Utama Maklumat kesihatan Placenta Previa: Pendarahan semasa Kehamilan Lama yang Meningkatkan Risiko Buruh Pramatang
Placenta Previa: Pendarahan semasa Kehamilan Lama yang Meningkatkan Risiko Buruh Pramatang

Placenta Previa: Pendarahan semasa Kehamilan Lama yang Meningkatkan Risiko Buruh Pramatang

Anonim

Setiap ibu mengandung ingin menjalani kehamilan yang sihat sehingga masa penghantaran kemudian. Tetapi madu Malah hanya terdapat risiko masalah yang menghantui kehamilan, walaupun pada trimester terakhir. Salah satu risiko komplikasi kehamilan trimester ketiga yang perlu diketahui ialah plasenta previa. Masalah plasenta ini boleh menyebabkan pendarahan serius yang mengancam kehidupan ibu. Semak semakan lanjut.

Image

Apakah Placenta Previa?

Placenta previa adalah keadaan yang berlaku apabila semua atau sebahagian daripada plasenta merangkumi sebahagian atau seluruh serviks (serviks). Penutupan servikal oleh plasenta boleh berlaku dalam beberapa bulan kebelakangan sebelum bayi dilahirkan.

Plasenta biasanya akan berkembang berikutan pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam rahim. Pada kehamilan awal, lokasi plasenta masih rendah di bawah rahim dan dari masa ke masa akan meningkat. Pada trimester ketiga sebelum bersalin, plasenta akan berada di bahagian atas dan sisi rahim. Kedudukan ini membolehkan bayi dilahirkan dengan lancar melalui serviks.

Walau bagaimanapun, plasenta previa menyebabkan plasenta melekat pada bahagian bawah rahim. Jika anda mengalami plasenta previa pada kehamilan awal, ini biasanya tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami terlalu dekat dengan masa kelahiran bayi anda, plasenta previa boleh menyebabkan komplikasi yang serius.

Apa yang menyebabkan plasenta previa?

Penyebab sebenar plasenta previa tidak diketahui. Sesiapa yang hamil boleh mengalami plasenta previa. Walau bagaimanapun, perkara-perkara berikut boleh meningkatkan risiko anda:

 • Mempunyai plasenta previa dalam kehamilan sebelum ini
 • Tidak pernah menjalani pembedahan sebelum ini
 • Telah menjalani pembedahan rahim yang lain, seperti kuret atau pembuangan fibroid.
 • Kembar hamil atau lebih
 • Merokok atau menggunakan ubat semasa hamil
 • Telah melahirkan banyak anak (mengandung lebih daripada empat kali)
 • Hamil lebih 35 tahun

Placenta previa dialami oleh kira-kira 1 dalam 200 wanita hamil pada trimester ketiga.

Apakah jenis plasenta previa?

Masalah plasenta ini mempunyai banyak jenis, iaitu:

1. Jumlah Previa

Jumlah previa berlaku apabila plasenta sepenuhnya merangkumi serviks. Jadi untuk dapat melahirkan bayi dengan selamat, doktor akan melakukan seksyen cesarean. Dalam kes-kes yang teruk, bayi anda mungkin perlu dilahirkan terlebih dahulu.

2. Previa marginal

Jenis previa ini berlaku apabila plasenta merangkumi hak di sempadan serviks atau mula berkembang di bahagian bawah rahim. Biasanya, plasenta akan naik ke serviks tetapi tidak sampai ia menutup.

Dalam kes ini, ibu masih boleh melahirkan secara normal.

3. Previa separa atau separa

Keadaan ini berlaku apabila plasenta merangkumi sebahagian dari pintu serviks, selepas serviks mulai meluas. Melahirkan normal masih mungkin dalam keadaan ini. Walau bagaimanapun, kebanyakan doktor akan mengesyorkan agar anda menjalani pembedahan untuk mengelakkan pendarahan berat.

4. Previa Rendah

Keadaan ini berlaku apabila margin plasenta hanya 2 cm dari serviks, tetapi bukan pada serviks. Keadaan melahirkan anda adalah normal dalam keadaan ini.

Apakah gejala dan tanda plasenta previa?

Image

Tanda-tanda dan gejala plasenta previa boleh berbeza-beza dari satu ibu ke seorang yang lain. Walau bagaimanapun, gejala yang paling biasa adalah pendarahan faraj secara mendadak pada trimester ketiga yang tidak menyakitkan atau menyakitkan. Darah yang keluar adalah merah terang. Sesetengah wanita juga boleh mengalami kontraksi awal.

Bagaimana doktor mendiagnosis plasenta previa?

