Utama gangguan mata dan penglihatan Mata Squint? Mungkin kerana anda merokok ketika mengandung
Mata Squint? Mungkin kerana anda merokok ketika mengandung

Mata Squint? Mungkin kerana anda merokok ketika mengandung

Anonim

Anda pasti sudah tahu bahawa merokok sangat berbahaya untuk kesihatan semua orang, termasuk wanita hamil. Merokok semasa kehamilan pasti bukan sahaja memberi impak kepada ibu, tetapi juga pada calon bayi. Bahan kimia yang masuk ke dalam tubuh ibu dapat menembus plasenta sehingga dapat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan janin.

Rawatan wanita hamil boleh menyebabkan bayi pramatang, bayi berat lahir rendah (LBW), atau bahkan boleh menyebabkan keguguran. Walau bagaimanapun, tidak terhad kepada itu, merokok semasa kehamilan juga boleh menjejaskan perkembangan penglihatan bayi.

Wanita hamil memberi kesan kepada penglihatan bayi

Asap rokok mengandungi lebih daripada 4000 bahan kimia, termasuk bahan kimia yang buruk, seperti nikotin, tar, karbon monoksida, dan sekurang-kurangnya 60 sebatian lain yang menyebabkan kanser. Bahan kimia ini masuk ke dalam badan apabila anda merokok atau menghirup asap rokok (perokok pasif). Kemudian, bahan kimia ini memasuki aliran darah anda dan janin anda. Oleh itu, jangan terkejut sekiranya banyak kesan buruk yang timbul jika anda merokok semasa mengandung.

Satu hasil dari merokok ibu mengandung adalah masalah penglihatan dalam janin atau anak kemudian dalam hidup. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal 2015 Acta Ophthalmologica telah membuktikannya. Kajian menunjukkan bahawa wanita hamil merokok (baik secara aktif dan pasif) dikaitkan dengan peningkatan risiko masalah penglihatan pada anak-anak mereka. Kanak-kanak yang dilahirkan pada perokok mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menyerang strabismus, ralat refraktif dan retinopati.

Retinopati boleh menyebabkan saluran darah mata tumbuh secara tidak normal dan akhirnya boleh menyebabkan kanak-kanak kehilangan penglihatan mereka. Bayi dilahirkan pramatang kerana ibu asap semasa hamil juga mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan retinopati, yang boleh menyebabkan kebutaan.

Kajian ini juga menyimpulkan bahawa pendedahan kepada asap rokok ke janin pada rahim semasa kehamilan adalah faktor risiko bagi masalah penglihatan pada kanak-kanak di kemudian hari. Sebahagian daripada visi, seperti otot pada bola mata (intraocular) dan saraf retina adalah yang lebih terjejas daripada bahagian lain.

Kajian-kajian lain juga menguatkan ini. Penyelidikan yang diterbitkan dalam American Journal of Epidemiology mendapati bahawa wanita hamil yang merokok adalah 26% lebih mungkin mempunyai bayi dengan strabismus berbanding wanita yang tidak merokok. Lebih banyak rokok yang dihisap semasa kehamilan, semakin tinggi risiko bayi yang mempunyai masalah penglihatan.

Apa itu strabismus?

Strabismus, atau lebih dikenali sebagai penyuap, menerangkan beberapa keadaan mata yang berbeza yang menyebabkan mata kelihatan tidak tepat. Terdapat kira-kira 30 saraf dan keadaan otot yang berbeza yang boleh mengakibatkan penyusutan. Dalam keadaan ini, mata anda tidak dapat diselaraskan dan tertumpu kepada satu perkara. Sebanyak 2-3% kanak-kanak mempunyai masalah penglihatan ini. Perlu penjagaan khas untuk menyembuhkan keadaan mata anak-anak yang menjiplak.

Jauhi rokok semasa hamil

Tidak ada yang baik tentang merokok, terutamanya ketika anda hamil. Terdapat banyak akibat yang dapat anda dan bayi anda dapat jika anda merokok semasa mengandung, walaupun anda hanya merokok asap rokok (menjadi perokok pasif). Atas sebab ini, sangat disyorkan untuk wanita hamil untuk tidak merokok atau menghirup asap rokok.

Juga Baca:

 • Apakah Kesan pada Fetus Jika Anda Merokok Walaupun Hamil?
 • Berhati-hati dengan bahaya pembekuan darah yang berlaku pada wanita hamil
 • Bayi pramatang lebih berisiko untuk osteoporosis pada usia tua

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 6 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 6 Februari 2019

Sumber

Fernandes, M., Yang, X., Li, J. dan Cheikh Ismail, L. (2014). Merokok semasa hamil dan kesukaran penglihatan di kalangan kanak-kanak: semakan sistematik. Acta Ophthalmologica , 93 (3), ms.213-223. [dalam talian] Boleh didapati di: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aos.12627/pdf [Diakses pada 27 Mac. 2017].

Persatuan Ahli Optik Kanada. Cara Merokok Apabila Hamil Boleh Merosakkan Visi Bayi anda . [online] Boleh didapati di: https://opto.ca/health-library/how-smoking-when-pregnant-can-harm-your-babys-vision [Diakses pada 27 Mac. 2017].

Merokok Semasa Kehamilan Boleh Meningkatkan Risiko Bayi Strabismus - Strabismus Mata . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.eyedoctorguide.com/childrens_eyecare/Smoking-During-Pregnancy-Can-Increase-a-Baby.html [Diakses pada 27 Mac. 2017].

Woolston, C. Bagaimana untuk merokok semasa kehamilan? BabyCenter . [online] BabyCenter. Boleh didapati di: https://www.babycenter.com/0_how-smoking-during-pregnancy-affects-you-and-your-baby_1405720.bc?showAll=true [Diakses pada 27 Mac. 2017].

Surtenich, A. (2016). Bagaimana merokok merosakkan visi anda, dan mengapa berhenti merokok akan meningkatkan kesihatan mata anda. . [dalam talian] Semua Mengenai Visi. Boleh didapati di: http://www.allaboutvision.com/smoking/ [Diakses pada 27 Mac. 2017].