Utama Maklumat kesihatan Nasi, Pasta, dan Roti: Sumber Karbohidrat Yang Paling Sihat?
Nasi, Pasta, dan Roti: Sumber Karbohidrat Yang Paling Sihat?

Nasi, Pasta, dan Roti: Sumber Karbohidrat Yang Paling Sihat?

Anonim

Bagi anda yang sedang menjalani diet, menjalani diet khas, atau mengalami alergi pasti tidak boleh sewenang-wenang memilih sumber karbohidrat. Masalahnya, sumber karbohidrat yang anda pilih sangat menentukan kesihatan tubuh anda. Pilihan makanan ruji yang tidak betul boleh menyebabkan akibat yang serius, contohnya pancang gula darah. Sekarang, pertimbangkan maklumat berikut supaya anda mengetahui sumber karbohidrat yang paling sihat yang anda boleh pilih.

Image

Bandingkan beras, mi, pasta dan roti

Kebanyakan makanan ruji berasal dari biji-bijian. Sebagai contoh beras dari nasi, atau mi, pasta, dan roti yang dibuat dari tepung gandum. Untuk membandingkan yang merupakan sumber karbohidrat paling sihat, anda harus mempertimbangkan berapa banyak kalori, serat, vitamin, dan mineral yang ditawarkan. Berikut adalah butirannya.

Dari segi kalori

Dalam 100 gram (kira-kira satu tinju) beras putih, anda boleh mendapatkan 175 kalori. Semasa dalam 100 gram mi telur yang dimasak, anda boleh mendapatkan 90 kalori. Dalam 100 gram pasta yang dimasak, contohnya spageti atau makaroni, terdapat 131 kalori. Sekiranya anda memilih 100 gram (tiga kepingan besar) roti putih, anda akan mendapat 265 kalori.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa makan beras dan roti putih dapat membuat anda lebih kenyang kerana kalori cenderung lebih besar. Manakala jika anda cuba menurunkan berat badan, mi dan pasta adalah pilihan kalori yang lebih rendah.

Walau bagaimanapun, biasanya orang sering makan sebahagian besar mi dan pasta untuk membuatnya kenyang. Malah, jika anda makan mi dan pasta yang berlebihan, anda boleh mendapatkan lebih banyak kalori daripada 100 gram beras atau roti.

Dari segi serat

Dalam 100 gram beras putih, terdapat serat 0.4 gram. Dalam 100 gram mi telur yang dimasak, terdapat 1.2 gram serat. Pasta dalam dos yang sama mengandungi 1.8 gram serat. Sedangkan tiga keping roti putih putih berisi 2.7 gram serat. Maka jika dibandingkan, roti dan pasta adalah mereka yang mengandungi lebih banyak serat untuk tubuh.

Dari segi vitamin dan mineral

Nasi putih kaya dengan vitamin B6, kalsium, besi, dan magnesium. Sementara mi telur mengandungi vitamin B12, vitamin D, kalsium, besi, dan magnesium. Untuk pasta, anda boleh mendapatkan vitamin B12, besi, dan magnesium. Berbanding dengan sumber karbohidrat lain, roti putih mengandungi kalsium dan besi tertinggi. Roti putih juga menawarkan vitamin B6, besi, dan magnesium.

Jadi jika anda memerlukan pengambilan vitamin dan mineral yang tinggi, roti putih dapat dijawab. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa vitamin dan mineral dari makanan ruji sahaja tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan pemakanan harian anda. Anda masih perlu mengambil sumber vitamin dan mineral lain. Contohnya sayur-sayuran, buah-buahan, daging, dan kacang-kacangan.

Pilih sumber karbohidrat paling sihat untuk anda

Mana-mana makanan ruji jika dimakan dalam jumlah yang munasabah boleh menyuburkan badan. Kerana, setiap makanan ruji mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Walau bagaimanapun, jika anda benar-benar perlu memilih antara empat sumber karbohidrat ini, menyesuaikannya dengan keperluan peribadi anda.

Sebagai contoh, anda mempunyai diabetes. Anda harus memilih sumber karbohidrat yang mempunyai kandungan kalori yang lebih rendah, seperti pasta. Jika anda mengalami masalah pencernaan, anda boleh makan karbohidrat serat yang tinggi, iaitu roti. Atau adakah anda lemah daripada kekurangan mineral? Mie telur dan roti boleh menjadi pilihan yang lebih bijak. Sementara itu, jika anda berkuasa atau gula darah rendah, nasi putih akan membantu menstabilkan kadar gula darah sambil meningkatkan tenaga.

Juga Baca:

  • Inilah sebab mengapa beras merah jauh lebih sihat daripada nasi putih
  • 4 Resipi Pasta untuk Berat Badan
  • Dari Karbohidrat kepada Tenaga dalam Tubuh: Inilah Proses

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Karbohidrat. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/ Diakses pada 10 April 2017.

Beras Vs. Roti http://healthyeating.sfgate.com/rice-vs-bread-9172.html Diakses pada 10 April 2017.

The Dish on Pasta: Maligned Food Sebenarnya Carb Sehat. http://www.livescience.com/21851-maligned-pasta-good-carb.html Diakses pada 10 April 2017.

Garis Panduan Pemakanan Seimbang Kementerian Kesihatan Malaysia. http://gizi.depkes.go.id/download/Pedoman%20Gizi/PGS%20Ok.pdf Diakses pada 10 April 2017.