Utama Maklumat kesihatan 6 Tips Membuat Lidah Anda Lebih Dedicated untuk Makanan Sihat
6 Tips Membuat Lidah Anda Lebih Dedicated untuk Makanan Sihat

6 Tips Membuat Lidah Anda Lebih Dedicated untuk Makanan Sihat

Anonim

Bersedia untuk makan makanan yang sihat tidak mudah. Sebabnya, makanan sihat lazimnya terasa buruk. Akibatnya, anda boleh makan makanan yang tidak sihat lebih kerap, seperti makanan ringan . Walau bagaimanapun, lidah sebenarnya boleh dilatih supaya anda menyukai makanan yang sihat. Berikut adalah enam cara untuk mendapatkan makanan sihat yang boleh anda gunakan.

Image

1. Kurangkan makanan yang tidak sihat secara perlahan-lahan

Tidak mustahil jika anda segera mengubah makanan anda dengan drastik. Di sana anda sebenarnya merasakan keinginan untuk makanan yang tidak sihat. Untuk itu, kurangkan makanan yang tidak sihat secara beransur-ansur.

Sebagai contoh, setiap hari anda minum kopi dengan tiga sudu teh gula. Kurangkannya kepada dua sudu dalam sebulan dan hanya satu sudu bulan berikutnya. Atau anda selalu membeli makanan ringan yang tidak sihat setiap hari. Kurangkannya tiga hingga dua kali seminggu sehingga anda dapat menahan diri sepenuhnya.

2. Latih lidah supaya makanan yang disambungkan

Sama seperti menghentikan pengambilan makanan ringan atau makanan yang tidak sihat, makan makanan yang sihat juga perlahan bermula. Tidak perlu memaksa diri untuk memakan satu pinggan penuh sayuran capcai. Mulakan dengan bahagian kecil. Menurut seorang profesor dari Cornell University di Amerika Syarikat, Brian Wansink, selepas makan dua hingga tiga bahagian kecil sayur-sayuran, lidah anda akan terbiasa dengan rasa sayuran. Otak akan mencadangkan bahawa rasa sayuran tidak seburuk yang anda fikirkan.

3. Campurkan makanan yang anda suka

Sudah bermula dengan bahagian kecil tetapi masih tidak menyukai makanan yang sihat? Bersantai, trik seterusnya adalah untuk menggabungkan makanan yang sihat dengan makanan yang lazat. Sekiranya makan sayur-sayuran terasa hambar, anda boleh cuba gado-gado. Sau kacang manis akan membantu meningkatkan rasa sayuran. Anda juga boleh menambah hidangan sampingan yang anda suka seperti ikan ketika memakan sayuran.

Pada permulaan helah ini adalah penting agar anda dapat menutupi rasa sayuran asing di lidah. Walau bagaimanapun, perlahan-lahan anda tidak lagi "terkejut" dengan sensasi makan makanan sihat seperti sayur-sayuran. Otak sebenarnya akan membaca rasa sayuran sebagai rasa yang lazat dan positif, menurut dr. Alan Hirsch, pakar neurologi dari Chicago, Amerika Syarikat.

4. Hidangkan makanan berwarna-warni

Makanan yang pucat atau tidak berbeza boleh membuat anda tidak mempunyai selera makan. Untuk itu, siasati dengan menambah sayuran berwarna-warni. Sebagai contoh lobak merah, kacang buah, lada cili, lada, dan tomato. Beberapa kajian juga membuktikan bahawa makan dengan plat merah boleh membuat rasa makanan lebih enak.

5. Elakkan berbau bau

Kadang-kadang ia bukanlah rasa makanan yang sihat yang membuat anda kehilangan selera anda, tetapi bau. Oleh itu, jika makanan adalah tumis sehingga menjadi lebih wangi, bukan hanya direbus. Juga cuba untuk tidak makan di dekat dapur supaya aroma tidak menghantui anda.

6. Makan sambil mendengar lagu yang lembut

Juga Baca:

  • 10 Makanan Terbaik untuk Fast Hunger Anda
  • 6 cara untuk mengurangkan selera makan anda yang terlalu tinggi
  • Mengapa Makan Makanan Sampah Membuat Anda Lemak?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Kekalkan keinginan anda: 5 cara untuk belajar mencintai makanan yang sihat. http://www.eatingwell.com/blogs/health_blog/retrain_your_cravings_5_ways_to_learn_to_love_healthier_foods Diakses pada 20 Februari 2017.

6 Trik untuk Latihan Taste Anda untuk Mengidamkan Makanan Sihat. http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/how-to-retrain-your-taste-buds Diakses pada 20 Februari 2017.