Utama Maklumat kesihatan Adakah selamat menggunakan kuku dan aseton untuk wanita hamil?
Adakah selamat menggunakan kuku dan aseton untuk wanita hamil?

Adakah selamat menggunakan kuku dan aseton untuk wanita hamil?

Anonim

Memperbaiki kuku dengan kuku kuku undang-undang adalah baik untuk wanita hamil. Walau bagaimanapun, pendedahan kepada bahan kimia dalam kuku menggilap sebenarnya boleh berbahaya. Terdapat dua bahan kimia untuk diperhatikan, iaitu formaldehid dan toluena.

Image

Formalin

Formalin digunakan sebagai penguat pada kuku kuku. Formalin tertutup mempunyai potensi untuk menyebabkan kerengsaan pada hidung, mata, tekak, dan paru-paru. Dalam kes yang lebih teruk, pendedahan kepada tahap formaldehid yang tinggi dan risiko jangka panjang menyebabkan kanser.

Walaupun tidak baik untuk badan, pendedahan formaldehida tidak akan memberi impak buruk kepada bayi di dalam rahim kerana bahan ini pecah dengan cepat dalam tubuh wanita hamil.

Di banyak negara, penggunaan jumlah formalin dalam produk adalah terhad kepada 0.2%. Jumlah ini dikelaskan sebagai sangat kecil supaya risiko pendedahan formaldehida agak rendah.

Toluene

Toluene digunakan untuk melicinkan kuku sehingga mudah untuk digunakan. Serupa dengan formaldehid, toluene yang dihirup mempunyai potensi untuk menyebabkan kerengsaan pada hidung, mata, tekak, dan paru-paru. Dalam kes yang lebih teruk, toluene pendedahan boleh merosakkan sistem saraf dan menyebabkan kecacatan pada bayi dalam rahim. Risiko ini timbul jika wanita hamil menyedut toluene secara terus dan berterusan.

Jika anda bekerja di salon kuku, secara automatik setiap hari anda akan terdedah kepada bahan kimia yang terkandung di kuku kuku. Jika anda bimbang tentang kesihatan anda, berbincang dengan pengurus salon mengenai insurans kesihatan dan keselamatan di tempat kerja.

Pendedahan kepada formaldehid dan toluena boleh dikurangkan dengan:

 • Gunakan cat kuku yang bebas daripada toluena dan formalin
 • Gunakan cat kuku (yang mengandungi formalin dan toluena) paling banyak seminggu sekali. Sekiranya anda bekerja di salon kuku semasa mengandung, mintalah bantuan daripada rakan kongsi untuk menggantikan anda untuk melukis kuku pelanggan.
 • Untuk peredaran udara yang baik, buka pintu dan tingkap sebelum menggunakan cat kuku.
 • Elakkan kuku bertiup untuk kering lebih cepat. Ini sebenarnya boleh membuat anda menyedut formaldehid dan toluena.

Penghilang kuku kuku yang digunakan wanita mengandung juga selamat. Biasanya produk remover kuku mengandungi aseton. Walaupun ia boleh dihasilkan oleh kilang-kilang, aseton juga secara semula jadi hadir di dalam badan dan alam sekitar.

Walaupun kemungkinannya agak kecil, pendedahan kepada sejumlah besar aseton dan dalam masa yang lama boleh menyebabkan kecacatan kelahiran dan perkembangan bayi yang merosot. Sebagai langkah pencegahan, anda boleh memilih produk penyingkiran cat kuku acetone percuma. Selain pengeringan lebih lama, produk ini lebih mesra kepada kuku.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

http://www.babycentre.co.uk/x1041410/is-it-safe-to-use-nail-polish-and-nail-polish-remover-during-pregnancy#ixzz3dkJi5iIV