Utama Maklumat kesihatan Inilah hasilnya jika kanak-kanak tidak biasa dengan Makan Sayuran Awal
Inilah hasilnya jika kanak-kanak tidak biasa dengan Makan Sayuran Awal

Inilah hasilnya jika kanak-kanak tidak biasa dengan Makan Sayuran Awal

Anonim

Seperti yang sudah anda ketahui, sayuran menawarkan banyak faedah kepada tubuh kita. Kandungan vitamin dan mineral yang terkandung di dalamnya sangat diperlukan bagi badan untuk melaksanakan pelbagai fungsi. Walau bagaimanapun, seringkali kanak-kanak tidak suka sayur-sayuran. Malah, keperluan vitamin dan mineral kanak-kanak sangat banyak. Salah satu sebabnya ialah kanak-kanak tidak biasa makan sayur-sayuran sejak zaman kanak-kanak.

Image

Mengapa kanak-kanak tidak suka makan sayur?

Sayur-sayuran boleh menyediakan vitamin, mineral, serat, tenaga, antioksidan, dan air ke tubuh kanak-kanak. Semua ini boleh melindungi kanak-kanak dari penyakit berbahaya. Meningkatkan sistem ketahanan kanak-kanak terhadap virus atau bakteria yang boleh menyebabkan penyakit.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kanak-kanak tidak suka sayur-sayuran, terutama jika sayur-sayuran tidak biasa kepada kanak-kanak. Pendek kata, walaupun tidak mengetahui sayuran adalah keinginan untuk memakannya. Oleh itu, pengenalan kanak-kanak kepada sayur-sayuran seawal mungkin perlu dilakukan supaya anak-anak seperti sayur-sayuran.

Penyelidikan juga telah membuktikannya. Dalam penyelidikan yang dijalankan oleh Universiti Leeds dilaporkan bahawa kanak-kanak yang diperkenalkan dengan sayur-sayuran secara rutin pada usia sebelum dua tahun boleh memilih lebih banyak sayuran. Kenapa pada umur kurang dari dua tahun? Menurut Prof. Marion Hetherington, seorang penyelidik dalam kajian ini, adalah kerana kanak-kanak di bawah umur dua cenderung lebih terbuka untuk mencuba sesuatu yang baru dan anak-anak akan menjadi pengundi pada usia tertentu, dipetik dari laman web BBC.

Penyelidikan ini juga menunjukkan bahawa anda sebagai ibu bapa perlu memperkenalkan anak-anak kepada sayuran 5 hingga 10 kali sehingga anak suka sayuran. Ya, jika anda ingin anak anda suka sayuran, ibu bapa harus dengan sabar memperkenalkan anak-anak kepada sayuran. Menawarkan sayur-sayuran kepada anak-anak sejak berulang-ulang kali. Sekiranya kanak-kanak menolaknya, cuba sebentar lagi.

Apa yang berlaku jika anak tidak suka sayuran?

Sekiranya anda sebagai ibu bapa tidak mendapatkan anak-anak makan sayur-sayuran sejak kecil, tidak hairanlah anak anda tidak suka sayuran. Tidak suka sayuran pasti akan membahayakan kanak-kanak itu sendiri. Selain dapat mengurangkan vitamin dan mineral, kanak-kanak yang tidak suka makan sayur-sayuran juga lebih berisiko menderita penyakit tertentu sebagai orang dewasa. Sesetengah kelemahan jika anak tidak suka sayur-sayuran adalah:

1. Masalah berat badan

Kanak-kanak yang tidak suka sayur-sayuran cenderung lebih berlebihan berat badan. Sayur-sayuran boleh memberi kanak-kanak lebih banyak serat dan air dengan kalori yang lebih sedikit, jadi kanak-kanak dapat merasa kenyang lebih lama tanpa banyak kalori memasuki tubuh anak. Ini membantu mencegah kanak-kanak daripada makan berlebihan dan mengekalkan berat badan.

2. Masalah pencernaan

Kanak-kanak yang mengambil serat kurang daripada sayur-sayuran lebih berisiko untuk masalah pencernaan, seperti sembelit dan buasir. Serat dalam sayur-sayuran dapat meningkatkan kesihatan usus anak dan pencernaan anak-anak yang lancar. Kekerapan pergerakan usus untuk kanak-kanak akan lebih kerap jika anda selalu mengambil serat setiap hari.

3. Risiko penyakit tertentu

Juga Baca:

  • Tips untuk Memasukkan Sayur-sayuran dalam Makanan Kanak-kanak Anda
  • 4 Nutrien Hilang Jika Anda Tidak Memakan Sayuran Buah
  • Kenapa Kita Perlu Makan Sayur-sayuran dan Buah-Buahan Setiap Hari?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

BBC News. (2014). Tawarkan sayur-sayuran awal dan sering kepada kanak-kanak yang rewel, kata kajian - BBC News . [dalam talian] Boleh didapati di: http://www.bbc.com/news/health-27635861 [Diakses pada 13 Mac. 2017].

Annigan, J. Akibat Tidak Memakan Buah-Buahan & Sayuran . [dalam talian] Boleh didapati di: http://healthyeating.sfgate.com/consequences-not-eating-fruits-vegetables-6202.html [Diakses pada 13 Mac. 2017].

Meningkatkan Rangkaian Kanak-kanak (2016). Sayur-sayuran: menggalakkan anak-anak makan sayur-sayuran | Menaikkan Rangkaian Kanak-kanak . [online] Boleh didapati di: http://raisingchildren.net.au/articles/encouraging_children_to_eat_vegetables.html [Diakses pada 13 Mac. 2017].