Utama Maklumat kesihatan Cara Selamat Tidur Lebih Semasa Kehamilan
Cara Selamat Tidur Lebih Semasa Kehamilan

Cara Selamat Tidur Lebih Semasa Kehamilan

Anonim

Anda mungkin tertanya-tanya apa yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan rehat malam yang baik. Kami mempunyai petua yang boleh membantu anda tidur seperti yang anda perlukan.

Image

Gunakan bantuan bantal

Bantal boleh membuat katil lebih selesa. Letakkan bantal di bawah perut anda dan di antara kaki anda untuk memegang punggung bawah dan boleh membuatkan anda tidur lebih selesa.

Anda boleh menggunakan bantal khas untuk kehamilan, seperti:

 • Baji kehamilan tunggal atau berganda

Bantal berbentuk baji boleh memegang perut anda semasa anda tidur di sisi anda dan boleh melegakan sakit belakang. Anda juga boleh menggunakannya untuk tidur di belakang anda. Baji kehamilan berganda mempunyai 2 bantal laras.

 • Bantal badan sepenuh badan

Bantal ini sekurang-kurangnya 1.5m panjang dan direka untuk menyokong belakang dan perut anda.

Gunakan bantuan makanan

Apa dan bila anda makan boleh menjejaskan kualiti tidur anda. Anda boleh tidur lebih baik jika anda tidak makan banyak dan tidak makan makanan pedas sebelum tidur, kerana ini boleh menyebabkan pedih ulu hati dan sembelit pada waktu malam.

Minuman panas, seperti susu atau teh herba, boleh berehat anda. Makanan ringan yang mengandungi karbohidrat dan protein, seperti bijirin dengan susu, atau keropok dengan keju mengandungi asid amino tryptophan yang membantu anda tidur. Jangan gunakan makanan tambahan tryptophan, kerana ia berbahaya untuk kehamilan.

Jika sakit kepala mengganggu tidur anda, anda boleh mengalami gula darah rendah. Jika anda tidak terdedah kepada masalah pencernaan, cuba makanan ringan yang tinggi protein. Anda boleh mencuba sandwic telur, roti panggang dan mentega kacang untuk mengekalkan paras gula dalam darah pada waktu malam.

Bagaimana untuk menjadi lebih santai?

Anda boleh mendengar muzik atau mencuba teknik berikut untuk menenangkan minda dan badan anda:

 • Yoga dan regangan

Selain membantu melegakan diri anda, yoga dan regangan boleh menjadikan tubuh anda lebih teratur dan fleksibel. Teknik pernafasan yoga juga boleh menenangkan anda.

Anda boleh mencari pose yoga yang selamat dilakukan semasa kehamilan dalam video yoga yang terdapat di internet. Banyak pusat kecergasan menawarkan yoga dan kelas regangan khusus untuk wanita hamil.

 • Urut

Urut yang menenangkan boleh melegakan otot yang tegang. Tanya pasangan anda untuk mengurut kaki, tangan atau leher sebelum tidur. Sesetengah teknik urut juga baik untuk tenaga kerja.

Jika anda melawat ahli terapi urutan profesional, pastikan dia berpengalaman dengan wanita hamil. Ahli terapi profesional akan menggunakan meja dan bantal yang selesa untuk perut anda.

 • Ambillah nafas panjang

Bernafas secara mendalam dan kerap dapat menghilangkan ketegangan pada otot, mengurangkan denyutan jantung dan membantu anda tidur.

Berbaring di atas permaidani atau katil dengan kaki lebar bahu anda selain. Sekiranya kehamilan anda lebih daripada 15 minggu, anda mungkin berasa lebih selesa untuk tidur di sebelah, supaya bayi tidak menekan saluran darah anda. Letakkan bantal di antara kaki anda. Tetapi jika anda tidur di sebelah, anda tidak boleh bernafas terlalu mendalam.

