1 adalah jenis diabetes yang memberi kesan terutamanya kepada kanak-kanak. Kencing manis jenis 1 adalah sejenis penyakit autoimun kronik kerana tahap gula darah (glukosa) yang meningkat melebihi had biasa.

Tubuh seseorang dengan diabetes jenis 1 tidak dapat menghasilkan insulin yang cukup, atau bahkan tidak menghasilkannya sama sekali.

Insulin adalah hormon yang mengawal glukosa yang dihasilkan oleh sel beta dalam pankreas. Insulin mempunyai peranan yang sangat penting dalam memproses gula darah menjadi tenaga.

Apabila badan tidak mempunyai insulin yang mencukupi, glukosa sangat sedikit diserap oleh sel. Akibatnya, glukosa berkumpul terlalu banyak dalam darah, menyebabkan komplikasi teruk dalam jangka masa panjang.

Bagaimanakah biasa diabetes jenis 1?

Kencing manis jenis 1 adalah kurang biasa berbanding jenis 2 diabetes. Jenis kencing manis ini lebih sering dialami oleh lelaki berbanding perempuan, terutama yang dilahirkan dengan masalah pankreas.

Risiko kanak-kanak juga lebih tinggi jika anda mempunyai ahli keluarga yang juga mempunyai diabetes jenis 1.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala diabetes jenis 1?

Kencing manis jenis 1 sering bermula pada 4-7 tahun atau 10-14 tahun.

Gejala diabetes pada kanak-kanak boleh muncul dengan cepat dalam masa beberapa minggu. Tanda-tanda dan simptom diabetes jenis 1 termasuk:

 • Kencing manis yang kerap
 • Haus lebih cepat dan kelaparan
 • Lebih mudah jatuh sakit
 • Keletihan yang menyerang setiap masa
 • Luka lama sembuh
 • Selalunya berasa kaki kaku atau kesemutan
 • Kehilangan berat badan yang drastik
 • Penglihatan kabur atau kabur
 • Sangat mudah untuk mendapatkan jangkitan kulat, baik pada kulit, faraj, dan gigi dan mulut

Terdapat banyak gejala lain yang tidak disebutkan di atas. Sekiranya anda mengalami gejala ini, berjumpa dengan doktor anda dengan serta-merta.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Jika anda mula merasakan gejala yang disebutkan di atas atau mempunyai persoalan lanjut tentang diabetes jenis 1, dapatkan nasihat doktor anda dengan serta-merta.

Tubuh setiap orang berbeza. Bincang dengan doktor anda untuk mencari penyelesaian terbaik untuk keadaan badan anda dan kesihatan.

Sebab itu

Apa yang menyebabkan diabetes jenis 1?

Penyebab sebenar diabetes jenis 1 tidak diketahui dengan jelas. Walau bagaimanapun, jenis diabetes ini adalah penyakit autoimun. Penyakit autoimmune dicirikan oleh masalah sistem imun yang sebenarnya menyerang dan memusnahkan sel-sel yang sihat.

Diabetis jenis 1, sistem imun kanak-kanak sebenarnya memusnahkan sel beta pankreas yang sihat yang menghasilkan insulin. Akibatnya, pankreas kanak-kanak dengan diabetes tidak menghasilkan insulin yang mencukupi. Dalam kes-kes tertentu, sel-sel pankreatik tidak boleh menghasilkan insulin sama sekali.

Keadaan ini menyebabkan glukosa tidak dapat memasuki sel untuk membantu tubuh menyerap tenaga, jadi tahap glukosa dalam darah menjadi tinggi dan hiperglikemia berlaku.

Penyebab lain adalah berdasarkan penyakit lain, seperti fibrosis sista yang mempengaruhi pankreas, pembedahan pembedahan, dan keradangan pankreas yang teruk.

Faktor risiko

Apa yang meningkatkan risiko saya untuk membangunkan diabetes jenis 1?

Berikut adalah beberapa pencetus untuk diabetes jenis 1 yang anda perlu ketahui.

Faktor sejarah keluarga

Diabetes jenis 1 termasuk penyakit keturunan. Ini bermakna, jika anda mempunyai datuk, nenek, ibu bapa atau adik-beradik yang mempunyai diabetes jenis 1, anda menghadapi risiko yang lebih besar untuk mengalaminya juga. Faktor risiko ini tidak boleh dicegah dan dielakkan.

