Utama Lain 14 Perkara Yang Memberi Anda Risiko untuk Kanser Hati
14 Perkara Yang Memberi Anda Risiko untuk Kanser Hati

14 Perkara Yang Memberi Anda Risiko untuk Kanser Hati

Anonim

Faktor risiko adalah perkara yang meningkatkan peluang anda mendapat penyakit, seperti kanser hati. Faktor risiko boleh menjadi genetik, dari gaya hidup, atau mempunyai keadaan kesihatan yang lain. Anda boleh mencegah atau melambatkan perkembangan hati dengan menguruskan faktor risiko anda. Walaupun beberapa faktor risiko tidak dapat diubah, terdapat beberapa faktor risiko yang boleh diuruskan melalui perubahan gaya hidup.

Image

Walau bagaimanapun, mempunyai faktor risiko, atau kadang-kadang beberapa faktor risiko tidak bermakna bahawa anda akan mendapat kanser hati. Sesetengah orang yang mempunyai kanser hati tidak mempunyai atau beberapa faktor risiko. Ini hanya menunjukkan bahawa anda mungkin mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser hati. Berikut adalah penerangan yang lebih terperinci tentang faktor risiko untuk kanser hati:

Jantina dan umur

Jika anda seorang lelaki, anda mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser hati. Kanser hati adalah jauh lebih biasa pada lelaki berbanding wanita. Kemungkinan seorang lelaki yang mempunyai kanser hati adalah sekitar 1 dalam 81, sedangkan pada wanita adalah 1 pada tahun 196. Faktor-faktor gaya hidup lain menyumbang kepada jumlah ini. Suatu subtipe kanser hati yang dipanggil fibromellar adalah lebih biasa pada wanita. Risiko kanser hati bertambah dengan usia juga.

Hepatitis kronik

Mempunyai jangkitan virus jangka panjang dari virus hepatitis B (HBV) dan virus hepatitis C (HCV) adalah risiko paling umum menyebabkan kanser hati. Kerana virus ini biasa di seluruh dunia, mereka bertanggungjawab untuk membuat kanser hati kanser yang paling biasa di banyak bahagian dunia.

HBV adalah penyebab utama kanser hati, terutamanya di Asia dan negara-negara membangun. Orang yang dijangkiti HBV dan HCV mempunyai risiko tinggi untuk mengalami hepatitis, sirosis, dan kanser hati kronik.

HBV dan HCV dapat menyebar dari orang ke orang melalui berkongsi jarum yang tercemar (seperti penggunaan dadah atau pemindahan darah), seks tanpa perlindungan, atau melahirkan. Apabila dijangkiti HBV, anda cenderung mempunyai gejala seperti selesema dan mata dan kulit yang menguning. Jaundis adalah disebabkan oleh penyakit yang dikenali sebagai penyakit kuning. Walaupun kebanyakan orang boleh pulih dari jangkitan HBV selepas beberapa ketika, sesetengah orang yang mengalami jangkitan kronik mempunyai risiko tinggi untuk kanser hati. Kanak-kanak dan bayi, yang mempunyai sistem imun yang lemah, juga mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk membangunkan kanser hati jika mereka dijangkiti.

HCV menyebabkan simptom yang lebih sedikit daripada HBV, tetapi itu tidak bermakna ia bukan masalah yang serius. Orang yang dijangkiti HCV cenderung untuk membangunkan jangkitan kronik, yang lebih cenderung menyebabkan kerosakan hati atau bahkan kanser.

Jenis virus hepatitis lain, seperti virus hepatitis A dan virus hepatitis E, juga boleh merosakkan hati anda. Mujurlah, orang yang dijangkiti virus ini tidak menyebabkan hepatitis kronik atau sirosis, dan oleh itu tidak mempunyai risiko kanser hati.

Cirrhosis

Cirrhosis adalah penyakit yang sering dikaitkan dengan kanser hati. Kebanyakan kes kanser hati sudah mempunyai beberapa tahap sirosis. Orang dengan sirosis hati telah rosak dan membina tisu parut di dalam hati. Orang dengan sirosis mempunyai peningkatan risiko kanser hati.

Terdapat banyak punca sirosis, tetapi penyebab yang paling biasa adalah penyalahgunaan alkohol, atau mempunyai jangkitan HBV dan HCV kronik.

Beberapa jenis penyakit autoimun, seperti cirrhosis biliary primer (PBC), yang memberi kesan kepada hati juga boleh menyebabkan sirosis. Sekiranya anda mempunyai PBC, sistem imun anda menyerang saluran hempedu di hati. Ini menyebabkan salur hempedu menjadi rosak dan boleh menyebabkan sirosis. PBC mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menyebabkan kanser hati.

Penggunaan alkohol berat

Penyalahgunaan alkohol adalah punca utama sirosis, yang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser hati. Risiko ini lebih tinggi jika mereka peminum berat (sekurang-kurangnya 6 minuman standard sehari).

