Utama Maklumat kesihatan Bagaimana Tidur dengan nyenyak dengan suami anda apabila kandungannya besar
Bagaimana Tidur dengan nyenyak dengan suami anda apabila kandungannya besar

Bagaimana Tidur dengan nyenyak dengan suami anda apabila kandungannya besar

Anonim

Rasa selesa di atas katil mungkin salah satu cabaran terbesar semasa kehamilan. Lebih sukar kerana perut anda semakin besar semasa trimester kedua dan ketiga.

Image

Berkongsi katil dengan pasangan anda, yang juga cuba tidur dengan selesa, boleh menjadi lebih menyusahkan.

Anda mungkin bangun atau mengganggu tidurnya kerana anda mempunyai kekejangan atau perlu meregangkan kaki anda. Baca petua berikut yang membantu anda berdua tidur lebih baik:

1. Tidur dalam saiz katil

Jika anda mampu membelinya dan dapatkan ruang, beli katil yang lebih besar supaya anda boleh meregangkan badan anda secara lebih bebas. Katil ini juga berguna jika anda bercadang untuk tidur dengan bayi anda selepas dia dilahirkan.

2. Beli tilam baru

Jika tilam longgar atau berliku, maka sudah tiba masanya untuk membeli tilam baru. Pakar tidur mengesyorkan agar anda menukar tilam sekali setiap 7-8 tahun supaya anda dapat tidur nyenyak.

3. Untuk dua katil

Satu bantal yang panjang diletakkan di tengah-tengah katil sebagai penghalang mungkin membantu anda berasa selesa di satu pihak. Tip lain adalah membeli selimut tambahan, jadi anda tidak perlu melawan selimut pada tengah malam.

4. Menyelesaikan masalah berdengkur

Sekiranya salah seorang daripada anda mendengkur, penyelesaian mungkin tidur di tempat tidur berasingan. Sekiranya anda tidak mempunyai bilik tidur yang lain, tidurlah pasangan anda di bilik keluarga selama beberapa malam. Ini hanya sementara untuk membantu anda tidur.

Sekiranya tidur secara berasingan bukanlah pilihan, palam telinga dengan lilin atau silikon benar-benar boleh membantu mengesan dengkuran. Walau bagaimanapun, menggunakan palam telinga mungkin menyebabkan bengkak pada bahagian luar telinga. Untuk mengelakkan ini, pastikan kedua telinga dan penyumbat telinga bersih dan kering. Jika telinga terasa gatal dan anda fikir anda mungkin alahan atau sensitif terhadap palam telinga, dapatkan nasihat daripada seorang pengamal am.

5. Ambil tidur

Sekiranya anda mengalami gangguan tidur pada waktu malam, cuba tidur jika anda boleh.

Lebih baik tidur pada waktu malam pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, jika anda tidak dapat tidur pada waktu malam, cuba tidur 1-2 jam sebelum pasangan anda tidur. Anda akan dapat mempunyai ruang untuk menukar kedudukan tidur.

Sekiranya anda telah memulakan cuti bersalin, anda boleh beristirahat selepas pasangan anda bekerja Walau bagaimanapun, ingat bahawa ini mungkin lebih sukar untuk tidur pada waktu malam.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Mei 2019 | Terakhir Edited: 24 Mei 2019

Sumber

http://www.babycentre.co.uk/a547382/sharing-a-bed-pregnancy-sleep#ixzz3di7B54A2