Umur

Walaupun diabetes jenis 1 boleh berlaku pada mana-mana umur, ia biasanya dikesan dari usia tertentu. Pertama pada kanak-kanak berumur 4-7 tahun, kemudian pada anak-anak berumur 10-14 tahun.

Ramai pencetus untuk diabetes jenis 1 telah disiasat, walaupun tidak dapat dibuktikan. Beberapa faktor pencetus lain termasuk:

 1. Jangkitan virus tertentu seperti virus Epstein-Barr, virus coxsackie, virus gondong, dan cytomegalovirus
 2. Minum susu lembu pada usia muda
 3. Kekurangan vitamin D
 4. Minum air yang mengandungi natrium nitrat
 5. Pengenalan makanan bijirin dan gluten yang terlalu cepat (sebelum 4 bulan) atau terlalu perlahan (selepas 7 bulan)
 6. Mempunyai ibu yang mengalami preeclampsia semasa hamil
 7. Orang yang dilahirkan dengan penyakit kuning

Komplikasi

Apakah komplikasi diabetes jenis 1?

Diabetes jenis 1 adalah penyakit kronik yang bermula pada masa kanak-kanak dan berlangsung seumur hidup. Sekiranya anda tidak mendapatkan rawatan yang betul, anda mempunyai risiko yang tinggi untuk mengalami komplikasi yang serius.

Ancaman komplikasi kencing manis membuat orang yang menghidap kencing manis (seperti orang yang menghidap kencing manis) lebih teruk. Tidak jarang, kemelesetannya mencetuskan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Menurut Persatuan Diabetes Amerika, berikut adalah beberapa komplikasi diabetes jenis 1 yang perlu anda ketahui.

1. Gangguan saraf

Gula darah yang tidak terkawal dengan baik boleh menyebabkan kerosakan saraf yang membuat anda lebih kerap mengalami kesemutan atau kebas pada jari, kedua jari kaki dan tangan. Dalam istilah perubatan, keadaan ini dipanggil neuropati diabetes.

Neuropati diabetes berlaku apabila dinding kapilari yang memberikan nutrien kepada saraf di dalam tubuh rosak.

Selain kesemutan dan rasa mati rasa, keadaan ini juga boleh membuat penghidap mengalami rasa sakit atau sensasi panas seperti terbakar di hujung jari kaki atau tangan yang perlahan menyebar ke atas.

Menurut American Academy of Family Physicians, 25 hingga 30 peratus daripada orang yang menghidap diabetes telah mengalami sakit saraf. Kerosakan saraf ini menjadikan orang-orang diabetes (istilah untuk orang yang terkena diabetes) mengalami gangguan tidur dan juga terdedah kepada stres.

2. Retinopati diabetes

Salah satu komplikasi mata kencing manis yang paling biasa ialah retinopati diabetes. Keadaan ini berlaku apabila saluran darah di retina menjadi bengkak yang menyebabkan kebocoran saluran darah.

Akibatnya, belakang mata disekat oleh aliran darah yang terus keluar. Jika dibiarkan tanpa rawatan, keadaan ini berpotensi menyebabkan kebutaan.

Diabetes juga boleh meningkatkan risiko masalah penglihatan yang serius, seperti glaukoma dan katarak.

3. kaki kencing manis

Kaki kencing manis, atau juga dikenali sebagai kaki kencing / kaki kencing manis, adalah satu keadaan yang berlaku akibat pelbagai komplikasi kerusakan pada sistem saraf di kaki akibat kencing manis.

Tahap gula darah yang tidak dikawal dengan betul menyebabkan pelbagai saraf dalam badan untuk mati rasa dan kehilangan sensasi kerana kerosakan saraf.

Di samping itu, peredaran darah yang lemah di kaki kencing manis juga menjadikan proses penyembuhan luka begitu terhambat.

Hasilnya, jika luka diabetik tidak dirawat dengan betul ia boleh menjadi jangkitan serius yang mungkin memerlukan amputasi, sama ada secara separa atau sepenuhnya.

4. Infeksi kuman

Diabetes membuat pesakit lebih terdedah kepada pelbagai jangkitan bakteria dan kulat. Tahap gula darah tinggi menyebabkan tindak balas sistem imun badan lambat untuk melawan kuman yang menyebabkan penyakit.

Sebaliknya, paras gula yang tinggi sebenarnya menjadi tempat yang sesuai untuk kuman menyebarkan dan menjajah tubuh.

Sesetengah jenis jangkitan yang terdedah kepada penghidap diabetes termasuk jangkitan saluran kencing, gigi dan mulut, kulit, telinga, vagina, dan sebagainya.