Mungkin anda tidak akan tahu bahawa anda mempunyai plasenta previa sehingga doktor mendapatinya semasa pemeriksaan ultrasound rutin. Ultrasound dilakukan sama ada transabdominally (menggunakan pemeriksaan di dinding perut) atau transvaginal (dengan probe dimasukkan ke dalam faraj tetapi jauh dari pembukaan serviks).

Berikut adalah gejala lain yang merujuk kepada plasenta previa, tetapi hanya boleh dikesan melalui ultrasound:

 • Bayi berada dalam kedudukan singkang atau melintang kerana plasenta merangkumi kebanyakan serviks, menghalang kepala bayi dari turun ke dalam vagina.
 • Saiz rahim lebih besar daripada yang sepatutnya pada usia kehamilan tertentu.

Apakah risiko komplikasi daripada plasenta previa?

Image

Placenta previa boleh menyebabkan pendarahan vagina, sebelum dan semasa proses kelahiran. Pendarahan berlaku kerana bahagian bawah rahim menetaskan dan diregangkan pada trimester akhir kehamilan untuk memberi ruang kepada bayi. Jika plasenta dilekatkan ke bahagian bawah rahim, regangan boleh memisahkan plasenta dan menyebabkan pendarahan.

Jika anda telah menyebabkan pendarahan, anda perlu melahirkan dengan segera oleh Caesarean walaupun usia bayi masih belum matang. Kerana jika tidak, risiko adalah bahawa ibu mati semasa bersalin kerana kehilangan darah. Risiko pendarahan akibat plasenta previa juga boleh meningkatkan risiko pecah membran pramatang (PPROM) yang juga memerlukan anda menjalani praperkelaan praperkel.

Di samping itu, plasenta previa juga membawa risiko masalah plasenta lain yang disebut placenta accreta. Placenta accreta dialami oleh 5-10% wanita yang mempunyai plasenta previa.

Accreta plasenta berlaku apabila tisu plasenta tumbuh terlalu dalam ke dalam rahim dan melekat pada lapisan otot. Komplikasi ini boleh menyebabkan pendarahan yang mengancam nyawa dan biasanya memerlukan histerektomi (penghapusan rahim) semasa penyampaian sesar.

Apakah risiko komplikasi plasenta previa pada bayi?

Image

Bagi bayi, beberapa kajian telah menunjukkan bahawa plasenta previa boleh membuat kedudukan janin yang tidak normal dalam rahim sehingga sukar untuk dilahirkan secara normal. Inilah yang juga mempengaruhi keputusan doktor untuk menjalani bahagian caesar.

Bayi juga boleh mengalami beberapa komplikasi yang mungkin dari plasenta previa. Ini termasuk:

 • Fetus tidak mempunyai oksigen
 • Bayi dilahirkan secara awal, sebelum minggu ke-37 kehamilan
 • Bayi itu mempunyai kecacatan kelahiran
 • Masalah paru-paru bayi semasa kelahiran

Jika seksyen cesarean dijadualkan, bayi anda akan diberikan suntikan kortikosteroid untuk mempercepat pertumbuhan paru-parunya.

Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai plasenta previa sebelum melahirkan?

Sekiranya anda didiagnosis dengan plasenta previa pada trimester tengah, jangan panik kerana plasenta masih boleh bergerak dari leher rahim. Anda semestinya selalu memeriksa rahim secara rutin untuk mengetahui keadaan kehamilan anda.

Sekiranya anda didiagnosis dengan plasenta previa berhampiran masa penghantaran, doktor anda akan mengesyorkan agar anda mengambil rehat tidur untuk meningkatkan masa anda untuk berehat, dan melahirkan melalui bahagian caesar. Menggalakkan semasa rehat tidur semasa kehamilan juga termasuk ketidakhadiran sementara dari rutin senaman, hubungan seksual, pemeriksaan di sekitar kawasan vagina dan pelvis, dan melibatkan diri dalam aktiviti berat.

Adalah penting untuk memeriksa kehamilan melalui ultrasound sebelum melakukan pemeriksaan panggul pada wanita hamil yang disyaki mempunyai plasenta previa. Ini kerana pemeriksaan fizikal pelvis boleh menyebabkan pendarahan vagina lebih lanjut.

Sekiranya anda positif, anda dikatakan mempunyai plasenta previa, satu-satunya penyelesaian untuk selamatkan bayi-bayi pramatang adalah melalui pembedahan caesar. Bahagian pernafasan mengurangkan risiko pendarahan yang teruk. Keadaan anda juga akan terus dipantau selepas melahirkan sehingga pendarahan anda berhenti sepenuhnya.

Memaksa penghantaran normal dengan plasenta previa yang teruk boleh menyebabkan pendarahan teruk semasa buruh atau beberapa jam selepas selesai.

