Utama Maklumat kesihatan Seperti Mencari Perhatian? Ciri-ciri Kemungkinan Kelakuan Perilaku Histrionik
Seperti Mencari Perhatian? Ciri-ciri Kemungkinan Kelakuan Perilaku Histrionik

Seperti Mencari Perhatian? Ciri-ciri Kemungkinan Kelakuan Perilaku Histrionik

Anonim

Dalam hidup anda, pasti anda telah bertemu dengan seseorang yang sangat gembira untuk mendapatkan perhatian daripada orang di sekelilingnya. Dia akan melakukan segala macam cara supaya dia tetap menjadi pusat perhatian. Ternyata tingkah laku semacam ini boleh menjadi satu bentuk penyimpangan. Orang itu mungkin tidak menyedari bahawa dia mempunyai masalah kelakuan. Kelainan tingkah laku yang mungkin dialami oleh pencari perhatian diketahui dalam dunia kesihatan mental oleh istilah histrionik.

Image

Apakah kelakuan tingkah laku histrionik?

Kelainan tingkah laku Histrionic adalah gangguan personaliti yang menyebabkan penderita mengalami kesukaran memahami imej mereka sendiri. Histrionik cenderung memerlukan pengiktirafan dan pujian dari orang lain sebagai penanda aras untuk menilai diri mereka sendiri. Akibatnya, orang itu menjadi lapar untuk perhatian. Dia juga akan melakukan pelbagai cara supaya kewujudan atau pengaruh diakui oleh orang lain, misalnya dengan dramatik atau berlebihan.

Pakar psikologi bersetuju bahawa keabnormalan tingkah laku histrionik bukanlah masalah yang serius atau berbahaya. Histrionics sebenarnya biasanya baik untuk bersosial dan membina hubungan dengan orang baru. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah kes, penghidap histrionik akut mungkin mengalami kemurungan dan khayalan. Di samping itu, pelbagai komplikasi yang disebabkan oleh keabnormalan tingkah laku histrionik, misalnya dalam bidang sosial dan profesional, akan menjadikan sukar bagi pesakit menjalani fungsi harian yang normal. Penghidap Histrionik perlu segera melihat psikologi atau pakar psikiatri untuk mengelakkan perkembangan gangguan ini.

Gejala gangguan tingkah laku histrionik

Selain mencari perhatian, pesakit dengan kelainan tingkah laku histrionik juga akan menunjukkan gejala lain. Jadi jika anda atau seseorang yang anda tahu mempunyai tanda dan gejala berikut, jangan ragu untuk menghubungi seorang profesional kesihatan mental.

 • Rasa tidak selesa apabila dia bukan pusat perhatian
 • Cenderung berpakaian atau bersikap sensual dan provokatif di sekitar orang lain
 • Emosi yang berubah secara drastik dan cepat
 • Bertindak dramatik seolah-olah anda bertindak di hadapan penonton, sering dengan ekspresi dan emosi yang berlebihan
 • Gaya bercakapnya terdiri daripada nada dan kelantangan yang cukup kuat supaya orang lain dapat menyedari apabila dia bercakap
 • Sangat prihatin terhadap penampilan fizikal dan tidak jarang menggunakan penampilannya untuk menarik perhatian
 • Menunjukkan sikap egois dan tidak peduli dengan orang lain
 • Sentiasa mencari pengiktirafan, kelulusan dan pengesahan dari orang lain
 • Tidak dapat menerima input, kritikan, dan perbezaan pendapat dengan betul
 • Bertindak tanpa berfikir dahulu
 • Buat keputusan yang tergesa-gesa
 • Sangat mudah dipengaruhi, dipujuk, dan digoda oleh orang lain
 • Berpuasa dan tertekan
 • Dapatkan bosan cepat dengan rutin dan keadaan supaya penghidap histrionik sering terpaksa mencari hobi, pekerjaan, pencinta, atau persekitaran sosial yang baru tanpa menamatkan atau menjaga lama
 • Selalunya menyalahkan orang lain atau situasi apabila mereka berasa seperti kegagalan atau membuat kesilapan
 • Membesar-besarkan keseriusan atau keamatan hubungan dengan orang lain
 • Mengancam untuk melarikan diri, menyakiti diri sendiri, atau membunuh diri untuk mendapatkan perhatian dan simpati orang lain

Penyebab kelainan perilaku histrionik

Sehingga kini, punca ketidakmampuan tingkah laku histrionik dalam seseorang tidak dijumpai. Walau bagaimanapun, penyelidik melihat bahawa gangguan keperibadian ini mungkin timbul disebabkan oleh faktor biologi atau disebabkan faktor persekitaran. Faktor biologi biasanya dipengaruhi oleh genetik. Jika keluarga seseorang mempunyai sejarah gangguan tingkah laku histrionik, dia lebih berisiko mengalami gangguan.

Sementara itu, peranan persekitaran biasanya lebih mudah untuk diperhatikan dalam kemunculan kelainan tingkah laku histrionik. Gejala yang dipamerkan oleh keabnormalan tingkah laku histrionik boleh dipelajari dan ditiru oleh seorang kanak-kanak dari orang yang membangkitkannya seperti ibu bapa atau pengasuh. Di samping itu, kanak-kanak juga boleh menunjukkan tanda-tanda histrionik jika mereka tidak mendapat perhatian yang cukup dari ibu bapanya, walaupun ibu bapa mereka tidak mengalami gangguan tingkah laku histrionik. Ini akan menjadi lebih teruk jika ibu bapa atau penjaga tidak dapat mendisiplinkan atau mengawal kelakuan anak-anak yang ingin mendapatkan perhatian.

Bolehkah masalah ini sembuh?

Gangguan perilaku histrionik sukar disembuhkan kerana biasanya pesakit akan menolak penyembuhan. Dia tidak akan mudah mengakui bahawa dia mempunyai kelakuan tingkah laku, bukan hanya seperti mencari perhatian. Walau bagaimanapun, biasanya lebih banyak pesakit histrionik semakin tua, semakin banyak dia dapat mengendalikan gejala-gejalanya.

Rawatan yang disyorkan untuk orang-orang yang mengalami gangguan tingkah laku histrionik biasanya dalam bentuk psikoterapi. Psikoterapi ini biasanya berjalan selama jangka masa yang lama sehingga penderita histrionik dapat menilai dirinya tanpa pengakuan atau pengesahan dari orang lain. Sekiranya orang yang mengalami masalah tingkah laku ini mengalami kemurungan atau kecemasan, ahli psikologi biasanya akan merujuk kepada pakar psikiatri yang akan menetapkan sedatif atau antidepresan.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Kesihatan Mental dan Kecemasan Kepribadian Histrionik. http://www.webmd.com/mental-health/histrionic-personality-disorder Diakses pada 26 Oktober 2016.

Gangguan Kepribadian Histrionic. https://medlineplus.gov/ency/article/001531.htm Diakses pada 26 Oktober 2016.

Gangguan Kepribadian Histrionic. http://www.healthline.com/health/histrionic-personality-disorder Diakses pada 26 Oktober 2016.