Utama Gangguan mata dan penglihatan 5 Sebab-sebab Kesan Jangkitan Mata yang Seringkali Berlaku (Shhh, Bolehkah Disebabkan Penyakit Jantina, Anda Tahu!)
5 Sebab-sebab Kesan Jangkitan Mata yang Seringkali Berlaku (Shhh, Bolehkah Disebabkan Penyakit Jantina, Anda Tahu!)

5 Sebab-sebab Kesan Jangkitan Mata yang Seringkali Berlaku (Shhh, Bolehkah Disebabkan Penyakit Jantina, Anda Tahu!)

Anonim

Terdapat pelbagai jenis jangkitan mata yang terdiri daripada ringan hingga teruk, dengan pelbagai sebab dan rawatan. Tidak semua jangkitan mata adalah mengancam nyawa, tetapi ada yang memerlukan bantuan perubatan. Walaupun penyebab jangkitan mata biasanya bakteria dan virus, terdapat pelbagai perkara dan keadaan yang boleh mencetuskan ini berlaku.

Image

Apakah ciri-ciri dan tanda-tanda jika saya mempunyai jangkitan mata?

Ramai orang yang mendapat jangkitan mata merasakan kesakitan, gatal-gatal, atau sensasi badan asing di mata. Mata juga dapat merobek dan mengeluarkan cecair kuning, hijau, atau bahkan berdarah. Orang kadang-kadang mengalami kepekaan terhadap cahaya atau penglihatan kabur.

Jika anda tidak mengalami sakit atau gejala yang teruk, anda biasanya dinasihatkan untuk merawatnya sendiri. Jika anda mengalami perubahan dalam penglihatan, dapatkan segera bantuan perubatan.

Komplikasi serius dari jangkitan mata adalah kerosakan pada retina dan pembentukan parut di kornea yang boleh menjejaskan penglihatan. Sesetengah jangkitan seperti sifilis juga boleh menyebabkan glaukoma. Selebihnya, masalah mata tanpa gejala jelas boleh diabaikan. Sebagai contoh, klamidia sering tidak menyebabkan gejala awal, tetapi jika tidak dirawat dapat menyebabkan ketidaksuburan dan penyakit jantung.

Apakah yang boleh menyebabkan jangkitan mata?

1. Iritasi dan kecederaan

Ini adalah penyebab biasa jangkitan mata. Sebagai contoh, terdedah kepada sedikit bahan kimia boleh merengsakan mata, menjadikannya lebih sensitif terhadap jangkitan, terutama pada orang yang menggunakan kanta lekap. Sesetengah jenis jangkitan mata boleh membina dan merosakkan mata dengan cepat.

2. Chlamydia dan gonorea

Walaupun kedua-duanya adalah penyakit berjangkit biasa, klamidia dan gonorrhea juga boleh menyebabkan konjunktivitis pada orang dewasa. Seseorang boleh dijangkiti melalui cairan kemaluan secara langsung, seperti air mani, atau apabila dia mencetuskan matanya selepas menyentuh kawasan alat kelamin yang dijangkiti. Bayi dengan ibu yang dijangkiti mempunyai risiko tinggi untuk jangkitan mata ketika mereka dilahirkan.

3. Herpes simplex

Penyakit kulit biasa ini boleh menjangkiti mata dengan cara yang sama seperti klamidia atau gonorea. Herpes boleh menyebabkan lekukan kornea dan ulser, yang boleh memusnahkan tisu retina dan penglihatan kerosakan.

4. Kayap

Kayap adalah virus yang biasa dikenali sebagai penyebab cacar air, tetapi juga boleh menyebabkan jangkitan mata jika anda menyentuh mata setelah menyentuh luka terbuka. Shingles memberi kesan kepada saraf mata dan boleh menyebabkan bengkak, sakit, dan meleleh. Kayap adalah penyebab utama jangkitan mata pada orang yang berumur lebih dari 50 tahun kerana penyakit ini lebih biasa pada orang tua.

5. Keratitis bakteria dan kulat

Ini adalah jangkitan kornea yang disebabkan oleh bakteria biasa atau kulat yang biasanya hidup di kulit dan di dalam mulut dan hidung. Bakteria ini tidak dapat menembusi lapisan luar mata pada orang yang sihat. Walau bagaimanapun, pada orang yang menggunakan kanta lekap atau mempunyai sistem kekebalan yang lemah, bakteria mudah dijadikan kornea, lapisan yang jelas di hadapan mata.

Juga Baca:

 • Mengiktiraf Jangkitan Mata Berkat Kegunaan Lensa Hubungi
 • 4 Cara Semulajadi untuk Merawat Gejala Jerawat Mata
 • 5 Tabiat Harian yang Memutuskan Kerosakan Mata

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 6 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 6 Februari 2019

Sumber

 1. Jangkitan mata. http://bodyandhealth.canada.com/condition/getcondition/eye-infections. Diakses pada 24 Februari 2017.
 2. Tanda-tanda jangkitan mata. http://www.webmd.com/eye-health/signs-of-an-eye-infection. Diakses pada 24 Februari 2017.
 3. Jangkitan mata: Apa yang anda perlu ketahui. http://www.eyehealthweb.com/eye-infections/.Accessed pada 24 Februari 2017.