Utama Penyakit Apakah fibroid uterus?
Apakah fibroid uterus?

Apakah fibroid uterus?

Anonim

Definisi

Image

Apakah fibroid uterus?

Fibroid adalah tumor benigna yang berlaku di bahagian atas atau di dalam otot rahim. Satu sel membahagikan banyak kali dan terus berkembang menjadi jisim pepejal yang berasingan dari rahim. Tumor ini boleh berkembang menjadi satu atau beberapa blok saiz yang berbeza.

Tumor kecil tidak akan menyebabkan gejala, tetapi tumor yang lebih besar boleh menyebabkan pendarahan dan menyebabkan lebih banyak darah keluar semasa haid. Tumor besar akan memampatkan pundi kencing dan menyebabkan bulge di perut seperti orang yang hamil.

Betapa biasanya fibroid rahim?

Kira-kira 60% wanita berusia lebih 50 tahun mengalami fibroid rahim. Fibroid adalah penyakit yang paling popular di kalangan wanita berusia antara 40-50 tahun. Penyakit ini boleh diatasi dengan mengurangkan faktor risiko anda. Sila berbincang dengan doktor anda untuk maklumat lanjut.

Tanda & Gejala

Apakah tanda-tanda dan gejala fibroid rahim?

Sekitar 30-50% daripada fibroid tidak menunjukkan apa-apa gejala. Jika tidak, biasanya gejala berkaitan dengan saiz dan lokasi fibroid.

Fibroid boleh tumbuh agak besar dan menjadikan pesakit kelihatan seperti mereka hamil dan mengalami gejala seperti kehamilan seperti:

 • Tegang pada pelvis teruk
 • Kencing manis yang kerap
 • Boleh menyebabkan sembelit, sakit belakang, kesakitan semasa hubungan seks, dan sakit pelvis

Fibroid di dinding uterus atau di rahim boleh menyebabkan pendarahan atau menorrhagia dan dismenorea. Dalam kes yang jarang berlaku, fibroid boleh menyebabkan sakit atau pendarahan secara tiba-tiba.

Dalam kes-kes fibroid yang berlaku semasa kehamilan, tumor boleh menyebabkan beberapa komplikasi semasa kehamilan. Tumor akan membuat plasenta janin kurang oksigen. Tumor akan mengalihkan kedudukan janin, menjadikannya sukar untuk ibu melahirkan secara normal tetapi dengan seksyen cesarean. Dalam kebanyakan kes, janin masih boleh berkembang secara normal walaupun terdapat tumor dalam rahim, tetapi tumor akan berkembang lebih cepat semasa kehamilan.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Walaupun fibroid adalah tumor jinak, mereka boleh menyebabkan ketidakselesaan dalam aktiviti harian dan dalam kes-kes yang teruk boleh menyebabkan pendarahan. Anda perlu berjumpa doktor dengan segera jika anda mengalami:

 • Kesakitan panggul dan tidak hilang serta-merta
 • Menorrhagia atau dismenorea
 • Pendarahan luar atau pendarahan haid
 • Sakit semasa bersetubuh
 • Pertumbuhan rahim dan perut
 • Kesukaran buang air kecil

Sebab itu

Apa yang menyebabkan fibroid rahim?

Doktor tidak menemui punca sebenar penyakit ini. Tetapi beberapa faktor boleh menggabungkan dan menyebabkan penyakit, iaitu:

 • Perubahan genetik: Pelbagai fibroid boleh menyebabkan perubahan dalam sel-sel otot uterus biasa. Terdapat bukti untuk menunjukkan bahawa fibroid cenderung berlaku pada keluarga muda dan pasangan kembar yang sama yang mempunyai risiko fibrosis yang lebih tinggi daripada kembar persaudaraan.
 • Estrogen dan progesteron, kedua hormon ini merangsang pertumbuhan endometrium semasa kitaran haid untuk mempersiapkan kehamilan. Nampaknya hormon-hormon ini telah menyumbang untuk membantu perkembangan fibroid. Fibroid mempunyai lebih banyak reseptor estrogen dan progesteron daripada sel-sel otot dan rahim yang normal, jadi mereka cenderung mengecut selepas menopause akibat pengeluaran hormon yang menurun.
 • Faktor pertumbuhan lain. Faktor ini membantu mengekalkan homeostasis badan, seperti insulin, yang juga boleh mempengaruhi pertumbuhan fibroid.

Faktor risiko

Apa yang meningkatkan risiko saya untuk fibroid rahim?

Terdapat banyak faktor yang boleh meningkatkan risiko fibroid rahim, termasuk:

 • Genetik: Jika ibu atau kakak anda mempunyai fibroid, maka anda mempunyai risiko tinggi untuk mengembangkan penyakit ini.
 • Umur: Wanita berumur 40-50 tahun biasanya mempunyai fibrosis. Selepas menopaus, tumor akan mengecut.
 • Bangsa: Wanita kulit hitam mempunyai risiko penyakit ini lebih tinggi pada usia muda dengan ukuran tumor atau fibroid yang lebih besar.
 • Faktor lain: haid awal, makan lebih banyak daging merah, makan sayur-sayuran kurang, buah, dan sering minum bir.

