Utama Maklumat kesihatan 5 Minuman Sihat Berkesan Membantu Tidur Lebih Baik
5 Minuman Sihat Berkesan Membantu Tidur Lebih Baik

5 Minuman Sihat Berkesan Membantu Tidur Lebih Baik

Anonim

Secara umumnya, masalah insomnia akibat insomnia ditangani dengan mengubah corak tidur yang bersih dan gaya hidup yang sihat. Dalam kes tertentu, orang yang mengalami insomnia mungkin perlu menjalani terapi atau mengambil pil tidur. Tetapi adakah anda tahu bahawa beberapa makanan dan minuman semulajadi boleh membantu anda tidur nyenyak sepanjang malam? Lihat sini, mari!

Image

Pelbagai minuman sihat yang anda boleh tidur nyenyak

1. Susu hangat

Susu mengandungi tryptophan sebatian aktif. Kandungan tryptophan dalam susu boleh merangsang otak untuk menghasilkan hormon serotonin dan melatonin. Kedua-dua hormon ini membuatkan anda berasa lebih santai, tenang dan mengantuk. Di samping itu, susu juga tinggi kalsium, yang boleh membuatkan anda mengantuk.

Untuk tidur dengan baik, ia membantu anda untuk mengambil susu panas sebelum tidur. Suhu hangat boleh membantu anda berasa lebih santai dan santai.

2. Lavender dan teh chamomile

Menurut Marie Ruggles, ahli diet seperti yang dipetik dari Reader's Digest, gabungan teh herba bunga chamomile dan lavender dapat membuat anda tidur lebih nyenyak. Teh dari bunga chamomile kering mengandungi kesan yang boleh membantu melegakan tekanan dan menenangkan minda. Walaupun minyak pati lavender boleh melegakan saraf tegang selepas satu hari aktiviti.

Untuk membuatnya, anda boleh menggunakan 2 beg teh chamomile yang dibancuh dengan air suam selama 8 minit. Kemudian kacau sambil menambah 1 atau 2 titis minyak lavender tulen. Ambil 30-60 minit sebelum waktu tidur anda.

3. Jus ceri

Jus ceri dipercayai menjadi minuman untuk mengatasi insomnia. Dalam satu kajian, insomnia yang menggunakan dua auns jus ceri selama dua minggu tidur 90 minit lebih lama daripada mereka yang tidak minum jus sebelum tidur.

Ceri mempunyai ciri-ciri anti-radang yang dipercayai membantu jam biologi untuk mengatur lebih banyak kitar tidur anda. Pastikan anda makan jus ceri tulen tanpa menambah gula.

4. Almond smoothies

Almond mengandungi magnesium yang berfungsi untuk menenangkan sistem saraf. Sebenarnya, otak akan mencetuskan pengeluaran pengeluaran serotonin dan melatonin yang membuat anda berasa mengantuk dengan cepat.

Cara membuatnya seperti ini: Campurkan susu kacang almond (biasa) dengan kepingan pisang. Pisang juga merupakan sumber makanan yang tinggi di tryptophan dan magnesium, yang membantu anda tidur dengan baik.

5. Balsem Lemon

Juga Baca:

 • 5 terapi utama untuk merawat insomnia
 • Mengapa Wanita Lebih Insomnia Daripada Lelaki?
 • 15 Punca Mengejutkan yang Membuat Anda Insomnia
 • Bahaya Mengambil Perubatan Tidur dan Alkohol Secara Bersamaan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 10 Januari 2018 | Terakhir Edited: 10 Januari 2018

Sumber

Apa yang hendak makan atau minum untuk membantu anda tidur https://www.livestrong.com/article/505910-what-to-eat-or-drink-to-help-you-sleep/ Diakses pada 4 Januari 2018.

Pemulihan Insomnia Asli https://www.everydayhealth.com/sleep-pictures/0708/8-cheap-and-natural-insomnia-remedies.aspx Diakses pada 4 Januari 2018.

https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/sleep-supplements-herbs#1

http://healthyeating.sfgate.com/benefits-lavender-tea-5325.html

https://www.everydayhealth.com/columns/therese-borchard-sanity-break/ways-beat-insomnia-get-better-sleep/

http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/lemon-balm