Utama Puasa Ramadhan 4 Jenis Makanan Untuk Mengelakkan Wanita Hamil Apabila Sahur
4 Jenis Makanan Untuk Mengelakkan Wanita Hamil Apabila Sahur

4 Jenis Makanan Untuk Mengelakkan Wanita Hamil Apabila Sahur

Anonim

Wanita hamil yang terus mempraktikkan puasa perlu memberi perhatian kepada makanan dan minuman yang dimakan, terutamanya ketika berpuasa dan subuh. Walaupun anda berpuasa, anda mesti memastikan bahawa bayi anda dan keperluan pemakanan anda dipenuhi dengan baik. Maka, adakah ada makanan untuk wanita hamil pada waktu subuh yang harus dielakkan?

Image

Apa makanan untuk wanita hamil ketika subuh perlu dielakkan?

Sekiranya keadaan anda memang mungkin, anda boleh menjalani puasa semasa bulan Ramadan. Jangan lupa, mula-mula berunding dengan pakar sakit puan untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini semasa berpuasa.

Apabila membuat keputusan untuk berpuasa semasa mengandung, adalah penting bagi anda untuk memberi perhatian kepada pengambilan pemakanan yang anda makan pada fajar atau berbuka puasa. Sebabnya, setiap makanan dan minuman yang dimakan oleh wanita hamil boleh menjejaskan kesihatan dan janin. Sebenarnya, makanan yang anda makan sebenarnya berbahaya untuk perkembangan janin anda.

Pengambilan makanan yang sesuai mempunyai peranan penting untuk memenuhi keperluan tenaga anda semasa berpuasa sepanjang hari. Nah, jadi tidak ada pengambilan yang salah, berikut adalah beberapa jenis makanan untuk wanita hamil pada waktu subuh yang harus dielakkan:

1. Makanan mentah atau kurang masak

Image

Wanita hamil sangat terdedah kepada dijangkiti bakteria dari makanan mentah atau tidak dimasak sehingga dimasak. Sebabnya, makanan ini mungkin tercemar dengan bakteria dan parasit yang berbahaya jika dimakan oleh wanita hamil.

Sebagai bakteria Listeria dalam daging, sebagai contoh. Bakteria ini biasanya ditemui dalam ayam mentah yang jika tidak dirawat dengan betul boleh mengakibatkan keguguran. Di samping itu, bakteria salmonella yang biasa ditemui dalam telur yang tidak matang dan makanan laut mentah juga boleh menyebabkan keguguran.

Oleh itu, pastikan setiap makanan yang anda ingin makan mempunyai tahap kematangan yang sempurna. Oleh itu, cuba menghindari makanan mentah atau kurang matang semasa subuh.

2. Makanan yang mengandungi merkuri

Image

Merkuri adalah sisa kimia dari pelbagai aktiviti manusia, seperti pembakaran, pertanian, dan sisa dari kilang-kilang yang menggunakan raksa. Sisa ini biasanya dibuang ke sungai dan berakhir di laut. Di dalam air, merkuri bertukar menjadi bahan yang dipanggil methylmercury. Kemudian methylmercury mengikat protein di dalam otot ikan.

Nah, jika anda makan ikan atau makanan laut yang mengandungi merkuri, merkuri juga akan dimakan dan menyebabkan pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan. Raksa merkuri akan terkumpul di dalam badan, dan juga boleh menjejaskan menyusukan ibu-ibu yang menyusu. Jumlah terkumpul methylmercury boleh menjadi toksik kepada sistem saraf yang boleh menyebabkan masalah kesihatan dan bahkan pertumbuhan dan perkembangan janin.

Tetapi itu tidak bermakna wanita mengandung menghadkan makan ikan, perkara yang paling penting ialah memilih jenis ikan yang tepat. Oleh itu, dinasihatkan supaya tidak memakan kerang hijau, jerung, makarel raja , atau ketam.

3. Makanan yang mempunyai kalori yang berlebihan

Image

Semasa berpuasa, anda mesti kekal berdisiplin dalam mengatur diet. Termasuk dalam mengawal pengambilan kalori. Ini dilakukan supaya anda mengelakkan obesiti, yang seterusnya dapat meningkatkan risiko melahirkan bayi dengan berat badan yang berlebihan.

Oleh itu, beri perhatian kepada pengambilan makanan anda. Makan makanan yang sihat dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Juga elakkan makanan manis dan berlemak. Jangan lupa, ubah bahagian hidangan anda.

4. Makanan yang tinggi gula dan serat yang rendah

Image

Apabila subuh, tubuh anda memerlukan makanan yang mengisi dan tahan lama di dalam perut. Makan makanan yang mengandungi gula yang tinggi hanya akan membuat anda cepat lapar. Lebih-lebih lagi, jika anda tidak mengambil banyak serat ketika subuh.

Juga Baca:

  • Kaedah-Kaedah Selamat untuk Pemanasan Makanan untuk Sahur (Berhati-hati, Tidak Semua Boleh Dipanaskan)
  • Peraturan untuk Puasa Selamat Semasa Kehamilan Trimester Pertama
  • Kaedah Minum Hak Di Sahur dan Iftar

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 24 Mei, 2018 | Edited Terakhir: 24 Mei 2018

Sumber

Makanan untuk Dihindari Semasa Kehamilan.

http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/foods-to-avoid-during-pregnancy/. Diakses pada 02/06/2017.

Makanan untuk Dihindari Apabila Anda Hamil. http://www.webmd.com/baby/features/foods-to-avoid-when-youre-pregnant#1. Diakses pada 02/06/2017.