Utama Gangguan mata dan penglihatan Adakah benar bahawa prosedur LASIK menyebabkan katarak?
Adakah benar bahawa prosedur LASIK menyebabkan katarak?

Adakah benar bahawa prosedur LASIK menyebabkan katarak?

Anonim

Laser In-Situ Keratomileusis atau yang biasa dikenali sebagai LASIK, adalah sejenis pembedahan mata yang sering digunakan untuk membetulkan gangguan mata seperti pandangan jauh, rabun jauh, astigmatisme, dan presbyopia. Tujuan LASIK biasanya untuk mengurangkan pergantungan anda terhadap bantuan visual seperti cermin mata atau kanta lekap. Operasi ini, yang bertujuan untuk meningkatkan fungsi visual, berfungsi dengan membina semula kornea, bahagian yang di depan mata dan kelihatan jelas, supaya cahaya melalui kornea dapat memberi tumpuan kepada retina yang terletak di belakang mata.

Image

Risiko LASIK

Walaupun agak selamat dan peluang kejayaan sangat besar, sebarang jenis operasi termasuk LASIK mempunyai risiko sendiri. Sesetengah komplikasi yang mungkin berlaku dalam pembedahan LASIK adalah:

 • Secara teknikal, LASIK sebenarnya merupakan perbuatan yang kompleks. Masalah boleh berlaku semasa pembinaan semula kornea, jadi sangat disarankan agar anda mencari doktor pakar yang digunakan untuk menjalani LASIK.
 • LASIK boleh menyebabkan kehilangan visi terbaik anda. Apa yang dimaksudkan dengan penglihatan terbaik di sini adalah penglihatan maksimum apabila menggunakan gelas atau kanta lekap.
 • Keadaan yang dipanggil post LASIK ectasia adalah salah satu komplikasi yang boleh berlaku selepas pembedahan LASIK. Di dalam mata, ada tekanan yang dipanggil tekanan intraocular atau IOP. Dalam kornea yang normal, tekanan ini tidak akan menjejaskan bentuk kornea. Tetapi bagi mereka yang menjalani LASIK, kornea menjadi lebih kurus dan lemah sehingga tidak dapat menahan tekanan. Dari masa ke masa kornea akan berubah bentuk, biasanya boleh dilihat protrusions di hadapan mata. Perubahan dalam bentuk korna dikaitkan dengan peningkatan kemungkinan menderita dari pandangan dekat dan astigmatisme.

Apa katarak?

Tidak seperti penurunan fungsi visual yang dapat disembuhkan dengan LASIK, katarak adalah gangguan mata yang biasanya muncul dengan usia. Katarak adalah keadaan di mana kanta mata ditutupi oleh lapisan berwarna mendung yang boleh menyebabkan fungsi visual terjejas. Katarak boleh muncul dalam satu mata atau kedua-dua mata.

Tidak seperti LASIK yang dikaitkan dengan kornea, katarak berkaitan dengan kanta. Kanta adalah sebahagian daripada mata yang berfungsi untuk memfokus cahaya atau imej pada retina. Dalam mata biasa, cahaya melalui kanta telus dan diterima oleh retina. Cahaya yang mencapai retina kemudian ditukar menjadi isyarat yang akan dihantar ke otak. Untuk cahaya untuk mencapai retina, kanta mestilah telus. Ini menjelaskan mengapa orang dengan katarak mengalami masalah penglihatan.

Terdapat beberapa jenis katarak, iaitu:

 • Katarak sekunder: katarak yang berlaku selepas pembedahan disebabkan oleh masalah kesihatan mata yang lain, seperti glaukoma. Penyakit seperti kencing manis juga biasanya dikaitkan dengan katarak. Penggunaan steroid juga boleh menyebabkan katarak di kemudian hari.
 • Katarak kongenital: beberapa bayi dilahirkan dengan katarak atau mengalami katarak pada masa kanak-kanak. Katarak jenis ini biasanya berlaku di kedua-dua mata, sangat kecil sehingga tidak mengganggu penglihatan.

Adakah LASIK menyebabkan katarak?

Beberapa kajian menunjukkan bahawa mereka yang menjalani LASIK mempunyai risiko mengembangkan katarak pada usia yang lebih muda. Satu kajian mengkaji sejarah LASIK pada mereka yang menjalani pembedahan katarak di 18 negara di Australia dan Eropah. Kajian mendapati bahawa purata umur pesakit yang telah menjalani LASIK dan kemudian menjalani pembedahan katarak adalah 62.9 tahun. Walaupun purata umur pesakit yang menjalani pembedahan katarak tanpa menerima prosedur LASIK adalah 74 tahun. Keupayaan untuk melihat sebelum pembedahan katarak pada semua subjek kajian ini lebih kurang sama. Tetapi mereka yang telah menjalani LASIK cenderung menjadi lebih muda dan kemudian mempunyai keupayaan penglihatan yang lebih buruk selepas pembedahan katarak jika dibandingkan dengan mereka yang tidak pernah menjalani prosedur LASIK sebelum ini.

Pengembangan katarak pada mereka yang mempunyai LASIK lebih cepat dibandingkan dengan perkembangan katarak yang disebabkan oleh usia. Tidak ada penjelasan yang tepat mengapa katarak berkembang lebih cepat pada mereka yang telah menerima prosedur LASIK.

Bagaimana untuk mengelakkan komplikasi akibat LASIK?

Komplikasi yang disebabkan oleh prosedur LASIK sebenarnya boleh dielakkan. Memastikan anda layak menjalani LASIK adalah salah satu daripada mereka. Pastikan doktor yang akan menjalankan prosedur LASIK mengetahui keadaan mata anda dengan baik. Doktor akan memeriksa ketebalan kornea, saiz murid, dan jenis ubat yang biasa anda gunakan. Beberapa syarat yang menentukan sama ada anda boleh menjalani LASIK atau tidak adalah:

 • Keadaan dan ketebalan kornea.
 • Murid yang terlalu besar.
 • Visi tidak stabil.
 • Mata terlalu kering atau sindrom mata kering.
 • Umur.
 • Kehamilan
 • Penyakit yang menderita, misalnya sama ada terdapat penyakit degeneratif atau penyakit autoimun.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh Semakan: 6 Februari, 2019 | Terakhir Edited: 6 Februari 2019

Sumber

Pembedahan Mata Lasik. (2016, 27 April). Diambil dari WebMD: http://www.webmd.com/eye-health/lasik-laser-eye-surgery

Manning, S., Barry, P., Henry, Y., Rosen, P., Steveni, U., & Lundstrom, M. (2015). Hasil pembedahan katarak dalam pembedahan mata pembiakan kornea: Kajian dari Pejabat Pendaftaran Eropah untuk Hasil Katarak dan Pembedahan Reformasi Eropah. Pembedahan Pembiakan Katarak.

Institut Kesihatan Nasional. (2015, September). Fakta Mengenai Katarak. Diperolehi daripada Institut Mata Negara: https://nei.nih.gov/health/cataract/cataract_facts

Wachler, BS (2016, 20 Jun). Risiko dan Komplikasi LASIK. Diambil dari All About Vision: http://www.allaboutvision.com/visionsurgery/lasik_complication_1.htm