Utama Maklumat kesihatan Siapa Yang Lebih Kering? Lelaki atau perempuan?
Siapa Yang Lebih Kering? Lelaki atau perempuan?

Siapa Yang Lebih Kering? Lelaki atau perempuan?

Anonim

Setakat ini, banyak orang mengatakan bahawa lebih mudah untuk lelaki berpeluh lebih banyak daripada wanita. Hmmm

Image

.

Adakah itu benar? Lihat penjelasan berikut.

Mengapa manusia berkeringat?

Semua orang berpeluh, hanya semua orang mempunyai sebab yang berbeza apabila berpeluh. Sebabnya, setiap orang mengeluarkan peluh dalam jumlah yang berbeza. Ini kerana kelenjar peluh di dalam setiap tubuh manusia berbeza. Apabila anda melakukan aktiviti yang menyebabkan peningkatan suhu badan, seperti sukan atau aktiviti pergerakan lain, tubuh akan cenderung berpeluh.

Berpeluh adalah salah satu daripada dua cara untuk menyejukkan tubuh akibat proses penyejatan. Semua yang disebabkan oleh tekanan atau pendedahan kepada haba akan meningkatkan suhu badan. Inilah yang menyebabkan badan bertindak balas dengan peluh. Secara alternatif, badan akan meningkatkan jumlah aliran darah ke permukaan kulit supaya haba dapat dipindahkan ke udara.

Adakah lelaki berkeringat lebih daripada wanita?

Berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam jurnal Fisiologi Eksperimental, andaian bahawa lelaki yang berpeluh lebih daripada wanita sebenarnya tidak sesuai. Sebabnya, untuk mengetahui berapa banyak peluh orang dapat dikenali melalui saiz dan bentuk badan seseorang, bukan berdasarkan jantina.

Sean Notley sebagai pemimpin kajian berkata, seks bukanlah faktor yang mempengaruhi pengeluaran peluh dan peningkatan aliran darah ketika menghadapi suhu tinggi atau tekanan panas.

Berdasarkan penyelidikan yang dijalankan, penyelidik akhirnya mendapati jika kaedah penyejukan utama tubuh bergantung pada saiz dan bentuk badan seseorang. Khususnya, orang yang lebih kecil, lelaki dan wanita, lebih bergantung kepada peningkatan aliran darah ke kulit untuk menyejukkan badan daripada berpeluh. Jadi inilah yang membuat orang kecil cenderung berkeringat kurang.

Saiz badan menjejaskan pengeluaran peluh seseorang

Kesimpulan ini diperolehi melalui penyelidikan yang dijalankan dengan melibatkan seramai 36 lelaki dan 24 peserta wanita, yang mengambil bahagian dalam menjalankan ujian sukan di bilik khas. Semasa percubaan, para penyelidik mengira saiz keseluruhan peserta yang menggunakan nisbah jumlah permukaan badan kepada berat badan mereka. Di samping itu para penyelidik juga mengukur suhu badan, aliran darah dan peluh kulit peserta.

Akibatnya, mereka mendapati bahawa secara purata responden berpeluh ke tahap yang sama. Tetapi perbezaan yang menarik dilihat pada mereka yang mempunyai saiz badan yang lebih besar. Peserta yang bertubuh kecil - kedua-dua lelaki dan wanita, badan mereka cenderung mengalami peningkatan aliran darah ke kulit untuk mengawal suhu badan. Manakala mereka yang mempunyai tubuh besar cenderung berpeluh.

Oleh itu, orang yang mempunyai postur yang lebih besar, sama ada berdasarkan ketinggian atau berat badan, akan berkeringat lebih daripada mereka yang mempunyai badan yang lebih kecil.

Juga Baca:

  • Pelbagai Cara Mengatasi Haba Prickly Semasa Cuaca Panas
  • Apa Artinya Apabila Keluh Dingin muncul?
  • 3 Bahan-bahan semulajadi yang boleh mengusir Perspirasi

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Siapa Gula Lebih Banyak, Lelaki Atau Wanita? - http://www.livescience.com/58004-who-sweats-more-men-women.html diakses pada 5 Mei 2017

Para saintis Akhirnya Digambarkan Jika Lelaki Sebenarnya Lebih Keringat Daripada Wanita - https://elitedaily.com/social-news/men-sweat-more-women/1818751/ diakses pada 5 Mei 2017