Utama Maklumat kesihatan 7 Maklumat Penting Mengenai Tubektomi Atau KB Sterile untuk Wanita
7 Maklumat Penting Mengenai Tubektomi Atau KB Sterile untuk Wanita

7 Maklumat Penting Mengenai Tubektomi Atau KB Sterile untuk Wanita

Anonim

Pasangan yang sudah berkahwin yang tidak mahu kehamilan biasanya akan dianggap sebagai pensterilan. Sterilisasi itu sendiri adalah langkah pencegahan kehamilan yang kekal. Oleh itu, tindakan ini biasanya diambil oleh wanita atau lelaki yang sudah mempunyai lebih daripada tiga orang anak, berusia lebih dari 30 tahun, atau tidak menginginkan keturunan lagi. Pensililan juga sering menjadi pilihan bagi mereka yang mempunyai kehamilan berisiko tinggi. Pada lelaki, proses pensterilan dilakukan melalui prosedur vasektomi. Sementara itu, proses pensterilan dalam wanita dicapai dengan menjalankan tubektomi. Berikut adalah kajian lengkap mengenai tubektomi, yang juga dikenali sebagai kawalan kelahiran steril.

Image

Apakah tabektomi?

Tubektomi adalah kaedah kontrasepsi atau pencegahan kehamilan oleh wanita. Tidak seperti pil kawalan kelahiran atau spiral yang boleh dihentikan pada bila-bila masa apabila anda memutuskan untuk hamil, tubektomi adalah kekal. Cara kerja tubektomi steril adalah untuk memotong atau mengikat tiub fallopi. Oleh itu, telur tidak dapat mencari jalan ke rahim. Sel sperma juga tidak akan dapat mencapai tiub fallopian dan menyuburkan telur. Tindakan ini berfungsi untuk mencegah konsepsi dan kehamilan.

Seberapa berkesan tabektomi menghalang kehamilan?

Sebagai kawalan kelahiran steril kekal, kemampuan tubektomi dalam mencegah kehamilan mencapai 99.9%. Maksudnya ialah daripada setiap 100 wanita yang menjalani prosedur tubektomi, ada satu atau kurang seorang wanita yang hamil. Ini bermakna tubektomi adalah kaedah kontrasepsi yang sangat berkesan dalam mencegah kehamilan, walaupun ia tidak dapat menjamin 100%. Walau bagaimanapun, tubektomi tidak dapat melindungi anda dan pasangan anda daripada penyakit kelamin. Oleh itu, penggunaan alat kontraseptif yang dapat melindungi anda daripada penyakit kelamin seperti kondom lelaki dan kondom wanita masih diperlukan apabila bersetubuh.

Kelebihan tubektomi

Selain berkesan dalam mencegah kehamilan, kawalan kelahiran steril ini mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan kaedah kontraseptif lain. Jika dilakukan dengan sempurna, tubektomi menawarkan faedah berikut.

 • Tiada kesan pada hormon dan kitaran haid
 • Tiada kesan ke atas rangsangan seksual
 • Tiada kesan pada ketika anda akan mengalami menopause
 • Hanya satu tindakan diperlukan untuk mencegah kehamilan
 • Prosedur ini agak mudah dan kosnya dilindungi oleh kebanyakan insurans kesihatan

Prosedur yang dijalankan

Untuk mensterilkan wanita, terdapat beberapa cara yang boleh dibincangkan dengan doktor atau bidan anda secara langsung. Setiap orang mungkin mempunyai syarat yang berbeza yang memerlukan pengendalian yang berbeza. Periksa teknik kawalan kelahiran steril yang terdapat di kemudahan kesihatan berikut.

Pembedahan Laparoskopi

Dalam proses ini, anda akan diberikan anestesia umum melalui bahagian bawah belakang anda. Selepas itu, doktor dan pakar bedah akan membuat pemotongan kecil di kawasan di atas pubis. Melalui insisi, doktor memasukkan peranti laparoskopi untuk menentukan lokasi tiub fallopian dan peralatan pembedahan yang berfungsi untuk menutup tiub fallopian anda.

