Utama maklumat kesihatan Perbezaan antara Butter dan Margarin: Mana yang Sihat?
Perbezaan antara Butter dan Margarin: Mana yang Sihat?

Perbezaan antara Butter dan Margarin: Mana yang Sihat?

Anonim

Mentega dan marjerin sering disalahtafsirkan sebagai produk yang sama, hanya istilah yang berbeza. Malah, kedua-duanya adalah produk yang agak berbeza. Bermula dari ramuan asas untuk kegunaan, mentega dan marjerin mempunyai sifat masing-masing. Supaya anda tidak memilih yang salah dan akhirnya memudaratkan kesihatan dan keluarga anda, pertimbangkan dengan teliti maklumat lengkap mengenai mentega dan marjerin di bawah.

Butter

Mentega juga dikenali sebagai mentega. Bahan utama untuk membuat mentega ialah krim atau susu lembu, kambing atau kambing. Di Indonesia, apa yang biasanya anda temukan di pasar atau pasaraya adalah mentega dari susu lembu. Susu telah dipasteurisasi atau dipanaskan untuk membunuh bakteria dan patogen. Oleh itu, produk yang dihasilkan lebih selamat dan tidak basi dengan cepat. Selepas itu, susu akan diaduk sedemikian rupa sehingga bahagian lemak pepejal dipisahkan dari cecair. Mentega biasanya dijual dalam bentuk bar atau dalam bentuk yang lebih cair yang dibungkus dalam bekas plastik.

Anda boleh merasakan bahawa tekstur mentega lembut dan mudah dicairkan jika tidak disimpan dalam peti sejuk. Kerana ketumpatan cahayanya, mentega biasanya digunakan sebagai pembuat pastri atau sebagai penyebaran roti. Sekiranya anda menggunakan mentega sebagai ramuan untuk adunan kuih, biasanya tekstur kek yang anda buat akan menjadi lebih lembut. Rasa mentega itu sendiri lebih lazat daripada marjerin, sama seperti susu lembu yang enak.

Margarine

Sekiranya mentega dibuat daripada lembu atau susu kambing, marjerin diperbuat daripada minyak sayuran (lemak sayuran) bercampur dengan pengemulsi dan bahan-bahan lain supaya teksturnya lebih padat daripada mentega. Jika dibiarkan di luar peti sejuk, marjerin cenderung menjadi lebih tahan lama dan tidak mencair dengan cepat.

Margarin biasanya digunakan untuk membuat kek dan kuih yang basah untuk mengikat doh dengan lebih baik. Kerana ia dibuat dari minyak, produk ini juga sering digunakan untuk menggoreng atau tumis. Selain rasa yang lebih kuat, marjerin tidak akan meninggalkan apa-apa minyak melekat pada makanan jika dibandingkan dengan minyak masak biasa. Makanan goreng dengan marjerin akan rasa lebih rangup.

Yang lebih sihat?

Setelah mengetahui perbezaan antara mentega dan marjerin, kini tugas anda adalah untuk mempertimbangkan yang terbaik. Memilih produk yang lebih sihat, antara mentega dan marjerin, bukan perkara mudah. Setiap jenama mempunyai bahan dan bahan tambahan yang berbeza, jadi anda masih perlu memberi perhatian kepada maklumat pemakanan dan komposisi yang disenaraikan di dalam pembungkusan.

Walau bagaimanapun, apabila dilihat dari bahan asas, marjerin cenderung lebih selamat untuk kesihatan dan keluarga anda. Tidak seperti mentega yang dihasilkan daripada susu lembu, marjerin tidak mengandungi lemak haiwan. Oleh itu, kolesterol dan lemak yang terkandung dalam marjerin tidak setinggi mentega.

80% mentega sendiri terdiri daripada lemak haiwan, yang lemak tepu dan lemak trans. Kedua-dua jenis lemak boleh meningkatkan tahap kolesterol dalam darah dan risiko menyebabkan pelbagai penyakit jantung. Di samping itu, lemak trans juga akan mengurangkan paras kolesterol baik (HDL) supaya paras kolesterol anda menjadi tidak stabil dan seimbang. Satu sudu mentega sudah memenuhi 35% keperluan lemak tepu harian anda. Jadi, anda perlu memberi perhatian pada dos mentega yang anda makan dalam satu hari, terutama jika anda mempunyai masalah jantung atau cuba mengurangkan berat badan.

Berbanding dengan mentega, marjerin yang diperbuat daripada minyak sayuran sebenarnya kaya dengan lemak tak tepu yang baik untuk kesihatan. Lemak tak jenuh berfungsi untuk mengurangkan jumlah kolesterol jahat (LDL). Lemak yang terdapat dalam marjerin juga kaya dengan omega-3 dan omega-6 asid lemak yang baik untuk mengekalkan fungsi otak dan mengurangkan faktor risiko untuk pelbagai penyakit seperti penyakit jantung, diabetes, asma, dan buah pinggang. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa beberapa produk marjerin mengandungi lemak trans yang tidak baik untuk tahap kolesterol anda.

Petua untuk memilih mentega dan marjerin yang terbaik

Kerana setiap jenama menawarkan kandungan yang berbeza, anda mesti berhati-hati dalam memilih produk yang paling sihat. Yang lebih padat dengan mentega dan marjerin yang anda beli, semakin tinggi kandungan lemak. Jadi, sebanyak mungkin memilih mentega dan marjerin yang dibungkus dalam bekas plastik, bukan dalam bentuk bar.

$config[ads_text5] not found

Beri perhatian jika terdapat " disebat " bertulis pada pakej mentega. Ini bermakna mentega telah digoncang supaya tekstur lebih ringan dan berbuih. Mentega yang dihirup mengandungi lebih banyak udara dan sehingga 50% kurang lemak. Walau bagaimanapun, jenis mentega ini kadang-kadang tidak boleh digunakan sebagai bahan untuk adunan kue tertentu.

Apabila anda ingin membeli marjerin, cari produk yang termasuk penerangan "trans fat free". Walaupun ia masih mengandungi lemak tak jenuh dan kolesterol, sekurang-kurangnya tahap kurang. Akhirnya, memilih mentega dan marjerin yang terbaik perlu disesuaikan dengan keperluan anda sendiri. Jika anda mempunyai penyakit jantung atau gangguan yang sama, berunding dengan doktor anda yang merupakan pilihan terbaik yang selamat dan sihat untuk anda.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

$config[ads_text6] not found

Sumber

Penyebaran yang lebih baik untuk kesihatan saya - mentega atau marjerin? http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/butter-vs-margarine/faq-20058152 Diakses pada 7 November 2016.

Butter vs. Margarine: Cara Pilih. http://www.health.com/health/gallery/0,, 20509217, 00.html Diakses pada 7 November 2016.

Perbezaan Antara Mentega dan Margarin. http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/healthy-eating/the-difference-between-butter-and-margarine.html Diakses pada 7 November 2016.