Utama Maklumat kesihatan Petua untuk Mengatasi Kebimbangan Bapa-bapa Calon Hadapi Kehadiran Bayi
Petua untuk Mengatasi Kebimbangan Bapa-bapa Calon Hadapi Kehadiran Bayi

Petua untuk Mengatasi Kebimbangan Bapa-bapa Calon Hadapi Kehadiran Bayi

Anonim

Bukan sahaja wanita yang ingin menjadi seorang ibu, ternyata lelaki juga mengalami kecemasan apabila mereka akan menjadi bapa. Contohnya, bapa yang mengandung biasanya bimbang tentang masalah kewangan, sehingga isteri dan anak-anak mereka kemudian dapat memenuhi kebutuhan mereka. Calon bapa juga bimbang tentang kesihatan bayi mereka kemudian, dan banyak lagi. Apabila anda memikirkannya dengan tiba-tiba, tiba-tiba, anda tidak merasa bersedia menjadi bapa.

Image

Anda lebih tenang! Terdapat lelaki yang menunjukkan kecemasan, ada orang yang cuba menyembunyikannya dan mengendalikannya dengan senyap. Apabila keresahan semakin bertambah buruk, lelaki akan mengalami loya, penambahan berat badan, dan sakit belakang. Gejala ini adalah keadaan yang disebut sindrom couvades atau kehamilan bersimpati.

Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan kecemasan kehamilan pada lelaki. Satu kajian tahun 2007 yang bertajuk "Bapa: Jurnal Teori, Penyelidikan dan Amalan Mengenai Lelaki Sebagai Bapa" yang dipetik oleh Livestrong menyatakan bahawa pengalaman kanak-kanak lelaki berpengaruh sama ada dia merasa yakin atau tidak bersedia apabila bayi akan dilahirkan. Sekiranya seorang lelaki mempunyai hubungan rapat dengan bapanya, maka dia akan lebih yakin.

Bagaimana untuk menangani kebimbangan pada calon ayah?

Sebagai tambahan kepada kebimbangan umum yang disebutkan di atas, berikut adalah beberapa soalan yang menghantui bapa masa depan:

Bolehkah saya menjaga bayi saya?

Jika anda mempunyai keraguan dan tidak pasti bahawa anda boleh menjaga bayi anda, anda boleh menyertai kelas persalinan. Apabila menghadiri kelas ini, anda dan pasangan anda boleh belajar untuk memegang bayi, meletakkan lampin, mandi bayi, meletakkan bayi tidur, bagaimana untuk terlibat dalam buruh, bagaimana untuk menjaga bayi apabila mula dibawa pulang.

Anda juga boleh berbincang dengan calon bapa yang lain yang mempunyai kebimbangan yang sama di dalam kelas. Di samping itu, anda juga boleh meminta jururawat yang menjadi pendidik di dalam kelas, jika anda mempunyai kekeliruan yang belum dijawab.

Bolehkah saya menjadi bapa yang baik?

Menjadi bapa yang baik tidak boleh dilakukan dalam sehari. Menjadi bapa yang baik mengambil masa apabila anak anda menjadi lebih tua. Sama seperti, apabila anda memutuskan untuk berkahwin, anda tidak semestinya menjadi rakan kongsi yang baik. Hari demi hari, anda belajar bahawa anda dan pasangan anda boleh membina peranan yang baik untuk keharmonian keluarga. Atau sama seperti ketika anda masih kecil. Sebagai kanak-kanak, kita tidak dapat menjadi anak yang baik sebagai harapan ibu bapa. Terdapat fasa di mana anda akhirnya menyedari kewajiban seorang kanak-kanak.

Anda mempunyai banyak masa untuk belajar menjadi bapa yang baik. Bayangkan satu hari nanti, anda akan mengajar anak anda memandu kereta, perbincangan tentang persahabatan dan hubungan, untuk perbincangan mengenai kerjaya anak anda dan masa depan. Ia akan menjadi pengalaman yang menyenangkan.

Kadangkala kebimbangan datang dari minda dan tidak semestinya berlaku. Anda boleh mengendalikannya dari semasa ke semasa. Cuba berbincang dengan rakan-rakan anda yang telah menjadi bapa, atau calon ayah yang anda jumpai dalam kelas persalinan. Sekiranya anda terus merasa tidak yakin kerana peranan yang dimainkan oleh ayah anda, anda boleh berbincang dengan kaunselor rumah tangga atau berbincang dengan saudara-saudara anda yang percaya mereka dapat membantu anda.

Bolehkah saya memenuhi keperluan mereka?