Bolehkah anda hamil lagi selepas mengalami plasenta previa?

Ibu boleh hamil dan melahirkan secara normal jika dalam kehamilan sebelum ini mempunyai plasenta previa. Walau bagaimanapun, keadaan kehamilan dengan keadaan plasenta previa boleh berlaku lagi dalam julat kemungkinan 2 hingga 3 peratus.

Keadaan menutup plasenta ke laluan serviks boleh berlaku lagi jika dalam kehamilan sebelumnya anda enggan membuat bahagian caesar. Jika ibu mempunyai fibroid rahim dan tidak dikeluarkan, ini juga boleh menyebabkan plasenta menutupi serviks sekali lagi.

Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan, salah satunya adalah untuk menyediakan jarak antara kehamilan plasenta previa dan kehamilan seterusnya. Berikan jarak antara 2 hingga 3 tahun, cuba hamil. Fungsinya adalah supaya rahim anda dapat kembali bekerja dengan normal sekali lagi.

Rundingan dengan doktor juga boleh menjadi cara untuk kehamilan masa depan untuk mengurangkan risiko plasenta previa.

Bagaimana untuk mencegah plasenta previa?

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah plasenta previa. Walau bagaimanapun, wanita hamil boleh mengurangkan risiko komplikasi ini dengan:

 • Jangan merokok
 • Jangan gunakan dadah haram
 • Periksa rahim secara rutin ke doktor
 • Makan makanan yang sihat dan berkhasiat

Apa yang boleh dilakukan ibu apabila mengalami keadaan ini?

Image

Apabila selepas didiagnosis dengan plasenta previa sambil menunggu proses kelahiran, terdapat beberapa perkara yang ibu lakukan. Perkara-perkara berikut boleh menenangkan kebimbangan sebelum bersalin dan menjadikan wanita hamil lebih santai dan selesa.

1. Ketahui segala-galanya mengenai keadaan plasenta

Belajar dan mengetahui segala-galanya mengenai keadaan kehamilan yang dialami akan menghilangkan keraguan, ketakutan, dan kecemasan yang tidak diingini. Cuba baca banyak buku kehamilan, berbincang dengan doktor anda, atau beritahu kumpulan sokongan yang mempunyai keadaan yang sama.

2. Sediakan untuk seksyen cesarean

Placenta previa mungkin sukar untuk ibu melahirkan secara normal. Jadi seksyen caesar dilakukan untuk melindungi kesihatan anda dan bayi yang dilahirkan.

3. Penjagaan diri

Semasa menunggu proses kelahiran, wanita hamil boleh memanjakan diri dengan mendengar muzik kegemaran atau membaca buku untuk ditenangkan. Tanya pasangan atau orang tersayang anda untuk membantu anda menyediakan hidangan kegemaran anda, atau melawat tempat yang menyenangkan semasa kehamilan.

4. Rehat

Juga Baca:

 • Adakah Fibroid Uterus Memudaratkan Kehamilan?
 • Bukan Hanya Perut Besar, 5 Ciri-ciri Anda Kembar Merah
 • Jalur Hitam Muncul pada Perut Semasa Kehamilan? Inilah Jalan Mudah untuk Menghapusnya

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 21 Mei, 2019 | Terakhir Edited: 21 Mei 2019

Sumber

Pusat Bayi. 2014. Placenta Previa. Diambil dari http://www.babycenter.com/0_placenta-previa_830.bc. Diakses pada 12 Oktober 2016.

Mayo Clinic. 2014. Placenta Previa. Diperolehi daripada http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/placenta-previa/basics/symptoms/con-20032219. Diakses pada 12 Oktober 2016.

Johnson, Shannon. 2016. Placenta Rendah (Placenta Previa). Diperolehi daripada http://www.healthline.com/health/placenta-previa#Overview1. Diakses pada 12 Oktober 2016.

Placenta previa semasa kehamilan https://www.momjunction.com/articles/placenta-previa-during-pregnancy_00329736/#gref diakses pada 13 Mei 2019.

Placenta previa https://www.healthline.com/health/placenta-previa#support diakses pada 13 Mei 2019.

Placenta previa https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/placenta-previa/diagnosis-treatment/drc-20352773 diakses pada 13 Mei 2019.

Placenta previa https://www.whattoexpect.com/pregnancy/placenta-previa/ diakses pada 13 Mei 2019.

Placenta previa https://www.marchofdimes.org/complications/placenta-previa.aspx yang diakses pada 13 Mei 2019.

Placenta previa https://www.medicinenet.com/pregnancy_placenta_previa/index.htm yang diakses pada 13 Mei 2019.