Utama Maklumat kesihatan Mengapa Peralatan Elektronik Sukar Tidur
Mengapa Peralatan Elektronik Sukar Tidur

Mengapa Peralatan Elektronik Sukar Tidur

Anonim

Pada waktu malam yang seharusnya menjadi waktu tidur anda, anda masih berada di hadapan komputer, televisyen, atau telefon bimbit anda. Mungkin anda membalas e-mel, membuat tugasan, mengakhiri tenggat waktu, bermain permainan, menonton siri televisyen kegemaran anda, atau hanya berbual dengan rakan anda sehingga larut malam. Anehnya, anda tidak mengantuk, walaupun anda biasanya akan mengantuk pada waktu ini.

Image

Nah, anda tidak bersendirian dalam hal ini. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ini tidak baik untuk kesihatan anda, terutamanya mengenai waktu tidur anda.

Mengapa alat elektronik membuat kita tidak mengantuk?

Mark Rosekind, PhD, bekas pengarah Program Kesalahan Kaedah Kelesuan di Pusat Penyelidikan NASA Ames dan ketua penyelidik di Alertness Solutions, menerangkan bahawa peranti elektronik boleh mempengaruhi waktu tidur anda kerana ia boleh mempengaruhi rangsangan kognitif di otak anda.

Apabila otak anda berfungsi, aktiviti elektrik di badan anda meningkat dan neuron dalam saraf anda mula berlumba untuk sampai ke otak anda. Ini berkadar songsang dengan apa yang berlaku di otak anda semasa anda tidur. Satu lagi sebab ini boleh berlaku adalah kerana aktiviti fizikal badan anda. Aktiviti fizikal tubuh anda yang bertindak balas kepada permainan atau e-mel boleh menjadikan tubuh anda lebih tegang. Ini mengakibatkan tubuh anda bertindak balas terhadap aktiviti fizikal anda dengan sistem " perjuangan atau penerbangan ". Akhirnya, badan anda merembeskan hormon stres yang dipanggil kortisol. Cortisol dikeluarkan oleh kelenjar adrenal, yang mengakibatkan keadaan badan kita tidak sangat kondusif untuk tidur.

Cahaya atau cahaya yang dipancarkan dari objek elektronik juga berfungsi terhadap kualiti keupayaan tubuh anda untuk menutup mata anda. Sesetengah bahagian cahaya yang dipancarkan oleh objek elektronik menembusi retina dan kemudian menjadi hypothalamus (bahagian otak yang mengendalikan beberapa aktiviti semasa anda tidur) dan melambatkan pengeluaran hormon melatonin. Melatonin adalah hormon yang berfungsi untuk membuat anda tidur, yang dihasilkan dalam gelap.

Sekiranya sebab-sebab yang dijelaskan di atas berlaku serentak apabila anda menggunakan peranti elektronik pada waktu malam, ini akan mengakibatkan anda tidak dapat tidur pada waktu malam. Sekiranya anda melakukan ini setiap hari, ini boleh menyebabkan waktu tidur anda berubah. Sebagai contoh, anda biasanya tidur pada jam 10 malam, tetapi dalam beberapa hari kebelakangan ini, anda sentiasa tidur pada jam 2 petang kerana menggunakan peranti elektronik, maka waktu tidur anda akan berubah menjadi 2 petang.

Satu lagi kesan menggunakan peranti elektronik pada waktu tidur

Penggunaan peranti elektronik sebelum tidur tidak hanya merosakkan waktu tidur anda, tetapi juga dapat mempengaruhi tahap tekanan dan kesihatan mental anda. Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Dr. Dan Naim di Los Angeles Sleep Study Institute dan rakan sekerja, menggunakan alat elektronik sebelum tidur juga mengakibatkan tekanan dan kesihatan mental. Menggunakan komputer secara teratur sebelum tidur, selain merosakkan waktu tidur, juga menyebabkan tekanan dan tanda-tanda kemurungan. Ini boleh berlaku di kalangan lelaki dan wanita. Orang yang sentiasa menggunakan telefon bimbit mereka sebelum tidur juga boleh menyebabkan tekanan dan akhirnya mengganggu kesihatan mental.

Jadi bagaimana anda berurusan dengannya?

Satu-satunya cara untuk mengatasinya: matikan semua objek elektronik pada waktu malam. Simpan semua jenis objek elektronik dari tempat tidur anda. Berikut ialah petua yang boleh anda gunakan:

1. Main balik tidur anda

Mula semula cuba untuk menetapkan semula masa tidur anda. Cuba mula mengurangkan perlahan 15-30 minit. Sebagai contoh, waktu tidur anda telah berubah menjadi 1 petang, pada 1.15 atau 1.30 pada malam hari mematikan semua elektronik anda dan tidur. Dan sebagainya sehingga waktu tidur anda kembali normal.

2. Buat katil anda bebas daripada peranti elektronik

Mewujudkan suasana katil anda tanpa peranti elektronik. Sekiranya anda perlu mengisi semula peranti elektronik anda di dalam bilik tidur anda, letakkan apa sahaja yang boleh menutup peranti elektronik anda.

3. Jangan meletakkan TV di bilik tidur

Kehadiran TV di bilik tidur, terutama di bilik tidur kanak-kanak, mempunyai kesan negatif terhadap kualiti tidur. Bagi kanak-kanak, baca buku yang berguna atau buku waktu tidur bukannya menyediakan TV di bilik mereka untuk waktu tidur.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Power Down untuk Tidur Lebih Baik. http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/power-down-better-sleep Tarikh kemasukan 3 Jun 2016

Teknologi Menjaga Orang Amerika Sehingga Malam. http://www.livescience.com/22100-technology-bedtime-sleep.html Tarikh kemasukan 3 Jun 2016