Utama Maklumat kesihatan Anak lemak? Mungkin Itu Kerana Anda Menonton TV Terlalu Panjang
Anak lemak? Mungkin Itu Kerana Anda Menonton TV Terlalu Panjang

Anak lemak? Mungkin Itu Kerana Anda Menonton TV Terlalu Panjang

Anonim

Obesiti bukan sahaja dialami oleh orang dewasa, tetapi boleh dialami walaupun kanak-kanak masih kecil. Berdasarkan data WHO, diketahui bahawa terdapat sekitar 42 juta kanak-kanak di bawah umur 5 tahun yang obes pada 2015 dan hampir separuh di Asia dan Afrika. Walaupun di Indonesia sahaja, kanak-kanak berumur 5 hingga 12 tahun adalah berat badan berlebihan sebanyak 19.6%.

Image

Kesan obesiti pada kanak-kanak akan muncul di kemudian hari dan menyebabkan pertumbuhan dan perkembangan terganggu. Pelbagai penyakit degeneratif boleh dialami oleh anak-anak gemuk apabila mereka dewasa, seperti penyakit jantung, diabetes mellitus jenis 2, osteoartritis, dan beberapa jenis kanser. Bukan itu sahaja, kanak-kanak yang gemuk juga dijangka menjadi obes apabila memasuki usia dewasa. Satu kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang obes mempunyai risiko 70% mengalami satu penyakit jantung ketika dia dewasa.

Walaupun kesan yang akan berlaku dalam jangka pendek ialah kanak-kanak terdedah kepada prediabetes, masalah dan gangguan sendi dan otot, insomnia, masalah timbul dalam hubungan dan kehidupan sosial dan menjadi tidak selamat. Salah satu punca obesiti dan obesiti pada kanak-kanak adalah keibubapaan, pemilihan makanan, dan gaya hidup kanak-kanak. Kerana mereka masih kanak-kanak, kebanyakan mereka hanya dapat mengikut tabiat ibu atau bapa mereka yang kelihatan. Oleh itu, gaya hidup ibu bapa sangat berpengaruh pada kanak-kanak.

Kanak-kanak yang suka menonton TV lebih cenderung mempunyai badan yang gemuk

Adakah anda sering membiarkan anak anda menonton televisyen untuk jangka masa yang panjang? Berapa banyak masa yang anda berikan kepada mereka ketika menonton televisyen? Ternyata membiarkan kanak-kanak menonton televisyen terlalu lama menyebabkan gangguan terhadap kesihatannya dan meningkatkan risiko kanak-kanak menjadi gemuk. Beberapa kajian telah menyatakan bahawa terdapat hubungan yang menunjukkan hubungan kausal antara menonton TV terlalu lama dengan kejadian obesitas pada kanak-kanak.

Satu kajian yang dijalankan selama 30 tahun di United Kingdom, menunjukkan bahawa kanak-kanak yang menonton televisyen setiap hari boleh membuat kenaikan indeks jisim badan mencapai had obesiti pada usia 30 tahun. Satu lagi kajian telah dijalankan di New Zealand melibatkan seramai 1000 kanak-kanak, dikaji dari mereka yang dilahirkan pada usia 26 tahun. Kajian ini mendapati bahawa kebiasaan menonton TV terlalu kerap pada usia 5 hingga 15 tahun menyebabkan mereka menjadi lebih gemuk berbanding dengan anak-anak usianya yang tidak menonton TV yang lama. Dan status pemakanan pada masa itu adalah ramalan yang kuat untuk mengetahui status nutrisi sebagai orang dewasa.

Malah kebiasaan menonton terlalu kerap sejak berumur lima tahun juga boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi berat badan berlebihan, ini terbukti dengan penyelidikan yang dijalankan di Jepun yang memeriksa 8000 kanak-kanak sekaligus. Hasil kajian ini adalah anak-anak yang biasa menonton TV sejak usia 3 tahun cenderung berlebihan berat badan dan obes pada usia 6 tahun.

Bagaimanakah menonton TV membuat kanak-kanak gemuk?

Menurut kaji selidik yang dijalankan, kanak-kanak boleh menghabiskan 7 jam lagi untuk menonton TV atau bermain dengan alat mereka. Masa yang cukup lama, bukan? Tanpa anda mengetahui, anda membenarkan anak anda untuk terus menonton TV dan membentuk tabiat yang selesa dengan mereka. Gaya hidup yang tidak aktif adalah gaya hidup yang tidak mempunyai aktiviti dan sangat terdedah kepada pelbagai penyakit.

Bukan itu sahaja, iklan yang sering disiarkan di TV lebih sering memaparkan iklan makanan yang tidak sihat. Ini akan membentuk pemikiran yang tidak baik mengenai makanan kanak-kanak yang perlu dimakan. Kanak-kanak juga sering menonton TV atau menggunakan komputer sambil makan makanan ringan yang tidak sihat. Makan semasa menonton TV tidak baik kerana, bahagian yang dimakan lebih cenderung daripada bahagian yang biasanya dimakan.

Kurang kawalan atau peraturan diet, menjadikan kanak-kanak sangat terdedah kepada obesiti. Selain itu, tiada aktiviti fizikal dijalankan kerana masa kanak-kanak dibelanjakan menonton TV, duduk, atau tidur.

Kemudian bolehkah saya tidak lagi membenarkan kanak-kanak menonton TV?

Kadangkala tontonan TV yang baik boleh menjadi alat pembelajaran untuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk mengehadkan masa menonton TV kanak-kanak hanya 1 hingga 2 jam dalam sehari. Malah untuk kanak-kanak di bawah 2 tahun tidak disyorkan untuk menonton TV sama sekali.

Bagaimana untuk mengehadkan masa menonton kanak-kanak?

Mengehadkan masa tontonan TV untuk hanya 2 jam sehari mungkin agak sukar untuk dilaksanakan, kerana kanak-kanak telah membuat TV menonton rutin. Oleh itu, berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghadkan masa menonton TV pada kanak-kanak:

 • Jangan memasang TV dan komputer di dalam bilik kanak-kanak.
 • Jangan biarkan kanak-kanak menonton TV atau menggunakan komputer semasa kanak-kanak sedang makan atau melakukan kerja rumah.
 • Tentukan apa program TV yang dapat ditonton anak anda. Jika program TV berakhir, segera matikan TV.
 • Luangkan lebih banyak masa dengan kanak-kanak dengan melakukan pelbagai aktiviti yang menyeronokkan seperti bermain teka-teki, melakukan sukan bersama, atau menyelesaikan teka-teki bersama-sama.
 • Bukan sahaja kanak-kanak yang hanya dapat menonton TV selama 2 jam sehari, anda juga perlu melakukannya dan menjadi contoh untuk kanak-kanak.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

Cdc.gov. (2016). Pencegahan Obesiti | Sekolah Sihat | CDC. [online] Boleh didapati di: http://www.cdc.gov/healthyschools/obesity/facts.htm [Diakses pada 21 Nov. 2016].

Kanak-kanak, Remaja, Obesiti, dan Media. (2011). PEDIATRICS, 128 (1), ms.201-208.

Sumber Pencegahan Obesiti. (2016). Menonton Televisyen dan "Duduk Masa". [dalam talian] Boleh didapati di: https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/television-and-sedentary-behavior-and-obesity/ [Diakses pada 21 Nov. 2016].

Who.int. (2016). WHO | Apakah kelebihan berat badan dan obesiti? [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood_what/en/ [Diakses pada 21 Nov. 2016].