Utama Maklumat kesihatan 7 Manfaat Yoga Pranatal untuk Wanita Hamil
7 Manfaat Yoga Pranatal untuk Wanita Hamil

7 Manfaat Yoga Pranatal untuk Wanita Hamil

Anonim

Terdapat banyak manfaat yang boleh anda peroleh dari mengamalkan yoga pranatal atau yoga hamil, tetapi pastikan jika ini kali pertama anda mengamalkan yoga dan merasa letih semasa mencubanya, jangan lupa untuk berehat di antara latihan anda. Tidak perlu tergesa-gesa semasa mengamalkan, kerana dalam mengamalkan yoga, perkara yang paling penting ialah anda merasa selesa dan santai untuk seketika dan selepas berlatih, supaya manfaat yoga ketika anda hamil akan dirasakan.

Image

Apakah manfaat utama yoga pranatal? Lihat huraian berikut.

1. Membantu tubuh untuk kekal sihat, kuat, dan aktif

Semasa kehamilan, tubuh anda mengalami perubahan yang drastik, secara fizikal, hormon dan emosi. Hormon seperti estrogen, progesteron, prolaktin, relaxin, dan oxytocin meningkat secara mendadak dan mengubah badan anda. Mempraktikkan yoga pranatal dapat membantu anda untuk beradaptasi secara konsisten dengan perubahan dalam tubuh anda.

Selama 9 bulan, kawasan badan rendah anda akan membawa beban yang lebih berat kerana pertumbuhan bayi anda. Banyak pergerakan yoga akan membantu anda tetap sihat dan kuat, dan pada masa yang sama membantu anda berasa santai selama kehamilan.

2. Pelajari teknik pernafasan yang lebih baik

Mengapa teknik bernafas begitu penting apabila anda adalah dua orang? Mempraktikkan teknik pernafasan akan memberi kesan yang baik bukan sahaja pada fizikal anda tetapi juga pada mental anda. Semasa kehamilan, sering perubahan hormon yang berlaku bukan sahaja memberi kesan kepada anda secara fizikal tetapi juga membuat emosi atau perasaan anda naik dan turun tanpa sebab. Atau, anda berasa bimbang dan kadang-kadang mengelirukan pasangan anda.

Sekiranya anda boleh bernafas dengan lebih baik, ini dapat membantu anda mengawal emosi semasa mengandung. Dengan yoga pranatal, teknik pernafasan berlatih juga akan meningkatkan kualiti nafas anda dan memaksimumkan pengambilan oksigen yang anda kongsi dengan bayi semasa kehamilan.

Bukan itu sahaja, dalam proses bersalin, pernafasan yang baik akan membantu anda mengurangkan atau mengendalikan kesakitan semasa proses penguncupan. Istilah saya sering digunakan: "Nafas adalah sahabat terbaik semasa bersalin"

3. Membantu meningkatkan keseimbangan badan dan mengurangkan sakit belakang

Masalah biasa yang sering dialami oleh wanita hamil ialah kehilangan keseimbangan badan, dan pertumbuhan bayi dalam rahim yang juga sering menyebabkan sakit belakang yang berpanjangan. Banyak pergerakan yoga pranatal akan membantu peredaran badan, melatih badan seimbang, dan membantu meregangkan otot lumbar.

4. Melatih diri dan sediakan kawasan pelvis untuk proses kelahiran

Banyak postur dalam yoga pranatal bertujuan untuk membantu menyediakan otot-otot di kawasan pinggul untuk menjadi lebih fleksibel dan fleksibel untuk proses kelahiran. Sesetengah postur, seperti squats atau squats, biasanya dilatih berulang kali untuk membantu membuka kawasan panggul dan panggul.

Bukan sahaja senaman fizikal, seringkali terdapat gabungan persediaan mental, contohnya mengamalkan cara untuk menggabungkan pernafasan dengan postur dan mengendalikan sakit semasa proses penguncupan. Ini sememangnya sangat berguna untuk persediaan kelahiran normal.

5. Membantu relaksasi dan melatih untuk berehat lebih mudah

Semasa kehamilan, anda biasanya mempunyai kecenderungan untuk merasa cemas sepanjang masa. Intuisi sebagai calon ibu membuat anda tidak boleh berhenti memikirkan perkembangan bayi anda, persediaan untuk bersalin, atau semudah memilih makanan berkhasiat. Selain menjadikan anda cemas dan tidak selesa, kecemasan ini boleh menyebabkan anda sering mengalami kesulitan tidur. Bukan sahaja kebimbangan, ketika memasuki trimester ketiga kehamilan anda, kesukaran memilih posisi tidur juga boleh menjadi penyebab utama insomnia.

Mempraktikkan yoga pranatal secara teratur boleh memainkan peranan yang besar untuk membantu anda menenangkan diri dan berehat ketika kecemasan tiba-tiba timbul. Anda juga boleh menghilangkan insomnia dengan mempraktikkan relaksasi atau savasana yang biasanya dilatih pada akhir kelas yoga sambil mendengar muzik yang biasanya dimainkan dalam kelas yoga

6. Tetapkan ikatan yang mendalam dengan bayi

Apabila berlatih yoga hamil, banyak pergerakan yang membuat bayi berasa selesa, dan sering pengajar juga mengajar cara untuk berkomunikasi dengan bayi, contohnya menggosok perut sebelum memulakan yoga dan meminta anda memberitahu bayi anda bahawa anda dan bayi anda akan bergerak bersama. Ini menjadikan anda berasa lebih selesa semasa berlatih dan juga membuat anda lebih biasa untuk berkomunikasi dengan bayi anda.

7. Sosialisasi dengan wanita hamil yang lain

Datang ke studio dan mengamalkan yoga pranatal boleh digunakan sebagai tempat untuk bersosialisasi dengan wanita hamil yang lain. Bukan sahaja bertukar maklumat tentang perubahan tubuh, anda juga boleh bertukar maklumat tentang hospital, pakar obstetrik, dan juga jenis lampin bayi yang betul untuk membeli untuk bayi anda. Anda boleh membuat kumpulan dalam aplikasi pemesejan dalam talian dan boleh terus bertemu secara tetap di luar bilik darjah. Tinggal sihat dan aktif sambil menambah rakan baru.

** Dian Sonnerstedt adalah seorang pengajar yoga profesional yang aktif mengajar pelbagai jenis yoga dari Hatha, Vinyasa, Yin, dan Prenatal Yoga untuk kelas swasta, pejabat, dan di Pusat Yoga Ubud, Bali. Dian kini berdaftar di YogaAlliance.org dan boleh dihubungi terus menerusi instagramnya, @diansonnerstedt.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 3 Disember, 2018 | Terakhir Edited: 3 Disember 2018