Utama Maklumat kesihatan Mengapa gatal-gatal lebih teruk lagi apabila tercalar?
Mengapa gatal-gatal lebih teruk lagi apabila tercalar?

Mengapa gatal-gatal lebih teruk lagi apabila tercalar?

Anonim

Apabila gatal mula, jari anda segera menggaru permukaan kulit tanpa menyedari. Rasanya baik untuk menggaru kulit gatal, tetapi adakah anda tahu bahawa menggaru hanya menjadikan gatal anda lebih teruk?

Image

Kenapa menggaru malah menjadi lebih gatal?

Adakah anda sering merasakan itchier walaupun anda telah menggaruk permukaan kulit yang terasa gatal sebelum ini? Ya, penyelidikan telah menyatakan bahawa menggaru membuat kulit lebih gatal. Kenapa ini berlaku?

Untuk menghentikan gatal-gatal, otak tidak memberitahu anda untuk menggoresnya. Apabila anda mula, saraf anda menghantar isyarat sakit ke otak anda, bukan gatal-gatal. Matlamatnya, supaya gatal-gatal itu "hilang" apabila digantikan dengan kesakitan. Tidak percaya? Cuba ingat lagi, apa yang anda rasakan selepas rasa gatal itu hilang kerana tercalar oleh jari anda? Dan setelah anda merasa sakit, kulit anda akan merasa lebih gatal?

Jadi dengan cara ini, kulit gatal anda boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, sama ada disebabkan oleh keradangan akibat pendedahan kepada bahan asing, serangga, atau jangkitan kulit. Kemudian, apabila anda merasakan gatal, anda mencubanya. Pada mulanya gatal-gatal akan hilang dan berasa selesa. Tetapi beberapa saat kemudian, anda akan merasa sakit di tempat yang gatal akibat menggaru.

Sekarang, kerana sakit, badan secara semulajadi merembeskan serotonin. Matlamatnya adalah untuk mengurangkan kesakitan yang dirasakan. Walau bagaimanapun, bukan sahaja mengawal rasa sakit, serotonin juga memberikan rasa "kepuasan" apabila menggaru. Oleh itu, semakin serotonin yang dihasilkan akibat kesakitan, semakin banyak anda akan merasakan lebih banyak yang anda ingin menggaru. Sementara itu, dengan anda menggaru, rasa sakit akan terus timbul.

Hati-hati bahawa kulit menjadi tercedera jika ia tercalar secara berterusan

Anda terus menggaru bukan kerana sensasi yang terasa baik, tetapi gatal-gatal itu tidak hilang. Kerana gatal-gatal yang semakin meningkat, anda pasti akan terus menggaru kulit sehingga rasanya hilang. Tetapi terlalu kerap dan keras anda menggaru permukaan kulit hanya akan membuatnya sakit dan jengkel. Kulit yang teruk akan secara semula jadi berasa sakit dan sakit.

Kemudian bagaimana untuk berhenti menggaru gatal-gatal?

Juga Baca:

  • Alahan, Jika Dipaksa Teruskan, Bolehkah Ia Menyembuhkan Masa Panjang?
  • Mengapa Selesema Selalunya Bermula Dengan Kesan Menelan?
  • Kenapa Lebih Banyak Orang Lemak?

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 7 Januari 2019 | Terakhir Edited: 7 Januari 2019

Sumber

McNamee, D. (2014). Pernah tertanya-tanya mengapa menggaru menggaru lebih teruk? [dalam talian] Berita Perubatan Hari Ini. Boleh didapati di: http://www.medicalnewstoday.com/articles/284655.php [Diakses pada 27 Apr. 2017].

WebMD. (2017). Kanak-Kanak Dengan Ekzema: Bagaimana Menghentikan Gambut. [dalam talian] WebMD. Boleh didapati di: http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/features/child-scratching#1 [Diakses pada 27 Apr. 2017].

Zhao, Z., Liu, X., Jeffry, J., Karunarathne, W., Li, J., Munanairi, A., Zhou, X., Li, H., Sun, Y., Wan, L., Wu, Z., Kim, S., Huo, F., Mo, P., Barry, D., Zhang, C., Kim, J., Gautam, N., Renner, K., Li, Y. dan Chen, Z. (2017). Menurun Kawalan Gatal oleh Sistem Serotonergik melalui Isyarat GRP-GRPR 5-HT1A-Facilitated.