Utama Maklumat kesihatan Kenapa Kita Perlu Makan Sayur-sayuran dan Buah-Buahan Setiap Hari?
Kenapa Kita Perlu Makan Sayur-sayuran dan Buah-Buahan Setiap Hari?

Kenapa Kita Perlu Makan Sayur-sayuran dan Buah-Buahan Setiap Hari?

Anonim

Sayur-sayuran dan buah-buahan, kedua-dua jenis makanan ini sangat disyorkan untuk digunakan setiap hari. Namun, sayangnya masih ada individu yang tidak suka sayuran dan jarang makan buah. Malah, makan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari mempunyai banyak manfaat kesihatan.

Image

Mengapa anda perlu makan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari?

Sayuran dan buah adalah dua perkara yang tidak boleh dipisahkan. Kedua-duanya mengandungi vitamin dan mineral, dan serat yang diperlukan oleh tubuh setiap hari. Beberapa vitamin dan mineral penting yang terdapat dalam sayur-sayuran dan buah-buahan adalah vitamin A, vitamin C, vitamin E, magnesium, zink, kalium, fosforus, dan asid folik. Bahan-bahan ini pasti dapat memenuhi keperluan pemakanan anda, yang juga berguna untuk mencegah pelbagai penyakit. Sebagai contoh, kalium dalam pisang dapat membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, mengurangkan risiko kehilangan jisim tulang, dan mencegah batu ginjal.

Serat dalam sayur-sayuran dan buah juga berperanan dalam mencegah pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, strok, dan penyakit yang berkaitan dengan sistem pencernaan. Ini kerana serat boleh membantu mengurangkan kolesterol, mengawal paras gula dalam darah, melancarkan sistem pencernaan, dan membuat anda lebih kenyang supaya anda tidak makan terlalu banyak.

Kandungan nutrisi sayur-sayuran dan buah-buahan berdasarkan warna mereka

Pelbagai warna yang ditemui dalam sayur-sayuran dan buah juga mempunyai makna masing-masing. Di sini maksudnya:

 • Buah merah dan sayur-sayuran (seperti tomato dan semangka) mengandungi lycopene. Lycopene dapat membantu tubuh memerangi kanser tertentu, seperti kanser prostat dan penyakit jantung.
 • Sayuran hijau dan buah-buahan (seperti bayam, kale, dan brokoli) mengandungi lutein dan zeaxanthin. Kedua-dua bahan ini boleh membantu mencegah penyakit mata yang berkaitan dengan usia, seperti katarak.
 • Sayur-sayuran dan buah-buahan biru dan ungu (seperti terung dan blueberries) mengandungi anthocyanin. Anthocyanins juga boleh membantu tubuh mengelakkan kanser.
 • Sayuran putih dan buah (seperti kembang kol) mengandungi sulforaphane. Bahan ini juga boleh membantu melindungi tubuh anda dari pelbagai jenis kanser.

Berapa banyak sayur-sayuran dan buah yang anda perlukan setiap hari?

Kementerian Kesihatan Indonesia mengesyorkan makan 5 hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari. Begitu juga dengan organisasi kesihatan dunia atau WHO yang mencadangkan makan 5 hidangan buah - buahan dan sayur-sayuran setiap hari . WHO telah mengumpulkan banyak bukti yang mendapati bahawa makan sayur-sayuran dan buah-buahan sekurang-kurangnya 400 gram sehari (1 hidangan = 80 gram) diperlukan untuk:

 • Memenuhi keperluan pemakanan
 • Mengurangkan risiko penyakit yang serius, seperti penyakit jantung, strok, diabetes mellitus jenis 2, obesiti, dan beberapa jenis kanser

Lima hidangan sehari adalah jumlah minimum. Jadi lebih banyak yang anda makan, lebih baik. Walau bagaimanapun, bahagian ini nampaknya terlalu tinggi untuk orang Indonesia. Buktinya ialah orang Indonesia masih tidak makan sayur-sayuran dan buah-buahan yang cukup. Penyelidikan Kesihatan Asas 2013 melaporkan bahawa 93.5% orang Indonesia masih kurang sayur-sayuran dan buah-buahan (kurang daripada 5 hidangan sehari).

Bagaimana untuk menambah pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam diet harian

Juga Baca:

 • Mengapa penting untuk makan makanan berserat?
 • Bagaimana Untuk Menyimpan Sayuran dan Buah-buahan untuk Kekuatan Panjang
 • Bagaimana Memasak Sayuran Jadi Pemakanan Tidak Hilang

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Manfaat Diet Buah dan Sayuran Kenny, T. Risalah nasihat diet . [online] Boleh didapati di: http://patient.info/health/eat-more-fruit-and-vegetables [Diakses pada 13 Feb. 2017].

Kesihatan yang lebih baik. Buah dan sayur-sayuran . [online] Boleh didapati di: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/fruit-and-vegetables [Diakses pada 13 Feb. 2017].

Kementerian Kesihatan Republik Indonesia. (2013). Penyelidikan Kesihatan Asas (Riskesdas) 2013. Jakarta: Kementerian Kesihatan Republik Indonesia.

Hernandez, A. Mengapa Buah-Buahan & Sayuran Penting? . [online] Boleh didapati di: http://healthyeating.sfgate.com/fruits-vegetables-important-4703.html [Diakses pada 13 Feb. 2017].