5. ketoasidosis diabetes

Ketoacidosis kencing manis adalah keadaan yang serius yang tidak boleh dipandang ringan oleh orang yang menghidap diabetes tipe 1. Kondisi ini berlaku apabila badan kekurangan atau tidak dapat menghasilkan insulin untuk memproses glukosa darah.

Ini menjadikan tubuh membakar lemak sebagai tenaga. Akibatnya, asid dibentuk dipanggil keton.

Sekarang, apabila keton dihasilkan dalam kuantiti yang baik, bahan-bahan ini boleh meracuni dan merosakkan pelbagai organ tubuh, termasuk otak.

Jika tidak dibiarkan, ketoasidosis diabetes boleh menyebabkan koma atau kematian.

6. Kegagalan buah pinggang

Diabetes boleh merosakkan saluran darah di buah pinggang. Apabila saluran darah dalam buah pinggang rosak, fungsi dan prestasi buah pinggang akan terganggu. Hasilnya, terdapat kegagalan buah pinggang atau penyakit buah pinggang peringkat lanjut.

Sekiranya ini berlaku, kanak-kanak mungkin memerlukan pemindahan buah pinggang atau dialisis.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Apakah rawatan untuk diabetes jenis 1?

Diabetis jenis 1 tidak dapat sembuh. Rawatan yang sedia ada bertujuan mengurangkan atau mengurangkan gejala penghidap. Berikut adalah beberapa jenis rawatan diabetes jenis 1 yang sering dilakukan oleh doktor.

1. Terapi insulin

Jenis kencing manis ini berlaku kerana badan kurang atau bahkan tidak dapat menghasilkan insulin sama sekali. Sebaliknya, doktor biasanya akan melakukan terapi insulin untuk mengawal gula darah pesakit.

Terapi insulin boleh diberikan dalam bentuk suntikan, pen insulin, atau pam insulin. Memberi terapi insulin berbeza-beza dalam setiap orang. Sesetengah orang mungkin memerlukan suntikan insulin setiap hari, sementara yang lain boleh mendapat tiga hingga empat suntikan sehari.

Tempoh terapi insulin juga akan berbeza, bergantung kepada keperluan dan syarat setiap orang. Sesetengah orang hanya memerlukan terapi insulin dalam masa beberapa bulan. Sementara yang lain, mungkin menjalani terapi selama bertahun-tahun atau bahkan seumur hidup.

2. Ubat tertentu

Rawatan diabetes jenis 1 juga sering digabungkan dengan ubat-ubatan tertentu untuk membantu mengawal gula darah anda dan mencegah komplikasi lain. Berikut adalah ubat diabetes yang sering diresepkan oleh doktor:

 • Metformin
 • Pramlintide
 • Aspirin
 • Ubat tekanan darah tinggi, seperti penghambat ACE dan penghalang reseptor angiotensin II (ARB)
 • Pengurangan kolesterol

3. Gaya hidup yang sihat

Walaupun ia tidak dapat disembuhkan, orang yang mempunyai diabetes jenis 1 juga boleh hidup dengan gembira dan melakukan pelbagai rutin harian seperti orang yang sihat secara umum. Kuncinya adalah satu, iaitu dengan mengambil perhatian yang sewajarnya.

Selain terapi insulin dan dengan gigih mengambil ubat diabetes, doktor juga menyarankan agar pesakit menerima gaya hidup yang sihat untuk membantu mengawal gula darah mereka.

Gaya hidup yang sihat termasuk mengawal diet anda, meningkatkan aktiviti fizikal dan senaman, dan berhenti merokok. Anda juga perlu menjaga kaki anda dan pastikan mata anda sentiasa diperiksa untuk mencegah komplikasi lanjut.

Sebelum melakukan sukan, adalah penting untuk berunding dengan doktor terlebih dahulu. Dalam sesetengah kes, doktor anda mungkin tidak membenarkan anda melakukan sukan tertentu yang berkaitan dengan keadaan anda. Anda juga boleh meminta pakar pemakanan untuk merancang diet yang sesuai dengan keadaan anda.

Apakah ujian untuk mendiagnosis diabetes jenis 1?

Ujian gula darah adalah satu cara yang berkesan untuk mendiagnosis diabetes jenis 1. Anda boleh memeriksa gula darah di hospital, klinik, makmal dengan bantuan tenaga perubatan.

