Utama Maklumat kesihatan Pengekalan Plasenta, Apabila Plasenta Tidak Akan Keluar dari Rahim Anda
Pengekalan Plasenta, Apabila Plasenta Tidak Akan Keluar dari Rahim Anda

Pengekalan Plasenta, Apabila Plasenta Tidak Akan Keluar dari Rahim Anda

Anonim

Plasenta atau plasenta secara semulajadi akan keluar dari badan anda selepas melahirkan. Rahim masih akan berkontrak selepas melahirkan untuk mengeluarkan plasenta. Walau bagaimanapun, kadang-kadang plasenta tidak melepaskan diri dari rahim atau ada perkara-perkara yang membuat sukar bagi plasenta untuk meninggalkan badan anda. Nah, inilah yang disebut retensi plasenta. Untuk mengetahui lebih lanjut, pertimbangkan kajian berikut.

Image

Apakah pengekalan plasenta?

Biasanya, badan anda secara semula jadi akan menolak plasenta selepas bayi dilahirkan. Ini dipanggil peringkat kehamilan ketiga. Selepas bayi dilahirkan, rahim anda akan berkontrak, dengan itu menjadikan membran plasenta melekat pada rahim akan dikeluarkan dan akhirnya plasenta akan keluar dari rahim anda.

Walau bagaimanapun, jika semua atau sebahagian daripada plasenta masih dalam uterus lebih daripada 30 minit selepas anda melahirkan, maka ini disebut pengekalan plasenta. Menurut Institut Kebangsaan untuk Kecemerlangan Kesihatan dan Kecantikan (NICE), dikatakan bahawa pengekalan plasenta berlaku jika plasenta tidak keluar selama lebih dari 30 minit dengan cara yang dirangsang, atau jika lebih dari satu jam secara semula jadi. Pengekalan plasenta yang tidak dikendalikan dengan betul boleh menyebabkan komplikasi, seperti jangkitan dan pendarahan berat.

Apakah jenis pengekalan plasenta?

Pengekalan plasenta terdiri daripada beberapa jenis, masing-masing berlaku disebabkan oleh sebab yang berbeza, iaitu:

Plasenta yang berpegang teguh

Jenis ini adalah jenis pengekalan plasenta yang paling biasa. Plasenta yang berlaku apabila rahim gagal menghasilkan kontraksi yang cukup untuk menghilangkan plasenta. Walaupun rahim telah dikontrak, semua atau sebahagian daripada plasenta masih melekat pada dinding rahim.

Placenta terperangkap

Perangkap plasenta berlaku apabila plasenta terlepas dari dinding rahim, tetapi tidak dapat keluar dari badan. Biasanya plasenta yang terperangkap berlaku apabila serviks (serviks) mula ditutup selepas melahirkan bayi dan sebelum plasenta boleh keluar.

Placenta accreta

Accreta plasenta berlaku apabila plasenta melekat terlalu mendalam pada lapisan otot dinding rahim, bukan ke dinding rahim. Ini boleh membuat proses mengeluarkan plasenta lebih sukar. Di samping itu, ia juga boleh menyebabkan kesukaran semasa proses kelahiran dan boleh menyebabkan pendarahan yang teruk.

Siapakah yang berisiko mengalami pengekalan plasenta?

Sesiapa sahaja boleh mengalami pengekalan plasenta. Faktor-faktor berikut boleh meningkatkan risiko pengekalan plasenta, iaitu:

 • Hamil lebih 30 tahun
 • Berikan awal, sebelum hamil 34 minggu atau melahirkan lebih awal
 • Terdapat lag panjang antara peringkat pertama dan kedua buruh
 • Mempunyai bayi mati lahir

Bagaimana jika saya mengekalkan plasenta?

Pemecatan plasenta sebaik selepas penyerahan adalah langkah penting kerana ia boleh menghentikan pendarahan yang berlaku semasa bersalin dan juga boleh membuat rahim rapat dengan betul. Sekiranya plasenta tidak meninggalkan rahim dengan segera, saluran darah di mana plasenta masih dilekatkan akan terus berdarah. Ini kemudian boleh menyebabkan pendarahan. Perlu diingat bahawa mengeluarkan plasenta yang mengambil masa lebih lama daripada 30 minit dapat meningkatkan risiko pendarahan berat dan boleh menyebabkan kematian ibu.

Pengekalan plasenta berlaku jika plasenta sukar untuk keluar dari badan anda. Pengendalian pengekalan plasenta adalah perlu jika masa yang anda keluarkan plasenta terlalu panjang atau jika masih terdapat sebahagian daripada plasenta yang terperangkap dalam badan anda.

Jika anda memilih untuk mengeluarkan plasenta secara semulajadi, mengeluarkan plasenta mungkin dapat bertahan lebih lama daripada satu jam atau anda mungkin mengalami pendarahan berat. Untuk mengurangkan risiko ini, biasanya bidan atau doktor akan memberi suntikan untuk meningkatkan kontraksi rahim supaya plasenta keluar lebih cepat. Selepas suntikan, bidan atau doktor akan menunggu sehingga plasenta keluar. Sekiranya plasenta masih terperangkap, mungkin bidan atau doktor akan memberi suntikan yang lain.

Bidan atau doktor kemudian akan melihat jika plasenta telah memisahkan sepenuhnya atau hanya sebahagian daripada dinding rahim. Jika hanya sebahagiannya, bidan atau doktor akan menarik keluar plasenta perlahan-lahan.

Kadangkala, bidan atau doktor anda perlu menggunakan tangan anda untuk membersihkan plasenta yang tinggal dari rahim anda. Keadaan ini memerlukan anda menerima anestesia supaya bahagian-bahagian tubuh anda berasa tidak berfungsi. Walau bagaimanapun, mengeluarkan plasenta dengan tangan boleh meningkatkan risiko jangkitan anda.

Apakah tanda-tanda pengekalan plasenta?

Pengekalan plasenta hanya boleh datang ke deria anda selepas beberapa jam selepas melahirkan. Tanpa sadar, terdapat sebahagian kecil dari membran plasenta yang tersisa di rahim anda. Sebilangan kecil membran plasenta secara semulajadi akan keluar dari badan anda melalui vagina. Anda mungkin merasakan kekejangan perut sebelum pembekuan darah keluar.

Jika selebihnya membran plasenta tidak keluar selepas beberapa hari, anda mungkin mengalami gejala berikut:

 • Pendarahan berat
 • Kejang perut
 • Leucorrhoea berbau tidak baik
 • Demam
 • Kurangnya pengeluaran susu ibu

Sekiranya tanda-tanda ini berlaku kepada anda selepas melahirkan, anda perlu segera melawat bidan atau doktor anda. Bidan atau doktor akan terus mengendalikannya.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

Baby Centre UK. 2015. Placenta dipertahankan. Diperolehi daripada http://www.babycentre.co.uk/a562148/retained-placenta. Diakses pada 12 Oktober 2016.

Tidak, Rachel. 2016. Buruh dan Penyerahan: Placenta Ditahan. Diperolehi daripada http://www.healthline.com/health/pregnancy/complications-retained-placenta#Overview1. Diakses pada 12 Oktober 2016.

Malachi, Rebecca. 2016. Retin Placenta - Punca, Faktor Risiko, dan Pengurusan. Diperolehi daripada http://www.momjunction.com/articles/serious-causes-of-retained-placenta_0095674/. Diakses pada 12 Oktober 2016.