Utama Maklumat kesihatan 7 Bahaya Diet Keto Anda Harus Diperhatikan dan Pertimbangkan Sebelum Mencubanya
7 Bahaya Diet Keto Anda Harus Diperhatikan dan Pertimbangkan Sebelum Mencubanya

7 Bahaya Diet Keto Anda Harus Diperhatikan dan Pertimbangkan Sebelum Mencubanya

Anonim

Diet ketogenik atau diet keto adalah diet yang membuat anda mengehadkan pengambilan karbohidrat dengan teruk. Sebagai pengganti, peningkatan protein dan pengambilan lemak. Walaupun ramai mengatakan bahawa diet ketogenik cukup berkesan untuk menurunkan berat badan, anda harus terlebih dahulu mengetahui bahaya diet ini. Kemudian, apakah bahaya diet keto untuk diperhatikan?

Image

Berbagai bahaya diet keto yang mungkin berlaku

Sebenarnya diet ketogenik adalah khusus untuk mereka yang mengalami masalah epilepsi. Orang yang mengalami masalah ini mengalami kesulitan mencerna karbohidrat dalam badan, jadi pengambilan mereka sangat terhad.

Tapi kali ini diet ketogenik diadopsi sebagai diet untuk menurunkan berat badan. Ya, sekatan karbohidrat yang ketat menjadikan anda perlu makan lebih banyak protein dan lemak daripada biasa. Malah, pengambilan karbohidrat yang dibenarkan dalam prinsip diet ini tidak kurang daripada 30 peratus daripada jumlah kalori harian.

Sudah tentu, melaksanakan diet ketogenik boleh mengganggu pencernaan dan fungsi tubuh, dan bahkan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Berikut adalah bahaya diet keto yang perlu anda ketahui.

1. Berat badan dengan cepat

Pada dasarnya orang yang pergi pada diet keto mahu menurunkan berat badan. Sesungguhnya, penurunan berat badan akan berlaku jika anda menjalani diet ini. Sebabnya ialah karbohidrat yang merupakan sumber utama tenaga yang sangat sedikit di dalam badan. Ini membuatkan anda kehilangan berat badan dari semasa ke semasa.

Tetapi jangan gembira lagi. Kehilangan berat badan ini bukan satu tanda bahawa tubuh anda sihat. Kehilangan berat badan biasanya tidak bertahan lama dan hanya seketika. Mengapa? Kerana pada mulanya tubuh kehilangan tenaga utama dan akhirnya menggunakan lemak sebagai rizab tenaga.

Kini, selagi anda mengamalkan diet ketogenik, makanan yang anda makan adalah protein dan lemak. Ya, semakin banyak lemak yang anda makan, semakin banyak timbunan di dalam badan. Dari masa ke masa berat akan naik lagi.

2. Rasa tidak sihat

Dalam beberapa minggu pertama, orang yang mengikuti diet keto biasanya akan mengalami gejala selesema. Keadaan ini dipanggil selesema keto dan akan berlangsung selama beberapa hari. Anda mungkin mengalami beberapa gejala, seperti sakit kepala, keletihan, selesema, dan loya.

Keadaan ini disebabkan oleh badan yang menyesuaikan diri dengan kehilangan sumber tenaga utama. Otak juga tidak berfungsi dengan baik kerana ia tidak mendapat makanannya, iaitu gula. Oleh itu, diet ini akan menyebabkan sakit kepala, keletihan, dan badan terasa buruk.

3. Muscle shrink

Apabila badan mengalami ketosis, yang membakar lemak sebagai tenaga. Tetapi ini juga boleh menyebabkan anda kehilangan tisu lemak dan pengecutan otot. Dikutip dari Kesihatan Wanita, Victoria Linday, ahli diet di Washington mendedahkan bahawa karbohidrat memainkan peranan penting dalam membina otot.

Image

Jika dibantu dengan protein, proses pemulihan sel-sel otot yang rosak akan berlaku lebih cepat. Mengikuti diet keto mungkin membuat tisu otot menyusut atau merosakkan jika kalori tidak mencukupi.

4. Menurunkan tahap gula darah

Di samping itu, penyesuaian kepada badan dengan diet keto boleh menyebabkan gejala hipoglikemia, yang merupakan gangguan kesihatan apabila kadar gula darah berada di bawah normal. Hipoglikemia boleh menyebabkan seseorang menjadi sukar untuk menumpukan perhatian, cepat letih, degupan jantung yang tidak normal, gangguan tidur, mengalami sindrom kecemasan.

5. Kekejangan di kaki

Satu lagi bahaya diet keto adalah kekejangan kaki. Ini sering dikaitkan dengan kekurangan dehidrasi dan kekurangan mineral dalam badan, salah satunya ialah natrium. Apabila menjalani diet keto, tahap insulin menjadi begitu rendah sehingga mereka tidak boleh merangsang buah pinggang untuk mengekalkan natrium. Walaupun ini adalah gangguan yang mudah, kekejangan boleh menjadi sangat menjengkelkan.

6. pencernaan

Kesan sampingan biasa yang sering berlaku disebabkan diet keto adalah gangguan pencernaan, seperti kembung perut, kencing yang kerap, atau sembelit. Ini berlaku kerana badan tidak mendapat serat yang cukup dari buah, biji, dan sayuran tertentu. Dalam sesetengah kes, sesetengahnya mempunyai cirit-birit.

7. nafas berbau

Apabila menjalani diet keto, badan yang memproses keton (bahan yang dihasilkan dari metabolisme lemak) meningkatkan aseton dalam darah, peluh, air kencing, dan juga melalui nafas anda. Terutama ini akan menyebabkan bau di dalam mulut.

Juga Baca:

  • Adakah Diet Keto Boleh Membantu Tidur?
  • Panduan Merancang Sarapan, Makan Tengahari, dan Makan Malam Semasa Diet Keto
  • Diet Ketogenik, Cara Tepat Mencegah Gejala Epilepsi Berulang

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 29 Mac, 2018 | Terakhir diedit: 29 Mac, 2018

Sumber

8 Kesan Sampingan Yang Berbeza Anda Boleh Mengalami Diet Ketogenik. https://www.womenshealthmag.com/weight-loss/ketogenic-diet-side-effects/slide/1. Diakses pada 21 Mac, 2018.

Adakah Ketosis Aman dan Adakah Ia Mempunyai Kesan Sampingan? https://www.healthline.com/nutrition/ketosis-safety-and-side-effects#section8. Diakses pada 21 Mac, 2018.

11 Kesan Sampingan Keto Paling Umum. https://drjockers.com/11-common-keto-side-effects/. Diakses pada 21 Mac, 2018.