Menariknya, anda juga boleh memeriksa gula darah anda sendiri di rumah dengan alat pemeriksaan gula darah yang kini banyak terdapat di pasaran.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan keputusan khusus, lebih baik untuk memeriksa gula darah yang dibantu oleh kakitangan perubatan profesional. Umum, doktor anda akan menjalankan beberapa ujian untuk menentukan tahap glukosa dalam darah anda.

 • Ujian tahap glukosa darah semasa puasa
 • Ujian tahap glukosa darah secara rawak (tanpa puasa) atau bila
 • Ujian toleransi glukosa oral
 • Ujian Hemoglobin A1c (HbA1C)

Sekiranya anda didiagnosis dengan diabetes jenis 1, anda perlu berjumpa doktor anda setiap tiga bulan, supaya anda boleh:

 • Periksa kulit dan tulang di kaki dan kaki anda
 • Periksa sama ada instep anda berasa sengit (serangan saraf diabetik)
 • Semak tekanan darah anda
 • Semak bahagian belakang mata anda dengan menggunakan sinar khas
 • Ambil ujian HbA1C (setiap 6 bulan jika diabetes anda dikawal dengan baik)

Ujian ini boleh membantu anda dan doktor untuk mengawal diabetes dan mencegah masalah lain yang disebabkan oleh diabetes. Di samping itu, anda perlu menjalani ujian sekali setahun:

 • Semak paras kolesterol dan trigliserida
 • Ambil ujian sekali setahun untuk memastikan buah pinggang anda berfungsi dengan betul (mikroalbuminuria dan kreatinin serum)
 • Lihat doktor pergigian setiap 6 bulan untuk memeriksa semua gigi anda. Pastikan doktor gigi anda tahu bahawa anda mempunyai diabetes

Rawatan di rumah

Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai diabetes jenis 1?

Berikut adalah perubahan gaya hidup dan ubat rumah yang dapat membantu anda mengatasi diabetes jenis 1:

1. Makan sihat

Hiduplah mengikut nasihat doktor. Pastikan anda memilih makanan dengan pemakanan yang seimbang termasuk serat, protein, karbohidrat, dan lemak yang baik. Elakkan memakan terlalu banyak makanan yang tinggi gula, lemak, dan garam.

Jangan lupa, juga perhatikan bahagian makanan anda setiap hari. Adalah lebih baik untuk makan makanan yang lebih sedikit tetapi sering kali tidak perlu makan banyak pada satu masa.

2. Berhati-hati dalam sukan

Meningkatkan aktiviti fizikal dan mula bersenam setiap hari. Tidak perlu melakukan senaman berat, hanya melakukan aktiviti fizikal ringan seperti berjalan kaki, berbasikal, berenang, dan berlari.

3. Elakkan tekanan

Elakkan tekanan dan pastikan anda mendapat tidur berkualiti yang cukup setiap malam. Ingat, tekanan boleh menyebabkan peningkatan gula dalam darah!

4. Periksa dengan ketara kadar gula darah

Adalah penting untuk anda memeriksa tahap gula darah sebelum dan selepas makan. Anda boleh menyemak sendiri di rumah dengan alat pemeriksaan gula darah yang boleh dibeli di farmasi atau kedai ubat terdekat. Walau bagaimanapun, baca arahan penggunaan dengan berhati-hati.

5. Ambil ubat secara berkala

Ikuti peraturan doktor anda seawal mungkin mengenai penggunaan insulin dan ubat diabetes lain. Jangan berhenti atau dobel dos insulin tanpa perhatian.

Segera dapatkan nasihat doktor apabila anda merasakan kliyengan, penglihatan kabur, mas, lesu, tidak berkuasa untuk bangun dari tidur. Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Uruskan diabetes mellitus anda jenis 1: Bagi orang dewasa. Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012. Cetak. Butiran yang dimuat turun.
Perpustakaan Perubatan Negara Amerika Syarikat. Kencing manis jenis 1. 2016. http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000305.htm Diakses pada 16 Januari 2016

Jenis Diabetes 1 - https://www.webmd.com/diabetes/type-1-diabetes#1 Diakses April 04 2018.

Jenis Diabetes 1 - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-1-diabetes/symsptoms-causes/syc-20353011 diakses pada 23 April 2019

Jenis Diabetes 1 - http://www.diabetes.org/diabetes-basics/type-1/ diakses pada 23 April 2019

Tarikh Semakan: 29 April, 2019 | Terakhir Edited: 29 April, 2019