Utama Maklumat kesihatan 4 Sumber Karbohidrat Sihat Nasi Putih
4 Sumber Karbohidrat Sihat Nasi Putih

4 Sumber Karbohidrat Sihat Nasi Putih

Anonim

Padi putih adalah salah satu daripada pokok rakyat Indonesia. Malah, kebanyakan orang Indonesia tidak merasakan mereka makan jika mereka tidak makan nasi putih. Tidak hairanlah Indonesia adalah salah satu negara yang mempunyai penggunaan beras putih tertinggi di dunia.

Image

Walau bagaimanapun, pada masa kini sesetengah orang cuba mengganti nasi putih dengan makanan lain. Biasanya mereka mengelakkan beras putih kerana mereka mahu menurunkan berat badan atau untuk orang yang menderita diabetes mellitus untuk mengekalkan paras gula darah mereka. Padi putih boleh menyumbang kepada penambahan berat badan, tetapi ini bergantung kepada berapa banyak yang anda makan dalam sehari.

Mengapa beras putih dimasukkan sebagai dielakkan oleh orang yang menghidap diabetes mellitus?

Nasi putih adalah salah satu makanan yang mengandungi indeks glisemik tinggi. Indeks glisemik tinggi menjadikan nasi putih mudah dan pantas untuk memecahkan gula sehingga badan akan menyerap. Ini menjadikan tahap glukosa darah dalam pesakit diabetes akan meningkat dengan cepat supaya ia dapat membawa kesan buruk kepada pesakit kencing manis.

Sumber karbohidrat lain selain beras putih

Bagi anda yang cuba menghindari beras putih dari menu harian anda, berikut adalah sumber makanan karbohidrat lain yang lebih baik daripada beras putih.

1. Padi merah

Beras coklat mempunyai kandungan vitamin B dan serat yang lebih tinggi daripada beras putih. Dalam 1 gelas (50 gram beras), beras merah mempunyai kandungan serat 3.5 gram manakala padi putih mempunyai kandungan serat sebanyak 0.6 gram. Kandungan serat yang tinggi dalam beras perang akan membuat anda lebih lama dan tidak merasa lapar sehingga anda tidak makan terlalu banyak. Di samping itu, beras perang juga mempunyai kalori yang lebih rendah berbanding beras putih. Oleh kerana kelebihan ini, beras merah dapat membantu anda yang berada dalam program penurunan berat badan.

Di samping itu, beras perang juga baik untuk pesakit kencing manis kerana kandungan seratnya yang tinggi dan juga mempunyai indeks glisemik rendah yang membantu pesakit kencing manis mengekalkan paras gula darah mereka. Satu lagi kelebihan beras perang, iaitu kandungan lemak tak jenuh tinggi yang dapat membantu anda mengekalkan tahap kolesterol dalam darah.

2. Roti gandum

Roti adalah pilihan alternatif selain beras. Bagaimanapun, pilih roti gandum di atas roti putih jika anda ingin mendapatkan lebih banyak faedah. Roti gandum mungkin pilihan yang tepat bagi anda yang mengalami penurunan berat badan kerana kandungan kalori lebih rendah daripada beras putih. Roti gandum juga mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah berbanding beras putih. Ini membantu mengekalkan gula darah anda dari meningkat dengan cepat dan juga menghalang kelaparan daripada datang lebih cepat.

Di samping itu, roti gandum juga mengandungi mineral kalsium, magnesium, fosforus, dan zink, dan mengandungi vitamin E dan folat. Folat membantu menghilangkan homosistein dari darah yang boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Roti gandum juga mengandungi lebih banyak serat daripada beras putih.

3. Oat

Oat adalah sejenis gandum yang dapat membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, kencing manis, penyakit jantung, obesiti, dan kanser. Oat mengandungi lebih sedikit kalori dan karbohidrat, tetapi mengandungi protein yang lebih tinggi berbanding beras putih. Di samping itu, oat juga mengandungi vitamin B6, thiamine, niacin, dan folat. Oat juga merupakan sumber riboflavin yang baik. Riboflavin memainkan peranan penting dalam menukar karbohidrat menjadi tenaga, membentuk sel darah merah, dan juga menyokong pertumbuhan. Oat juga mengandungi zink dalam jumlah yang sama dengan beras merah.

Di samping itu, oat juga mengandungi kalsium, besi, magnesium, dan fosforus. Kalsium penting untuk kekuatan tulang, besi memainkan peranan penting dalam pembentukan sel darah merah, dan fosforus memainkan peranan penting dalam fungsi otot dan saraf, dan penyimpanan tenaga. Tidak kurang pentingnya oat juga mengandungi serat. Serat sangat membantu dalam sistem pencernaan, dan juga mengurangkan risiko kolesterol tinggi, penyakit jantung, dan obesiti.

4. Kentang

Kentang juga merupakan salah satu makanan yang boleh menggantikan beras putih. Kentang mempunyai kalori yang lebih rendah daripada beras putih, tetapi lebih tinggi daripada beras merah. Kentang juga mengandungi serat yang lebih tinggi daripada beras putih, terutamanya jika dimakan dengan kulit. Kulit kentang boleh meningkatkan kandungan seratnya. Di samping itu, kentang juga mengandungi vitamin B6, tiamin, riboflavin, folat, dan vitamin C. Keuntungan lain ialah kentang mengandungi mineral kalsium sebanyak 5 kali lebih banyak, 2 kali lebih banyak fosforus, dan 14 kali lebih banyak kalium berbanding beras putih. Kentang dan beras putih mengandungi jumlah zink dan magnesium yang sama.

Satu lagi kelebihan kentang adalah bahawa mereka mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada beras putih, tetapi indeks glisemik lebih tinggi dalam kentang berbanding beras merah. Kentang rebus lebih baik daripada nasi putih kerana ia mengandungi lebih banyak vitamin dan mineral, tetapi jika anda menambah minyak, mentega, keju, dan lain-lain pasti akan meningkatkan jumlah kalori dari kentang.

Itulah pelbagai pilihan makanan alternatif yang lebih baik daripada nasi putih yang boleh dimakan setiap hari. Bergegar agar anda tidak bosan. Cuba!

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

 1. Appleby, Maia. Nutrien dalam Kentang vs Kentang. Diakses dari http://healthyeating.sfgate.com/nutrients-rice-vs-potatoes-2871.html
 2. Bruso, Jessica. Brown Rice vs Whole Oats. Diakses dari http://healthyeating.sfgate.com/brown-rice-vs-whole-oats-2225.html
 3. Bruso, Jessica. Rice vs Roti. Diakses dari http://healthyeating.sfgate.com/rice-vs-bread-9172.html
 4. Busch, Kata Laluan. Adakah Beras Membuat Anda Lemak?. Diakses dari http://healthyeating.sfgate.com/rice-make-fat-6280.html
 5. Busch, Kata Laluan. Apakah Faedah Padi vs Gandum? Diakses dari http://healthyeating.sfgate.com/benefits-rice-vs-wheat-3490.html
 6. Jha, Sameer. 2014. 6 Alasan Rice Brown adalah Pilihan Yang Betul untuk Anda! Diakses dari http://www.thehealthsite.com/fitness/health-benefits-of-brown-rice-sa214/
 7. Saraswat, Kriti. 2015. Adakah Makan Beras Sihat?. Diakses dari http://www.thehealthsite.com/fitness/rice-good-or-bad/
 8. http://www.newhealthguide.org/Is-White-Rice-Good-For-You.html