Obesiti

Kelebihan berat badan yang berlebihan, obesiti, boleh menyebabkan lemak dalam tisu hati dan menyebabkan sirosis. Keadaan yang menyebabkan orang yang minum sedikit atau tidak alkohol untuk membangunkan tisu lemak di hati yang disebut penyakit hati bukan lemak alkohol adalah perkara biasa pada orang gemuk. Penyakit ini juga dikenali sebagai NASH (steatohepatitis bukan alkohol) boleh maju dan mengembangkan sirosis.

Kencing manis jenis 2

Orang dengan diabetes jenis 2 cenderung berlebihan berat badan atau gemuk, yang, seperti yang dinyatakan sebelum ini, boleh menyebabkan masalah hati. Risiko ini lebih tinggi pada orang yang mempunyai faktor risiko lain seperti penggunaan alkohol berat atau virus hepatitis kronik.

Penyakit metabolik keturunan

Keturunan boleh menjejaskan risiko kanser hati. Beberapa penyakit metabolik adalah keturunan. Sebagai contoh, derivatif hemochromatosis menyebabkan tubuh anda menyerap terlalu banyak zat besi dari makanan mereka. Besi membina badan kita, termasuk hati. Sekiranya terlalu banyak di hati, ia boleh menyebabkan sirosis atau kanser hati.

Penyakit jarang lain yang meningkatkan risiko kanser hati termasuklah:

 • Tyrosinemia
 • Kekurangan Alpha1-antitrypsin
 • Porphyria cutanea tarda
 • Penyakit penyimpanan glikogen
 • Penyakit Wilson

Pendedahan kepada bahan aflatoxin

Aflatoxin adalah bahan yang boleh menyebabkan kanser hati. Mereka dibuat oleh cendawan dalam kacang, gandum, kacang soya, kacang, jagung, dan beras. Apabila dalam persekitaran yang lembap, hangat, kulat ini akan mencuba dan menjangkiti makanan yang anda makan.

Iklim hangat seperti negara-negara tropika lebih sesuai untuk pertumbuhan aflatoxin, tetapi boleh berlaku di mana-mana di pelbagai tempat di dunia. Di negara-negara membangun, produk sering diuji untuk memeriksa kehadiran aflatoxin.

Pendedahan jangka panjang kepada bahan ini merupakan faktor risiko utama untuk kanser hati. Risiko semakin meningkat pada orang dengan jangkitan hepatitis B atau C.

Pendedahan kepada vinil klorida dan thorium dioksida (thorotrast)

Vinyl chloride adalah bahan kimia yang digunakan untuk membuat plastik, manakala thorotrast adalah bahan kimia yang disuntik ke dalam orang untuk ujian x-ray. Bahan kimia ini boleh meningkatkan risiko angiosarcoma dari hati jika terdedah untuk masa yang lama. Ia juga meningkatkan risiko mengembangkan karsinokarsinoma dan kanser hepatoselular, tetapi pada tahap yang jauh lebih rendah.

Pencegahan telah dibuat untuk mengehadkan penggunaan vinil klorida dan thorotrast. Thorotrast tidak lagi digunakan, dan pendedahan pekerja terhadap vinil klorida dikawal ketat.

Steroid anabolik

Steroid anabolik adalah bahan haram yang biasa digunakan oleh atlet untuk meningkatkan jisim dan kekuatan otot. Penggunaan jangka panjang steroid anabolik boleh meningkatkan risiko kanser hepatoselular. Kortison - seperti steroid, hidrokortison, prednison, dan dexamethasone, tidak mempunyai risiko yang sama.

Arsenik

Air yang terkontaminasi dengan arsenik boleh meningkatkan risiko beberapa jenis kanser hati jika terdedah untuk waktu yang lama. Ini lebih biasa di bahagian Asia Timur.

Jangkitan parasit

Jangkitan parasit yang menyebabkan schistosomiasis boleh menyebabkan kerosakan hati dan dikaitkan dengan kanser hati. Jangkitan parasit sering berlaku di Asia, Afrika dan Amerika Selatan.

Penggunaan tembakau

Merokok merosakkan kesihatan anda pada setiap peluang. Merokok meningkatkan risiko kanser hati. Berhenti merokok boleh mengurangkan risiko kanser hati, tetapi kerana anda telah menokok tembakau di dalam hati anda, anda masih mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding orang yang tidak pernah merokok.

Pil kawalan kelahiran

Dalam kes yang jarang berlaku, pil kawalan kelahiran, yang juga dikenali sebagai pil kontraseptif, boleh menyebabkan tumor jinak yang dikenali sebagai adenoma hati. Tetapi tidak diketahui sama ada mereka meningkatkan risiko kanser hati. Kajian lanjut diperlukan untuk menunjukkan sebab langsung antara penggunaan pil kawalan kelahiran dan kanser hati.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 5, 2017 | Terakhir diedit: 5 September, 2017

Sumber

http://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/liver-cancer/risk-factors

http://www.cancer.org/cancer/livercancer/detailedguide/liver-cancer-risk-factors