Minilaparotomy

Untuk prosedur tubektomi ini, anda akan mendapat anestesia tempatan. Pembedahan dilakukan sama dengan pembedahan laparoskopi. Walau bagaimanapun, perbezaannya terletak pada teknik memotong tiub fallopian. Jika pembedahan laparoskopi saluran akan dipotong dan dijahit, minilaparotomy menggunakan teknik mengikat dan mengepilasi tiub fallopi dengan alat khas.

Tiub implan

Kawalan kelahiran steril melalui tabung yang diimplan tidak memerlukan pembedahan. Jadi, biasanya anda tidak memerlukan anestetik tertentu. Doktor akan memasukkan tiub kecil melalui vagina dan serviks sehingga ia mencapai tiub fallopian. Implan ini berfungsi untuk menghalang, tidak memotong atau mengikat tiub fallopian anda. Untuk memeriksa sama ada implan tertanam dengan betul, anda akan diminta melakukan imbasan ( imbasan ) badan melalui x-ray.

Bilakah masa terbaik untuk menjalani prosedur ini?

Sebelum menjalani tubektomi, anda perlu mempertimbangkan dengan teliti keputusan ini. Kerana sifat tetapnya, anda tidak boleh menghentikan kontraseptif ini hanya kerana prosedur perubatan telah dilakukan pada tiub fallopian anda. Anda dinasihatkan untuk berbincang dengan pasangan dan keluarga sebelum memilih kawalan kelahiran steril ini. Jika anda dan pasangan anda pasti prosedur ini, anda boleh melihat doktor dan pakar obstetrik yang dipercayai untuk merancang tubektomi.

Bergantung pada keadaan kesihatan anda dan pilihan prosedur kawalan kelahiran steril, anda boleh menjalani prosedur ini selepas anda melahirkan secara normal atau dengan bahagian Caesarean. Untuk prosedur pembedahan, anda biasanya akan diminta untuk berpuasa beberapa jam lebih awal. Kawalan kelahiran steril juga boleh dilakukan apabila anda sudah bersedia dan dalam keadaan sihat, secara amnya seminggu selepas mendapat tempoh anda.

Risiko dan komplikasi

Tubektomi adalah prosedur yang selamat. Biasanya masa pemulihan yang diperlukan tidak lebih dari seminggu. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes yang jarang berlaku, risiko tubektomi adalah kehamilan ektopik (di luar rahim). Risiko lain yang mungkin disebabkan termasuk pendarahan, jangkitan akibat kecederaan yang tidak sembuh sepenuhnya, dan kecederaan pada abdomen. Terdapat beberapa komplikasi yang mungkin meningkatkan risiko kesan sampingan tubektomi. Komplikasi ini termasuk kencing manis, obesiti, dan keradangan pelvik. Jika anda mempunyai sejarah penyakit-penyakit ini, berjumpa dengan doktor anda.

Bolehkah tubektomi dibatalkan?

Anda mungkin pernah mendengar mengenai operasi pembatalan tubektomi. Operasi ini bertujuan untuk memperbaiki tiub fallopi supaya mereka boleh kembali ke fungsi normal mereka semula dan kehamilan boleh berlaku. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa operasi pembatalan ini tidak berjaya. Kebanyakan kes yang berlaku adalah tiub fallopian tidak dapat disambung semula. Walaupun pembaikan tiub fallopian berjaya, percubaan kehamilan akan lebih sukar daripada wanita yang tidak pernah mempunyai kawalan kelahiran steril. Jadi, dalam keadaan tertentu, proses rumit dan mahal ini tidak semestinya tidak berguna.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 1 Ogos, 2019 | Terakhir diedit: 1 Ogos, 2019

Sumber

Tubal Ligation dan Tubal Implants. http://www.webmd.com/sex/birth-control/tubal-ligation-and-tubal-implants Diakses pada 14 November 2016.

Sterilisasi Tubal. http://emedicine.medscape.com/article/266799-overview#showall Diakses pada 14 November 2016.

Pensterilan untuk Wanita (Sterilisasi Tubal). https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/sterilization-women Diakses pada 14 November 2016.