Utama Maklumat kesihatan Bagaimana mengurut perut hamil anda
Bagaimana mengurut perut hamil anda

Bagaimana mengurut perut hamil anda

Anonim

Mengurut semasa mengandung pada bulan lepas dianggap mempunyai pelbagai manfaat untuk anda dan bayi anda. Sebagai contoh, ia boleh membantu anda melegakan, melegakan sakit kepala, mendapatkan lebih banyak tidur, dan meningkatkan peredaran darah, dan juga dapat membantu mengurangkan perasaan kecemasan dan meningkatkan mood keseluruhan.

Image

Dari pertengahan trimester kedua dan seterusnya, bayi anda mungkin bergerak sebagai tindak balas kepada sentuhan anda. Merasakan bayi itu merespon pelukan anda akan berasa sangat istimewa dan dapat membantu anda mendekati bayi anda.

Terdapat sedikit bukti bahawa urut biasa sepanjang trimester ketiga mungkin membantu meringankan kesakitan ketika melahirkan anak. Satu kajian juga mencadangkan bahawa jika pasangan anda mengurut anda, ini mungkin membantu mengurangkan kemungkinan bayi yang dilahirkan secara beransur atau berat lahir rendah.

Oleh itu, apabila anda memasuki trimester kedua dan perut anda mula kembung, anda boleh mencubanya.

Mulakan urutan

Sebelum memulakan, pilih minyak atau krim untuk melicinkan tangan. Pelembap yang mengandungi vitamin E adalah pilihan yang sangat baik kerana ia juga boleh membantu mengurangkan gatal-gatal pada kulit. Atau cuba minyak seperti safron, jojoba, grapeseed, zaitun atau minyak bayi. Sentiasa periksa dengan bidan atau doktor anda sebelum menggunakan apa-apa minyak aromaterapi kerana tidak semuanya selamat digunakan semasa mengandung. Bahan-bahan semulajadi yang semulajadi mungkin tidak selamat untuk digunakan semasa kehamilan.

Sebelum anda memulakan urutan, gerakkan tangan dan lengan anda untuk berehat otot. Gunakan urut lembut di atas perut dengan corak tertentu. Jangan gunakan urut keras di atas perut atau pangkal paha.

Mula di sebelah perut anda dan perlahan-lahan bergerak tangan anda di tengah-tengah kemudian turun ke tulang kemaluan, kemudian di sepanjang setiap sisi dan belakang pangkal paha.

Ulang, tetapi kali ini menggerakkan tangan anda ke payudara, di sepanjang bahagian atas dan bawah ke bahagian belakang.

Menggunakan bahagian belakang tangan anda, urut di sekitar perut anda untuk membentuk huruf C. Letakkan satu tangan pada kulit sepanjang masa sehingga kelihatan seperti urut berterusan.

Untuk mendapatkan lebih banyak daripada urut, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba:

  • Terus perlahan-lahan dan berehat. Anda juga boleh bayangkan bahawa anda dan bayi bernafas bersama.
  • Apabila anda menyentuh perut, bayangkan bahawa anda menyerang bayi seperti yang anda lakukan selepas bayi dilahirkan. Anda juga boleh membayangkan bahawa anda terapung dengan bayi dalam kolam yang hangat dan menenangkan.

Melibatkan rakan kongsi

Rakan anda boleh cuba mengurut perut anda. Ia mungkin berasa canggung pada mulanya, tetapi apabila anda membiasakannya, ini adalah cara yang baik untuk mengekalkan keintiman semasa kehamilan, walaupun membiarkan ia memulakan ikatan awal dengan bayi, dan membantu anda merasakan seolah-olah dia adalah sebahagian daripada kehamilan.

Selepas trimester kedua, cobalah untuk tidak berbaring di belakang untuk masa yang lama kerana ia boleh membuatkan anda berasa pening dan mengganggu aliran darah kepada bayi.

Daripada berbaring di belakang anda, anda boleh cuba:

  • Berbaring di satu sisi (lebih disukai kiri), disokong oleh bantal di bawah perut, di belakang dan di antara lutut. Duduk terus di atas katil, bersandar pada longgokan bantal, dengan kaki anda menyeberang atau lurus. Letakkan bantal di bawah lutut supaya anda boleh membengkokkan dengan selesa. Rakan anda boleh duduk di sebelah anda atau berlutut di hadapan anda. Berlutut atau duduk di atas katil atau lantai dengan pasangan anda di belakang anda, dengan badan dan pinggul di antara kaki anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

http://www.babycentre.co.uk/x1049488/i-would-like-to-massage-my-bump-is-it-safe-and-how-do-i-do-it#ixzz3diPAbBSi