Utama Maklumat kesihatan Bagaimanakah penampilan makanan menjejaskan selera makan?
Bagaimanakah penampilan makanan menjejaskan selera makan?

Bagaimanakah penampilan makanan menjejaskan selera makan?

Anonim

Selalunya, anda menilai makanan dengan penampilannya. Makanan dengan penampilan yang menarik akan membuatkan ramai orang mahu memakannya. Sebaliknya, makanan dengan penampilan yang buruk membuatkan orang tidak mahu memakannya, walaupun melihat ia tidak menyelerakan. Kemudian, bagaimana penampilan makanan menjejaskan selera anda?

Image

Rasa penglihatan memainkan peranan penting dalam selera makan anda

Selera makan anda dipengaruhi oleh lima deria anda, salah satunya adalah mata anda. Kali pertama anda melihat makanan, anda sudah dapat membayangkan makanan istimewa, yang seterusnya dapat menjejaskan selera makan anda. Sering kali apabila anda melihat makanan dengan rupa yang menarik, anda berkata, "ia mesti lazat!"

Ini bermakna bahawa persepsi mengenai makanan telah terbentuk apabila anda mula-mula melihat makanan. Apabila anda berhadapan dengan makanan, apa yang pertama kali berfungsi adalah mata anda sebelum anda mengambil makanan itu dan memakannya. Pada masa ini, mata anda menghantar isyarat ke otak sebelum selera anda merasakan makanan. Jadi, sebelum makan (hanya dengan melihat makanan), anda sudah boleh 'merasakan' rasa makanan yang akan anda makan.

Persepsi anda terhadap makanan tidak dapat dipisahkan daripada pengalaman makanan anda sejak kecil. Perspektif anda tentang penampilan makanan yang baik dan buruk dibentuk dari zaman kanak-kanak. Penampilan makanan boleh mempengaruhi bagaimana anda mengharapkan makanan menjadi lazat dan pengalaman pancaindera sebenar anda seperti makanan.

Warna makanan boleh mengubah selera makan anda

Penampilan makanan tidak dapat dipisahkan dari warna makanan. Adakah anda tahu, warna makanan boleh menjejaskan selera anda? Jika warna makanan tidak sepadan dengan harapan anda, anda mungkin berfikir bahawa makanan itu mempunyai rasa yang berbeza, jadi anda tidak suka memakannya.

Warna makanan juga boleh mempengaruhi persepsi anda mengenai makanan. Dari zaman kanak-kanak, kita biasa dihadapkan dengan makanan yang lazat yang mempunyai warna tertentu. Oleh itu, kita mula mengaitkan warna-warna tertentu dengan pelbagai jenis makanan. Secara tidak sedar, ini membentuk persepsi kita tentang makanan yang baik.

Satu kajian yang berusaha mencari kesan warna pada kesegaran minuman membuktikan bahawa minuman berwarna yang jelas (warna air) dianggap paling menyegarkan. Ini mungkin dipengaruhi oleh hakikat bahawa kita telah mengetahui dan mengetahui kesegaran air untuk masa yang lama.

Satu lagi contoh, anda terbiasa menyambungkan warna dengan tahap kematangan atau kesegaran buah-buahan dan sayur-sayuran. Biasanya, warna coklat dikaitkan dengan buah busuk dan sayuran.

Warna makanan boleh digunakan sebagai tarikan

Kerana hubungan yang kuat antara warna makanan dan persepsi banyak orang dari rasa makanan, banyak syarikat menggunakan kaedah ini untuk menarik pelanggan.

Juga Baca:

  • 4 perkara yang membuat makanan segera basi
  • 5 jenis penyelamat makanan jika anda tidak mempunyai selera makan
  • 6 Perkara Yang Meningkatkan Selera Anda

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Kubota, L. (2012). Pengalaman yang Mencicipi: Lima Keprihatinan Kita dan Beberapa Cara Mereka Mempengaruhi Satu Sama Lain | The Chronicle Coffee Specialty . [online] Boleh didapati di: http://scaa.org/chronicle/2012/07/06/the-tasting-experience-our-five-senses-and-some-of-the-ways-the-influence-each- lain / [Diakses 14 Februari 2017].

Bagaimana Warna Mempengaruhi Persepsi Makanan Anda . [dalam talian] Konica Minolta Warna, Cahaya, dan Alat Ukur Paparan. Boleh didapati di: http://sensing.konicaminolta.us/2013/01/how-color-affects-your-perception-of-food/ [Diakses pada 14 Februari. 2017].

Hartel, K. Bagaimana Warna Boleh Menukar Kebiasaan Selera Makan dan Makan Anda / Pemakanan . [online] Boleh didapati di: http://www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/how-color-can-change-your-appetite-and-eating-habits.html [Diakses pada 14 Februari 2017].