Utama Maklumat kesihatan Mengapa makanan yang diproses kurang sihat untuk tubuh?
Mengapa makanan yang diproses kurang sihat untuk tubuh?

Mengapa makanan yang diproses kurang sihat untuk tubuh?

Anonim

Pada masa kini, sudah tentu anda boleh dengan mudah mencari makanan yang diproses. Apabila berjalan ke supermarket atau minimarket, anda pasti akan mendapati banyak makanan yang diproses dalam pembungkusan. Anda juga sering membelinya. Tetapi, sebenarnya memakan terlalu banyak makanan yang diproses tidak baik untuk kesihatan anda. Apakah sebabnya?

Image

Apakah makanan yang diproses?

Makanan yang diproses adalah makanan yang telah melalui proses tertentu, seperti pemanasan, pengeringan, pengalengan, pembekuan, pembungkusan, dan sebagainya. Proses ini sengaja dilakukan pada makanan dengan tujuan tertentu. Seperti, supaya lebih banyak nutrien dalam makanan, makanan yang lebih lazat, makanan yang lebih tahan lama, dan sebagainya.

Dengan pelbagai matlamat ini, tidak semua makanan yang diproses adalah pilihan yang tidak baik. Sesetengah makanan perlu diproses untuk menjadikannya lebih selamat apabila dimakan. Sebagai contoh, memanaskan susu untuk membunuh bakteria berbahaya di dalamnya.

Mengapa makanan yang diproses tidak baik untuk kesihatan?

Makanan yang diproses dan melalui proses yang panjang sebenarnya tidak merugikan, tetapi juga boleh dikatakan merugikan kesihatan jika dimakan terlalu banyak atau terlalu sering. Mengapa? Kandungan dalam makanan yang diproses biasanya boleh merugikan kesihatan jika terlalu banyak memasuki tubuh.

Berikut adalah sebab mengapa kebanyakan makanan yang diproses dikatakan mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan:

 • Biasanya mengandungi gula yang tinggi

Tahap gula yang terlalu tinggi dalam tubuh, tentunya boleh membahayakan kesihatan anda. Gula boleh menambah kalori ke dalam badan, menyebabkan kenaikan berat badan. Tahap gula yang tinggi dalam darah juga boleh menyebabkan kencing manis.

 • Mengandungi garam yang tinggi

Setiap makanan yang dipelihara mesti mengandungi garam yang tinggi (sodium). Sama ada untuk menambah rasa, untuk tujuan pemeliharaan, atau tujuan lain. Ini pastinya tidak baik untuk kesihatan, memandangkan keperluan garam kita (dewasa) setiap hari hanya 6 gram (1 sudu teh). Garam terlalu banyak memasuki badan kita boleh menyebabkan hipertensi.

 • Mengandungi lemak yang tinggi

Selain gula dan garam yang tinggi, makanan yang telah melalui prosesnya biasanya juga mengandungi lemak buruk pada tahap tinggi. Terlalu banyak lemak buruk di dalam badan boleh meningkatkan risiko pengoksidaan dan keradangan di dalam badan. Di samping itu, terdapat juga risiko penyakit jantung.

 • Ramai yang rendah dalam pemakanan

Dalam sesetengah kes, makanan yang melalui proses yang panjang mempunyai tahap nutrien yang rendah sehingga ia ditambah dengan vitamin sintetik dan mineral untuk menggantikan nutrien yang hilang. Walau bagaimanapun, vitamin dan mineral sintetik tentu tidak lebih baik daripada nutrien yang secara semula jadi terkandung dalam makanan yang belum diproses. Jadi, nutrien yang anda dapat dari makanan yang diproses boleh kurang daripada yang anda dapatkan dari makanan semula jadi yang belum diproses.

 • Cenderung rendah serat

Malah, serat diperlukan oleh badan kita. Serat boleh melancarkan sistem penghadaman anda, jadi anda mengelakkan masalah pencernaan, seperti sembelit. Serat juga merupakan makanan untuk bakteria baik di dalam usus. Dengan makan serat, anda juga berasa lebih kenyal, supaya tidak terlalu banyak kalori memasuki tubuh anda setiap hari.

 • Mengandungi ramuan buatan

Pernahkah anda membaca bahan-bahan dalam makanan yang diproses? Adakah anda faham apa yang dimaksudkan di sini? Kebanyakan orang mungkin tidak memahami ini kerana ia adalah bahan kimia buatan yang ditambahkan kepada makanan untuk tujuan tertentu.

Apakah cara yang lebih sihat untuk memakan makanan yang diproses?

Juga Baca:

 • Sering membeli makanan yang dibungkus? Inilah Cara Tetap Sihat
 • Cara membaca label maklumat nilai nutrisi pada pembungkusan makanan
 • 10 Sumber Makanan Kolesterol Baik

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Gunnars, Kris. 9 Cara Makanan yang Diproses Berbahaya . [dalam talian] Pemakanan Kuasa. Boleh didapati di: https://authoritynutrition.com/9-ways-that-processed-foods-are-killing-people/ [Diakses pada 22 Feb. 2017].

NHS. (2014). Apa makanan yang diproses? . [dalam talian] Nhs.uk. Boleh didapati di: http://www.nhs.uk/Livewell/Goodfood/Pages/what-are-processed-foods.aspx [Diakses pada 22 Feb. 2017].