Utama Maklumat kesihatan Jangan Campurkan Ibuprofen dan Alkohol, 4 Bahaya ini Mengintai Anda!
Jangan Campurkan Ibuprofen dan Alkohol, 4 Bahaya ini Mengintai Anda!

Jangan Campurkan Ibuprofen dan Alkohol, 4 Bahaya ini Mengintai Anda!

Anonim

Ibuprofen adalah ubat over-the-counter yang diklasifikasikan sebagai kumpulan ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). Ibuprofen sering digunakan untuk melegakan kesakitan, mengurangkan bengkak, dan melegakan demam. Ibuprofen dianggap selamat jika digunakan seperti yang disyorkan. Walau bagaimanapun, jika anda menggabungkan ibuprofen dan alkohol bersama-sama, kesannya pasti membahayakan kesihatan anda.

Image

Kesan mengambil ubat ibuprofen dan alkohol

Alkohol boleh mengganggu kerja beberapa ubat, jadi ubat tidak berfungsi. Alkohol juga boleh memburukkan lagi kesan sampingan ubat tertentu. Nah, pencampuran ibuprofen dan alkohol akan menyebabkan interaksi dadah. Misalnya anda minum alkohol selepas minum ibuprofen atau minum ibuprofen dengan alkohol.

Walaupun secara amnya selamat untuk mengambil ibuprofen dan alkohol, sangat disyorkan agar anda mengelakkan minum alkohol semasa mengambil ubat, terutama ibuprofen.

Jika anda menggunakan ibuprofen untuk rawatan jangka panjang, berjumpa dengan doktor anda sebelum anda ingin minum alkohol. Doktor akan memberitahu anda sama ada anda boleh meminum alkohol berdasarkan keadaan anda.

Jika anda hanya mengambil ibuprofen sekali-sekala, ia mungkin selamat untuk anda minum alkohol yang mencukupi. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa meminum alkohol sekali sahaja semasa mengambil ibuprofen boleh menyebabkan perkara-perkara berikut.

1. Perut lebah dan perut

Image

Satu kajian terhadap 1, 224 peserta menunjukkan bahawa memakan ibuprofen secara teratur meningkatkan risiko perut dan pendarahan usus pada orang yang juga meminum alkohol. Sebabnya, ibuprofen berisiko mencederakan perut dan usus, serta alkohol. Sesetengah orang yang minum alkohol tetapi hanya mengambil ibuprofen tidak mempunyai risiko yang lebih tinggi ini.

Jika anda mempunyai tanda-tanda masalah perut seperti di bawah, hubungi doktor anda dengan serta-merta.

 • Kesakitan perut yang berpanjangan
 • Buaian hitam dan keras
 • Muntah-muntah dengan muntah kelihatan seperti alasan kopi

2. Kerosakan buah pinggang

Image

Penggunaan jangka panjang ibuprofen boleh merosakkan buah pinggang anda, dan meminum alkohol juga boleh merosakkan buah pinggang anda. Oleh itu, kombinasi ibuprofen dan alkohol bersama-sama akan meningkatkan risiko masalah buah pinggang bersama-sama.

Gejala masalah buah pinggang boleh termasuk:

 • Badan lemas
 • Bengkak, terutama di tangan, kaki, atau pergelangan kaki
 • Sesak nafas

3. Kerosakan hati

Image

Mengambil ibuprofen dan alkohol boleh menyebabkan kerosakan hati, walaupun ibuprofen biasanya selamat jika diambil pada dos yang disyorkan dan dalam masa yang singkat, tetapi risiko kerosakan hati dapat meningkat pada orang yang menggunakan ibuprofen dalam jangka masa panjang.

Enzim yang meningkat di hati, yang menunjukkan kerosakan pada sel hati, boleh berlaku sehingga 15 peratus pesakit yang sering mengambil ibuprofen.

Mengambil ibuprofen dan alkohol bersama-sama meningkatkan kemungkinan kerosakan hati. Kerana alkohol mengaktifkan enzim yang menjadikan ibuprofen lebih toksik daripada biasa.

Dari masa ke masa, penggunaan ibuprofen dan alkohol boleh menyebabkan penyakit hati seperti sirosis, hepatitis, jaundis, kepada kegagalan hati.

4. Tidak berwaspada

Image

Ibuprofen menyebabkan kesakitan anda hilang, yang boleh melegakan awak. Alkohol juga boleh melegakan awak. Kedua-duanya boleh meningkatkan risiko anda seperti hilang kawalan, memperlambat reaksi tubuh anda, dan tidur.

Juga Baca:

 • Berhati-hati! Jangan Ambil Ubat Paracetamol Selepas Minum Minuman Alkohol!
 • Apakah Bahaya Mengambil Ubat Batuk dengan tujuan untuk mabuk?
 • Bahaya Mengambil Perubatan Tidur dan Alkohol Secara Bersamaan

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 11 April, 2018 | Terakhir Edited: April 11, 2018

Sumber

Adakah Alcohol and Ibuprofen Mix? https://www.everydayhealth.com/pharmacology-specialist/alcohol-ibuprofen.aspx diakses 10 April 2018.

Kesan Menggunakan Ibuprofen dengan Alkohol https://www.healthline.com/health/pain-relief/ibuprofen-alcohol diakses 10 April 2018.

Bolehkah saya minum alkohol jika saya mengambil ubat penghilang rasa sakit? https://www.nhs.uk/chq/pages/867.aspx?categoryid=73&subcategoryid=103 diakses 10 April 2018.

Advil dan Kesan Alkohol di Hati https://www.livestrong.com/article/444422-advil-and-alcohol-effects-on-the-liver/ diakses 10 April 2018.