Perkara-perkara kewangan sememangnya agak penting, tidak jarang pasangan yang menangguhkan anak kerana mereka menganggap mereka tidak bersedia secara mental dan kewangan. Semua keperluan tidak murah, seperti pakaian, susu, peralatan bermain, pendidikan dan banyak lagi. Nampaknya tidak kira bagaimana anda bersedia, apabila anda memikirkan semula isu ini, ia tidak akan bersedia.

Semua orang pasti memerlukan makanan, tempat tinggal, pakaian dan keperluan lain. Ini tidak boleh dielakkan. Cuba berbincang dengan pasangan anda tentang perbelanjaan yang dirancang yang boleh dikira. Bercakap dengan rakan sekerja anda, sama ada pejabat di mana anda bekerja akan membayar buruh; terdapat beberapa pejabat yang menanggung kos buruh.

Anda juga boleh berbincang dengan pakar kewangan, untuk membantu anda merancang pengurusan perbelanjaan dan pendapatan. Anda juga tidak boleh malu untuk bertanya kepada rakan atau saudara yang anda anggap agak pakar dalam menguruskan kewangan keluarganya. Anda boleh belajar dari itu.

Cobalah juga meminta keluarga terdekat yang bayi telah dewasa, sama ada anda dan keluarga anda boleh berkongsi pakaian bayi. Memandangkan bayi berkembang dengan cepat, pakaian yang dipakai tidak akan bertahan lama. Sekiranya pasangan dan keluarga anda bersetuju, ini dapat membantu anda menjimatkan wang.

Adakah ini kebebasan saya?

Jika anda bimbang kebebasan anda akan diambil, ia hanya menjadi perhatian sementara. Sesungguhnya, mempunyai bayi, akan membuat anda kurang tidur, tetapi itu hanya sementara. Anda masih boleh mempunyai masa untuk bersembang dengan isteri anda apabila bayi anda sedang tidur. Anda juga masih boleh berkumpul dengan rakan-rakan anda, terutamanya jika rakan anda juga berkahwin, anda boleh menjemput isteri dan anak anda untuk bermain dengan rakan-rakan anda juga.

Anda tidak perlu bimbang kehilangan kebebasan anda, kerana apabila anak anda dilahirkan, terlibat dalam setiap perincian perkembangannya adalah sesuatu yang tidak dapat digantikan dengan apa-apa. Anda dan pasangan anda juga harus berkomunikasi satu sama lain mengenai jenis kaedah yang ingin anda ajarkan kepada anak anda. Dissent di masa depan dapat dikurangkan dengan bercakap tentang keibubapaan.

Adakah terdapat perubahan dalam kehidupan anda dan pasangan anda?

Apabila mengandung, wanita mengalami perubahan fizikal, emosi, dan hormon. Ia tidak salah jika moodnya berubah dengan mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah sabar dan faham. seperti yang dijelaskan di atas, jika terdapat masalah dalam hubungan anda, ia perlu disampaikan dengan teliti. Terdapat beberapa pasangan yang menganggap mempunyai anak adalah penyelesaian kepada masalah dalam hubungan. Sudah tentu ini tidak boleh ditelan mentah. Masalah yang tidak dapat diselesaikan akan kekal di dalam hati dan pasangan anda, di sana, walaupun anak anda dilahirkan.

Anda juga tidak perlu bimbang tentang kehidupan seks anda dan pasangan anda. Anda masih boleh melakukan hubungan seks walaupun isteri anda hamil (tidak berisiko keguguran) atau selepas tiga bulan penghantaran. Jika ikatan emosi anda dengan pasangan anda kuat, semangat tidak akan hilang.

Bagaimanakah saya boleh terlibat dalam buruh?

Memikirkan tidak selesa, melihat isteri anda berbaring, cuba melahirkan dan melawan kesakitan. Apabila menghadiri kelas persalinan, anda akan mendapat pendidikan dengan menemani isteri anda untuk melahirkan, apa yang anda perlu lakukan untuk menjadikan isterimu selesa. Walau bagaimanapun, jika anda takut melihat darah, anda perlu berbincang dengan rakan kongsi dan jururawat pendidik anda, mereka akan membantu anda dalam membina kesediaan anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: Ogos 16, 2017 | Terakhir Edited: 16 Ogos 2017

Sumber

Menjadi Bapa. http://kidshealth.org/en/parents/father.html# Diakses pada 11 Oktober 2016.

Kebimbangan pada Bapa Harapan. http://www.livestrong.com/article/125916-anxiety-expectant-fathers/ Diakses pada 11 Oktober 2016.