Utama Maklumat kesihatan Berapa kali wanita boleh hamil dan melahirkan dalam hidupnya?
Berapa kali wanita boleh hamil dan melahirkan dalam hidupnya?

Berapa kali wanita boleh hamil dan melahirkan dalam hidupnya?

Anonim

Adakah terdapat had berapa kali anda boleh hamil dan melahirkan? Adakah terdapat kesan kesihatan yang merugikan bagi wanita yang mengandung dan mempunyai banyak kelahiran? Mari lihat penjelasan di bawah.

Image

Wanita hanya boleh hamil dengan jumlah yang terhad

Kehamilan pada dasarnya hanya boleh berlaku jika terdapat persenyawaan, dan persenyawaan memerlukan telur dan sperma. Seorang wanita ditakdirkan mempunyai telur dalam rahimnya dalam proses persenyawaan.

Telur ini biasanya akan sembuh semasa haid yang bermula pada masa pubertas (biasanya dari usia 12 tahun) dan ini akan bertahan sehingga semua telur digunakan (menopaus). Jadi seperti yang dijelaskan sebelum ini, berapa kali mengandung dan melahirkan akan ditentukan oleh kehadiran atau ketiadaan telur dari rahim wanita.

Jadi wanita boleh hamil dan melahirkan sebanyak mungkin, selagi masih ada telur, dan disertai oleh keadaan kesihatan yang mencukupi.

Wanita yang melahirkan lebih daripada 5 kali

Seorang wanita atau ibu yang hamil dan melahirkan lebih daripada 5 hingga 6 kali, dipanggil multi gravida atau pariti pelbagai. Multi gravida adalah berapa kali seseorang hamil, manakala pariti pelbagai adalah berapa banyak orang yang melahirkan. Masalahnya, tidak semua kehamilan dan kelahiran dapat dikira dengan tepat.

Sebagai contoh, kehamilan tidak akan dikira jika kehamilan mempunyai keguguran atau sebagai contoh kehamilan yang tidak mencapai umur trimester pertama atau kedua. Kemudian, kelahiran tidak semestinya sama dengan bilangan kehamilan, kerana mungkin terdapat satu kehamilan dengan 2 atau lebih kelahiran (kembar).

Adakah terdapat risiko jika wanita hamil dan melahirkan banyak kali?

Kemungkinan risiko yang berkaitan dengan bahaya yang mungkin timbul untuk ibu dan bayi. Berikut adalah beberapa risiko kesihatan dan bukan kesihatan yang boleh diperolehi jika mengandung dan melahirkan banyak anak.

1. Preeklampsia

Preeclampsia adalah bahaya yang akan menjejaskan kesihatan anak yang belum lahir. Ini berlaku jika aliran darah melalui plasenta terganggu, jadi bayi boleh kekurangan oksigen dan nutrien. Kesannya boleh menghalang pertumbuhan janin secara normal dan boleh mengancam kelangsungan janin itu sendiri. Faktor risiko adalah kehamilan dan kelahiran, yang mana kurang daripada 2 tahun.

2. Prolaps uteri

Prolaps usus, atau yang biasa disebut 'menurunkan peranakan', adalah keadaan rahim yang jatuh ke dalam vagina. Biasanya terdapat peringkat, dari gred 1 hingga 4. Jika gred 4, uterus (rahim) keluar dari vagina. Faktor risiko adalah disebabkan bilangan besar kanak-kanak, jenis kelahiran, berat bayi lahir dan keabnormalan kolagen.

Pengaduan ini biasanya dirasai sebelum atau selepas menopaus, kerana tisu di sekitar rahim semakin 'kendur' atau peningkatan tekanan perut, salah satu yang dicetuskan adalah penyakit batuk kronik.

3. Placenta pravia

Placenta previa adalah keadaan apabila sebahagian atau semua plasenta merangkumi serviks. Plasenta atau plasenta akan membentuk dan melekat pada dinding rahim apabila seorang wanita hamil. Faktor ini berlaku apabila anda hamil dan melahirkan banyak kali. Semakin anda hamil dan melahirkan, lebih sukar proses kehamilan untuk mencari tempat untuk persenyawaan.

4. Adalah sukar untuk menaikkan sebilangan besar kanak-kanak sekaligus

Kehamilan, melahirkan anak, dan menaikkan begitu ramai kanak-kanak hari ini, memerlukan dana dan tanggungjawab yang besar. Untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangan maksimum, ibu bapa perlu memenuhi keperluan pemakanan anak-anak mereka. Tidak kurang penting, kanak-kanak memerlukan pendidikan yang optimum.

Juga Baca:

  • Satu Geng, Hamil Serentak: Bolehkah Kehamilan Really Be 'Contagious'?
  • 5 Tanda-tanda Kehamilan Kehamilan yang Perlu Anda Waspadalah
  • Menjadi Hamil, Tiba-tiba Mengandung. Mengiktiraf Superfetasi, Fenomena Kehamilan Rare

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Definisi Gravidity dan Parity dan Implikasinya dan Implikasi mereka dalam Penilaian Risiko https://patient.info/doctor/gravidity-and-parity-definitions-and-their-implications-in-risk-assessment Diakses 9 Mei 2017

Multipara http://www.homebirth.org.uk/multipara.htm Diakses pada 9 Mei 2017

Pre eclampsia http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/preeclampsia/home/ovc-20316140 Diakses pada 9 Mei 2017

Placenta Previa https://www.babycenter.com/0_placenta-previa_830.bc Diakses pada 9 Mei 2017