Utama Maklumat kesihatan Tips untuk Mengekalkan Fungsi Otak Untuk Sentiasa Tetap Muda hingga Lama
Tips untuk Mengekalkan Fungsi Otak Untuk Sentiasa Tetap Muda hingga Lama

Tips untuk Mengekalkan Fungsi Otak Untuk Sentiasa Tetap Muda hingga Lama

Anonim

Umur mungkin umur, kedutan mungkin juga muncul, tetapi otak anda mungkin tidak berumur. Kerana ternyata, semasa anda menanggung fungsi otak anda akan mengurangkan keupayaan untuk mengingati, berfikir, dan mengawal emosi. Nah, anda tahu! Bagaimanakah anda menghalang otak daripada mengalami "penuaan pramatang"?

Image

Tips untuk mengekalkan fungsi otak supaya sentiasa sesuai, walaupun ke usia tua

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan sekarang untuk mengekalkan fungsi otak agar tetap sihat dan kekal muda pada usia tua kemudian.

1. Dapatkan tidur yang cukup

Jumlah aktiviti yang mesti dilakukan sering membuat seseorang tidur lewat atau terlambat sehingga menjadikannya tidur kurang. Malah, otak memerlukan rehat yang mencukupi. Kerana jika tidak, otak dapat mengalami ketegangan yang berlebihan yang dapat membuat impuls sel saraf otak menderita kerosakan dalam jangka masa panjang. Satu kajian juga mendapati bahawa apnea tidur dan insomnia dikaitkan dengan demensia. Oleh itu, anda digalakkan untuk mendapatkan tidur yang cukup. Tidur yang cukup boleh membuat impuls sel saraf otak lebih lama lagi.

2. Bersosial

Menyosialisasikan mengekalkan hubungan yang baik dengan skop persahabatan anda, sama ada dengan keluarga, rakan, atau pasangan untuk membuat badan melepaskan hormon dopamin. Fungsi dopamin untuk mengekalkan ketahanan sistem saraf otak, melawan ketegangan, dan mengekalkan fungsi otak untuk menjadikannya lebih tahan lama. Satu kajian mendapati bahawa penglibatan sosial berkaitan dengan ketangkasan mental. Perhubungan sosial yang kuat juga dikaitkan dengan tekanan darah yang lebih rendah dan jangka hayat yang lebih lama.

3. Elakkan tekanan

Tekanan dapat menghasilkan pelbagai kesan negatif pada otak mulai dari melemahkan ingatan, pengecutan otak, dan kemunculan penyakit mental. Oleh itu, mengelakkan stres adalah cara terbaik untuk memastikan otak berfungsi dengan baik pada usia tua. Beberapa cara yang boleh dilakukan termasuk berjalan kaki, membeli-belah, menari, atau melakukan apa yang anda suka untuk mengelakkan / mengurangkan stres. Salah satu cara untuk mengurangkan tekanan ialah melakukan meditasi.

Meditasi adalah cara relaksasi yang melibatkan melepaskan akal dari segala hal yang membebani atau bimbang dalam hidup. Satu kajian mendapati bahawa otak orang yang suka bermeditasi kelihatan lebih muda daripada usia pemiliknya. Kajian yang dilakukan di Pusat Pemetaan Otak UCLA juga mendapati bahawa meditasi boleh memberikan manfaat terapeutik daripada bahan kelabu otak, iaitu kumpulan rangkaian neuron otak yang berfungsi untuk merawat penyakit mental dan neurodegenerative secara semulajadi.

4. Bersenam dengan kerap

Satu kajian mendapati bahawa orang dewasa yang bersenam dapat mengekalkan lebih banyak kemahiran mental mereka dalam tempoh lima tahun akan datang, daripada orang dewasa yang tidak sengaja atau tidak senaman sama sekali. Beberapa kesan positif senaman terhadap proses penuaan adalah:

 • Latihan boleh merangsang perkembangan sel saraf baru dan meningkatkan hubungan antara sel-sel otak yang akan menjadikan otak lebih efisien dan menyesuaikan diri dengan proses penuaan.
 • Latihan menggalakkan aliran darah dalam badan lebih lancar, mengatasi penyumbatan dan deposit dalam darah awal supaya dapat mengelakkan aduan pada saluran darah. Aliran darah yang lancar ke otak akan memberikan bekalan oksigen yang mencukupi kepada otak - supaya ia boleh membantu otak mengekalkan sistem impuls saraf supaya ia bertahan lebih lama.
 • Latihan boleh menurunkan tekanan darah, meningkatkan kadar kolesterol, melawan diabetes, dan mengurangkan tekanan mental - supaya dapat membantu otak dan prestasi jantung anda.

5. Latih otak

Juga Baca:

 • Kenapa Saiz Setiap Otak Berbeza?
 • Kemurungan Tidak Dirawat Meninggal Sebagai Hasil, Dari Kerosakan Otak Untuk Kehilangan Hidup
 • Adakah Big Brain Really Mean Smarter?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

http://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/12-ways-to-keep-your-brain-young diakses pada 05/16/2017 pada 06.32 WIB.

http://www.health.com/health/gallery/0,, 20892550, 00.html diakses pada 16/05/2017 pada 06.40 WIB.

http://www.webmd.com/fitness-exercise/news/20160323/exercise-may-keep-your-brain-10-years-younger-study-suggests#1 diakses pada 05/16/2017 pada 06.42 WIB.

http://www.feelguide.com/2014/11/19/harvard-unveils-mri-study-proving-meditation-literally-rebuilds-the-brains-gray-matter-in-8-weeks/ diakses pada 16 / 05/2017 jam 06.55 WIB.