Ubat & Ubat-ubatan

Maklumat yang diberikan bukan pengganti nasihat perubatan. SELIDIK berunding dengan doktor anda.

Apakah pilihan rawatan saya untuk fibroid uterus?

Kebanyakan fibroid tidak memerlukan rawatan. Anda hanya perlu melakukan pemeriksaan rutin untuk memastikan fibroid tidak terlalu besar atau menyebabkan masalah lain.

Ubat boleh digunakan sebagai perencat prestasi hormon. Sekiranya gejala berterusan, doktor boleh mengesyorkan pemindahan pembedahan rahim atau fibroid jika pesakit masih ingin mempunyai anak.

Kaedah baru adalah embolisasi arteri rahim dengan memotong saluran darah di sekeliling fibroid. Doktor juga akan menggunakan kaedah lisis mekanikal (menggunakan arus elektrik untuk memusnahkan fibroid dan mengecilkan saluran darah yang membekalkan vitamin ke fibroid); dan kaedah lisis mekanikal menggunakan kriogenik (menggunakan nitrogen cecair dan bukan arus elektrik).

Walau bagaimanapun, fibroid boleh berulang bagaimanapun. Kemungkinan pesakit perlu menjalani pembedahan lagi. Ubat baru boleh menghalang pertumbuhan fibroid, tetapi hanya buat sementara waktu.

Apakah ujian biasa untuk fibroid rahim?

Doktor akan meneliti pelvis. Jika anda mempunyai gejala fibroid, doktor anda boleh mengesyorkan ujian berikut.

 • Ultrasound: jika perlu, doktor akan mengimbas dengan ultrasound. Kaedah ini menggunakan gelombang bunyi untuk mengesahkan diagnosis dan mengetahui saiz fibroid. Doktor atau juruteknik akan meletakkan ultrasound pada perut (bersandar pada perut) atau memasukkannya ke dalam vagina dan teruskan mengambil gambar rahim.
 • Ujian darah: jika anda mengalami pendarahan vagina yang tidak normal, doktor anda akan menyemak kemungkinan penyebabnya, termasuk jumlah darah (CBC) untuk mengesan anemia kronik serta ujian darah lain untuk mengatasi penyakit koagulopati atau tiroid.
 • Sekiranya ultrasound konvensional tidak memberikan maklumat yang jelas, doktor akan mencadangkan kemudahan pengimejan diagnostik, seperti:
 • Pencitraan resonans magnetik (MRI): Kaedah ini boleh menunjukkan saiz, lokasi fibroid, mengenali pelbagai jenis tumor, dan memilih rawatan yang betul.
 • Uterine uterus, juga dikenali sebagai pam air garam ultrasound yang menggunakan garam steril untuk membuka rongga rahim, menjadikannya lebih mudah untuk merakam rahim dan endometrium. Ujian ini boleh berguna jika anda mengalami menorrhagia yang teruk, tetapi ia hanya akan menghasilkan keadaan normal jika diperiksa menggunakan ultrasound konvensional.
 • Mengangkat rahim: menggunakan pewarna untuk menyerlahkan rahim dan tiub fallopi pada filem X-ray. Doktor tidak boleh melakukan ini jika masalah anda berkaitan dengan ketidaksuburan. Selain mengesan fibroid, kaedah ini juga membantu doktor melihat sama ada tiub fallopi disekat atau tidak.
 • Hysteroscopy: dengan teknik ini, doktor akan meletakkan tiub kecil yang mengandungi pengesan cahaya melalui serviks dan ke dalam rahim. Kemudian, doktor akan menyuntik garam ke rahim untuk membesarkan rongga rahim, membolehkan pemerhatian ke dalam rahim dan tiub fallopa.

Rawatan di rumah

Apakah beberapa perubahan gaya hidup atau remedi rumah yang boleh dilakukan untuk merawat fibroid rahim?

Cara hidup dan remedi rumah yang boleh membantu anda mengatasi penyakit ini.

 • Lakukan pemeriksaan rutin untuk memantau perkembangan tumor dan komplikasi jika anda mempunyai tumor besar.
 • Beritahu doktor tentang kebimbangan dan gejala anda.

Sekiranya anda mempunyai soalan, berjumpa dengan doktor anda untuk penyelesaian terbaik untuk masalah anda.

Sumber

Ferri, Fred. Penasihat Pesakit Netter Ferri. Philadelphia, PA: Saunders / Elsevier, 2012.

Tarikh disemak: 14 Disember 2016 | Terakhir Edited: 14 Disember 2016