Utama Strok Memahami Perubahan Emosi dan Perilaku Selepas Strok
Memahami Perubahan Emosi dan Perilaku Selepas Strok

Memahami Perubahan Emosi dan Perilaku Selepas Strok

Anonim

Selepas strok, ramai orang sering mengalami perubahan emosi dan tingkah laku. Ini kerana strok menjejaskan otak, yang mengawal kelakuan dan emosi. Pengalaman strok setiap orang adalah berbeza, tetapi bagi kebanyakan pesakit mereka merasa bahawa mereka telah kehilangan sebahagian daripada kehidupan mereka.

Image

Sesiapa yang mempunyai strok pasti akan mengalami pelbagai perasaan dan pergolakan tingkah laku apabila mereka cuba menyesuaikan dan menerima keadaan selepas strok. Kemunculan perasaan kejutan, penolakan, kemarahan, kesedihan dan rasa bersalah adalah normal apabila anda menghadapi perubahan besar dalam hidup.

Tidak jarang, ramai orang merasa sangat sukar untuk mengawal perubahan dalam emosi dan tingkah laku selepas strok. Terutama jika pesakit tidak tahu bagaimana untuk menanganinya, perubahan ini pastinya luar biasa dan menyebabkan masalah baru.

Kenapa emosi dan tingkah laku pesakit berubah selepas stroke?

Sesetengah pesakit mendakwa mengalami pelbagai masalah emosi selepas strok. Kemurungan dan kecemasan adalah masalah biasa yang sering berlaku selepas strok. Kesannya, sesetengah pesakit menghadapi kesukaran mengawal mood dan emosi yang boleh berubah secara tiba-tiba atau dikenali sebagai emosiisme - kecerdasan emosi. Ini kadang-kadang membuat pesakit strok mudah tersinggung, tiba-tiba menangis, ketawa dan bahkan marah tanpa sebab yang jelas.

Manakala cara pesakit bertindak selalunya bergantung pada bagaimana mereka merasakannya. Jadi jika emosi seseorang berubah selepas strok, maka kelakuannya akan cenderung berubah juga. Tetapi ia bukan hanya mengenai cara mereka rasa. Kadang-kadang strok juga boleh memberi kesan kepada cara pesakit bertindak terhadap apa yang berlaku di sekeliling mereka.

Contohnya pesakit menjadi lebih tenang, merasa tidak peduli atau kurang berminat dengan perkara yang mereka suka, bersikap kasar seperti memukul dan menjerit. Selain kemunculan kekecewaan kerana mereka tidak boleh melakukan sesuatu untuk diri mereka sendiri atau kecewa kerana sukar untuk berkomunikasi juga boleh membuat mereka agresif terhadap orang lain.

Adakah masalah emosi dan tingkah laku pesakit akan sembuh?

Secara amnya pesakit akan merasa cemas, marah, marah, tidak berguna sehingga mereka akan lebih mudah tersinggung dan sukar untuk mengawal emosi mereka, terutamanya dalam enam bulan pertama selepas stroke. Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, pesakit akan mula menerima dan mula membiasakan diri dengan perubahan yang berlaku di dalamnya. Oleh itu, secara beransur-ansur masalah emosi dan tingkah laku mereka akan bertambah baik.

Peningkatan masalah emosi dan kelakuan pesakit ini pastinya tidak dapat dipisahkan daripada peranan keluarga dan saudara terdekat yang membantu dalam memberikan sokongan. Itulah sebabnya, sangat penting untuk jururawat pesakit tidak pernah bosan dalam memberikan sokongan moral dan keyakinan kepada pesakit jika keadaan mereka akan pulih dari masa ke masa.

Juga, sebagai jururawat jangan lupa menyesuaikan diri dengan keadaan pesakit jika mereka mengalami masalah komunikasi, kehilangan ingatan, pemahaman lambat niat anda dan sebagainya.

Sebenarnya, ramalan penyembuhan strok bergantung kepada jenis strok yang dialami dan bagaimana ia meluas di dalam organ tubuh. Sekiranya peningkatan kesihatan pesakit melalui dadah dan terapi menunjukkan kemajuan yang ketara, maka kemungkinan pesakit pulih sangat besar. Tetapi perlu diingat, jika penyembuhan lengkap selepas stroke akan mengambil masa yang lama.

Adakah terdapat terapi yang boleh membantu?

Berurusan dengan perubahan tingkah laku selepas strok belajar lebih banyak tentang mengawalnya, tidak menyembuhkannya atau 'membetulkannya'. Perubahan dalam tingkah laku pesakit yang disebabkan oleh masalah emosi, seperti kemurungan atau kecemasan boleh dibantu dengan ubat atau terapi.

Biasanya doktor akan dapat mengarahkan pesakit untuk berunding dengan ahli psikologi supaya mereka dapat melihat punca dan bercakap dengan pesakit tentang cara terbaik untuk mengatasinya.

Juga Baca:

  • Berhati-hatilah, Strok Boleh Menyerang Rakyat dengan Kemurungan dan Gangguan Mental Lain
  • Punca dan Gejala Strok Kecil untuk Mengawasi
  • 5 Masalah Seks Yang Sering Berlaku Selepas Strok

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 Jun, 2019 | Terakhir diedit: 27 Jun, 2019

Sumber

Masalah Komuniti Selepas Strok - https://www.stroke.org.uk/what-stroke/common-problems-after-stroke/emotional-changes diakses pada 10 Mei 2017

3 Perubahan Emosi dan Perubahan Kelakuan Umum Post - http://www.strokesmart.org/new?id=181 yang diakses pada 10 Mei 2017

Perubahan Emosional Selepas Strok - http://www.stroke.org.uk/sites/default/files/Emotional%20changes%20after%20stroke.pdf diakses pada 10 Mei 2017

Bolehkah Personality Meningkat selepas Strok? - https://www.scientificamerican.com/article/can-personality-improve-after-a-stroke/ diakses pada 10 Mei 2017

Perubahan Emosi dan Personaliti Selepas Strok - https://strokefoundation.org.au/About-Stroke/Help-after-stroke/Stroke-resources-and-fact-sheets/Emotional-and-personality-changes-after-stroke-fact -semasa dibuat pada 10 Mei 2017