Utama Maklumat kesihatan 4 Peraturan Diet Selamat untuk Kanak-kanak Kegemukan
4 Peraturan Diet Selamat untuk Kanak-kanak Kegemukan

4 Peraturan Diet Selamat untuk Kanak-kanak Kegemukan

Anonim

Bagi anda yang mempunyai anak yang berlebihan berat badan, anda mungkin keliru tentang cara menurunkan berat badan. Tambahan pula, sebenarnya kanak-kanak itu benar-benar memerlukan banyak pengambilan makanan. Tetapi, sebaliknya berat badan berlebihan juga tidak baik untuk kesihatan anak-anak. Kemudian, adakah cara yang selamat untuk diet untuk kanak-kanak?

Image

Cara selamatkan makanan untuk kanak-kanak?

Diet adalah cara menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, diet untuk kanak-kanak kelihatan berbeza daripada diet untuk orang dewasa. Kanak-kanak masih merupakan tempoh pertumbuhan dan perkembangan, di mana banyak keperluan nutrien dalam kuantiti yang tinggi. Sekiranya kanak-kanak itu menjalani diet atau menghadkan pengambilan makanannya, sudah tentu nutrien ini tidak dapat dipenuhi oleh kanak-kanak. Akibatnya, pemakanan untuk kanak-kanak sebenarnya boleh mengganggu pertumbuhan dan perkembangan anak.

Jika diet tidak baik untuk kanak-kanak, bagaimanakah kanak-kanak tetap sihat? Jika kanak-kanak berlebihan berat badan, kanak-kanak boleh mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. Tidak dalam masa yang singkat. Caranya juga tidak mengehadkan pengambilan makanan kanak-kanak. Kanak-kanak harus mengamalkan diet sihat dengan diet seimbang dan senaman yang kerap. Dengan cara ini, berat badan boleh turun dengan sihat dan kesihatan anak dikekalkan.

1. Makan makanan dengan diet seimbang

Berikan anak-anak pelbagai makanan dengan menu seimbang. Ini terdiri daripada:

 • Sayur-sayuran dan buah-buahan
 • Susu dan produk susu
 • Daging, ikan, kacang, dan sumber protein lain yang tinggi
 • Sumber karbohidrat, seperti beras perang, gandum atau makanan bijirin (seperti roti gandum dan bijirin)

Kanak-kanak memerlukan sekurang-kurangnya 5 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Ini untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral kanak-kanak. Juga untuk memenuhi keperluan serat kanak-kanak untuk mengelakkan sembelit. Sumber makanan protein yang diperlukan oleh kanak-kanak untuk membina sel-sel dalam badan. Sementara itu, karbohidrat diperlukan sebagai sumber tenaga.

2. Mula perlahan-lahan untuk menukar tabiat kanak-kanak

Jangan cuba merombak tabiat pemakanan anak anda secara langsung. Ini boleh membuat kanak-kanak terkejut dan sukar. Mula perlahan mengubah kebiasaan kecil setiap minggu, seperti:

 • Hadkan pengambilan gula tambahan anak anda, dengan menukar minuman manis (seperti jus dan minuman ringan) dengan air atau susu rendah lemak / lemak tanpa lemak.
 • Pastikan anak anda tidak melangkaui makanan, terutamanya sarapan pagi. Sarapan pagi yang sihat dengan sumber karbohidrat dan protein yang baik (seperti sekeping roti gandum bersama dengan mentega kacang) boleh membuat kanak-kanak berasa kenyang, jadi anak tidak akan makan terlalu banyak pada masa akan datang. Sekiranya waktu makan tengah hari masih kanak-kanak di sekolah, lebih baik makan siang di sekolah. Oleh itu, makanan kanak-kanak dijamin dan anda masih boleh menonton makanan kanak-kanak.
 • Hadkan kanak-kanak makan di restoran (sekurang-kurangnya sekali seminggu). Ketahui kanak-kanak untuk selalu makan di rumah dengan keluarga. Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang sering makan bersama keluarga mereka (sekurang-kurangnya tiga atau lebih kali seminggu) adalah 20% kurang berkemungkinan makan makanan tidak sihat dan 12% kurang berkemungkinan mendapat lemak.
 • Perhatikan berapa banyak hidangan anak makan . Ingatkan anak jika dia makan terlalu banyak. Plat kecil boleh membantu mengehadkan bahagian makan kanak-kanak. Walaupun plat besar boleh menggalakkan kanak-kanak makan lebih banyak.

3. Galakkan kanak-kanak untuk bersenam secara teratur

Sebenarnya, kanak-kanak boleh dengan mudah membakar kalori dengan pelbagai aktiviti. Kanak-kanak biasanya suka pelbagai aktiviti dan permainan. Dengan cara ini, ia boleh secara tidak langsung menjadikan kanak-kanak aktif dan berpeluh dengan cara yang menyeronokkan. Pilih pelbagai aktiviti yang kanak-kanak suka, contohnya bermain basikal, bola sepak, bola keranjang, menari, dan sebagainya.

4. Jangan biarkan kanak-kanak tua menonton TV

Juga Baca:

 • Apa yang Berlaku Jika Anak Sering Makan Mie Segera?
 • Obesiti ibu bapa, kanak-kanak berisiko obesiti juga
 • Inilah hasilnya jika kanak-kanak tidak biasa dengan Makan Sayuran Awal

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

Gavin, ML (2014). Adakah Dieting OK untuk Kanak-kanak? . [online] Boleh didapati di: http://kidshealth.org/en/kids/diet.html# [Diakses pada 20 Mac. 2017].

Benaroch, R. (2015). Kehilangan Berat Badan untuk Kanak-kanak Berat Badan . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.webmd.com/parenting/raising-fit-kids/weight/safe-weight-loss?page=2 [Diakses pada 20 Mac. 2017].

NHS. (2015). Kanak-kanak yang berlebihan berat badan: nasihat untuk ibu bapa - Hidup Baik - Pilihan NHS . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.nhs.uk/Livewell/childhealth6-15/Pages/child-health-measurement-programme-overweight-advice.aspx [Diakses pada 20 Mac. 2017].

Kellow, J. Nasihat Diet untuk Kanak-kanak . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.weightlossresources.co.uk/children/diet_for_kids.htm [Diakses pada 20 Mac. 2017].