Utama Maklumat kesihatan Pelbagai Manfaat Butter Butter untuk Kesihatan
Pelbagai Manfaat Butter Butter untuk Kesihatan

Pelbagai Manfaat Butter Butter untuk Kesihatan

Anonim

Jam untuk kebanyakan orang adalah topping makanan kegemaran mereka sendiri. Mentega kacang tidak terkecuali. Adakah anda tahu manfaat mentega kacang yang kaya dengan baik badan? Ya, Kacang adalah bahan semulajadi untuk menunjukkan kepada kami bahawa barang-barang yang baik datang dalam bungkusan kecil. Dengan saiznya yang kecil, kacang mengandungi lemak yang sihat untuk kesihatan jantung dan mengandungi protein, vitamin dan mineral. Di Indonesia terdapat dua jenis mentega kacang yang biasa digunakan, mentega kacang dalam kaleng dan mentega kacang (perasa) yang merupakan sos mereka sendiri untuk makanan seperti sate dan salad.

Image

Beberapa manfaat mentega kacang yang anda boleh dapatkan

1. Mengurangkan risiko kematian

Menurut kajian 2015 dari Vanderbilt University, makan mentega kacang setiap hari boleh mengurangkan risiko kematian. Ketumpatan nutrien daripada kacang juga sangat bermanfaat bagi tubuh. Kacang mengandung lemak tak tepu yang sihat, tinggi antioksidan, mengandungi kalium dan phytosterols yang membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat. Kandungan mentega kacang juga dibarengi dengan mengurangkan risiko penyakit jantung, dan diabetes jenis 2.

2. Membantu anda lebih penuh

Mentega kacang dengan lemak tidak tepu dan nutrien yang mengandungi protein menjadikan perut anda penuh. Sarapan pagi dengan menu roti dan mentega kacang akan membuatkan anda lebih kenyang dan melambatkan kelaparan yang berlebihan. Dos yang sihat mentega kacang untuk penggunaan harian adalah dua sudu setiap pagi.

3. Boleh kehilangan berat badan anda

Apabila anda sedang menjalani diet, kajian menunjukkan bahawa kacang boleh membantu mengurangkan berat badan. Mengapa? Inilah penjelasannya. Kacang mengandungi lebih banyak protein daripada kacang lain dan kacang kaya dengan lemak sihat yang tinggi serat. Protein di dalamnya boleh menghalang pengambilan kalori yang berlebihan dari pengambilan makanan biasa anda.

"Kebanyakan orang yang memakan makanan dan mentega kacang yang mengandungi 200 kalori telah terbukti lebih banyak mengisi, " kata McDaniel yang meneliti di Journal of Obesity Antarabangsa. Kandungan dalam mentega kacang juga dapat meningkatkan sistem metabolik anda.

4. Boleh menghalang alahan nut dari usia awal

Makan mentega kacang semasa mengandung boleh membantu mengurangkan risiko anak anda mengalami alahan kacang. Satu kajian baru di University of Wisconsin mendapati bahawa wanita hamil yang jarang makan kacang kurang daripada sekali seminggu berisiko memiliki bayi yang akan alah kepada kacang.

5. Mengurangkan tekanan

Adakah anda tahu bahawa mentega kacang boleh membantu anda melawan kesan tekanan? Ya, dalam kajian yang menguji ketahanan atlet, kandungan beta sitosterol dalam kacang berfungsi untuk menormalkan tahap kortisol yang tinggi dan membawa bahan seimbang dengan hormon lain selagi tekanan berlaku di dalam badan. Kandungan beta sitosterol juga boleh membantu meningkatkan imuniti imun badan.

6. Mencegah batu karang dalam badan

Gallstones adalah gangguan kesihatan yang kebanyakannya disebabkan oleh berat badan yang berlebihan, diet yang ketat dan jenis ubat tertentu. Terdapat kajian yang menyatakan bahawa memakan selai kacang secara berkala dapat mencegah dan mengurangkan risiko batu karang. Kebanyakan batu karang disebabkan oleh terlalu tinggi kolesterol dalam hempedu yang akhirnya menjadi batu di hempedu.

Petua untuk memilih mentega kacang yang baik

Sesuatu yang baik, ia juga tidak baik untuk mengambil terlalu banyak. Lemak dan kalori adalah sama seperti kebanyakan jenama mentega kacang, tetapi terdapat bahan-bahan lain yang perlu anda lihat untuk memakan mentega kacang. Berikut ini harus diperhatikan:

1. Pilih daripada bahan organik

Semua mentega kacang yang mengandungi bahan-bahan semula jadi pasti baik jika dimakan. Cuba pilih mentega kacang yang diperbuat daripada tumbuhan kacang organik, dengan itu mengurangkan racun perosak. Kadang-kadang ia juga mengandungi bahan kimia lain untuk meningkatkan dan meningkatkan rasa mentega kacang.

2. Pilih sedikit kandungan gula

Kandungan gula dalam mentega kacang perlu diberi perhatian. Jenama mentega kacang terkenal, kadang-kadang mempunyai kandungan gula sehingga 250 mg setiap sudu. Lebih baik jika anda membuat mentega kacang anda dengan kurang kandungan gula.

3. Elakkan kandungan natrium dan natrium yang tinggi

Juga Baca:

  • 6 Kebaikan Kacang Merah Anda Tidak Tahu
  • 10 Makanan Terbaik untuk Fast Hunger Anda
  • Anak Anda Boleh Mempunyai Alergi Susu Lembu, Bagaimana?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Perkara-perkara Yang Berlaku Ke Badan Apabila Memakan Butter Peanut http://www.eatthis.com/things-that-happen-to-body-when-eat-peanut-butter Diakses pada 24 Januari 2017

Faedah Kesihatan Butter Peanut https://www.healthambition.com/health-benefits-of-peanut-butter/ Diakses pada 24 Januari 2017

Adakah Peanut Butter Jelly Sandwich Healthy? http://www.livestrong.com/article/394766-are-peanut-butter-jelly-sandwiches-healthy/ Accessed 24 Januari 2017