Dengan mulut anda tertutup, bernafas perlahan-lahan dengan hidung anda. Rasa perut anda dan sangkar rusuk apabila udara perlahan-lahan mengisi paru-paru anda.

Tahan selama satu saat sebelum menghembuskan nafas melalui hidung pada kiraan empat, sehingga paru-paru anda merasa kosong. Berhenti selama satu saat dan mulakan semula.

 • Relaksasi otot progresif

Ia mengambil masa beberapa minggu untuk menguasai kelonggaran progresif, tetapi apabila anda melakukannya, ini dapat membantu anda tidur.

Berbaring di tempat tidur atau lantai anda, berehat otot yang tegang dengan meregangkan otot dan kemudian berehat. Fokus pada satu kumpulan otot dan gantikannya di sebelah kanan dan kiri.

Mulailah dengan tangan dan lengan anda. Kemudian ulangi lengan atas, muka dan rahang, dada dan bahu, perut, paha dan sebagainya sehingga anda sampai ke kaki.

Sebaik sahaja anda menguasai kelonggaran otot progresif, anda boleh menarik nafas panjang. Tegang otot anda semasa anda bernafas dan berehat otot anda semasa anda menghembus nafas.

 • Bayangkan suasana yang menyenangkan

Bayangkan suasana menenangkan, seperti berbaring di atas pasir hangat di pantai, atau berjalan di ladang yang penuh dengan bunga yang indah.

Kemudian, gambarkan setiap detail atmosfera. Bayangkan bunyi, bau, dan tekstur di sekeliling anda. Sekiranya anda menghadapi masalah membayangkannya, anda boleh menggunakan gambar atau gambar dari majalah.

Sekiranya anda tidak tidur, sekurang-kurangnya anda boleh berehat.

Bolehkah membantu?

Latihan yang kerap semasa kehamilan boleh membuat minda dan badan anda sihat, dan tidur lebih nyenyak. Walau bagaimanapun, lebih baik tidak berulang terlalu berat 4 jam sebelum tidur. Berolahraga sebelum tidur boleh mengganggu jadual tidur anda. Adalah lebih baik untuk melakukan sesi sukan pada sebelah petang.

Adakah terapi selamat?

 • Minuman herba

Anda dibenarkan minum teh herba, selagi tidak terlalu banyak Cawan teh chamomile sebelum tidur boleh membantu anda tidur nyenyak. Tetapi ada beberapa minuman herba yang tidak selamat untuk kehamilan. Sentiasa perhatikan amaran dan berunding dengan doktor sebelum mencuba minuman herba.

 • Aromaterapi

Minyak aromaterapi adalah ekstrak ekstrak tumbuhan yang kuat. Sekiranya anda berada dalam keadaan sihat dan gunakan sekali-sekala, minyak penting adalah selamat untuk digunakan dalam kehamilan anda.

Sesetengah ibu hamil berasa minyak aromaterapi dapat mengurangkan masalah kehamilan, seperti sakit belakang, mual dan pergelangan kaki. Mengurangkan lavender, chamomile atau minyak ylang ylang pada tisu boleh membantu anda berehat dan tidur lebih banyak pada waktu malam.

Bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakan minyak penting . Lebih baik menunggu selepas anda melepasi trimester pertama. Rujuk ahli aromatherap yang telah dilatih untuk mengendalikan ibu hamil.

Adakah pil tidur yang selamat digunakan?

Lebih baik tidak menggunakan pil tidur semasa mengandung. Sentiasa berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan pil tidur, termasuk ubat yang berlebihan.

Adakah tidur menjejaskan tidur malam saya?

Tidur sebentar pada waktu siang dapat membantu, tidak lebih dari satu jam. Sekiranya anda tidur terlalu lewat, ia mungkin menjejaskan tidur anda pada waktu malam.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh penyajian: 15 Ogos, 2017 | Terakhir diedit: 15 Ogos 2017

Sumber

http://www.babycentre.co.uk/a547394/safe-ways-to-get-more-sleep-in-pregnancy#ixzz3diKxM7ls