Utama Maklumat kesihatan Adakah Ia Sudah Lama Makan Boleh Buat Kami Menangkap Dingin?
Adakah Ia Sudah Lama Makan Boleh Buat Kami Menangkap Dingin?

Adakah Ia Sudah Lama Makan Boleh Buat Kami Menangkap Dingin?

Anonim

Ramai orang sengaja melangkau makanan supaya mereka dapat menurunkan berat badan atau kerana mereka terlalu sibuk. Malah, ini tidak baik untuk kesihatan. Makan lewat membuat anda lemah dan sensasi tidak sihat. Keadaan ini sering dipanggil menangkap sejuk. Makan lewat dikatakan sebagai salah satu punca selesema. Bagaimanapun, adakah itu benar? Datang, lihat penjelasan di bawah.

Image

Apa yang sejuk?

Sebenarnya di dunia perubatan, tiada selsema biasa. Pelaporan dari Kompas, menurut dr. Mulia Sp.PD, pakar dalam ubat dalaman di Hospital Pantai Indah Kapuk, menemui selesema sebagai satu kumpulan simptom dari gabungan dua jenis masalah kesihatan, iaitu gastritis dan selesema.

Gejala ini termasuk sakit badan, kembung perut, keletihan, sakit perut, pundi kencing yang berterusan, loya, batuk, rasa sejuk, dan demam.

Makan lewat adalah punca selsema

Selesema adalah gabungan gejala gastritis dan selesema. Gejala yang paling umum adalah ulser perut adalah sakit perut, sakit perut, sakit dada, dan kerap belching. Sementara itu, gejala flu termasuk sakit tekak, hidung berair, batuk, kesesakan hidung, dan demam. Kadang-kadang, selesema juga boleh membuat anda mengalami sakit otot atau sakit.

Nah, makan lewat atau melangkau makanan boleh mengganggu kesihatan anda. Badan anda mempunyai jam biologi yang dipanggil irama cycardian.

Irama sirkadian adalah jadual kerja atau pergeseran kerja untuk setiap organ tubuh manusia, termasuk sistem pencernaan anda. Oleh itu, jika anda makan secara tidak teratur, irama cycardian akan terganggu supaya anda mengalami pelbagai gejala.

Apabila anda makan lewat, anda akan mengalami kekejangan perut. Biasanya kekejangan perut berlaku disebabkan oleh penyakit gastrik, refluks asid gastrik, atau ulser perut. Walaupun anda melangkau makanan dan meninggalkan perut anda kosong, dan kemudian makan semula selepas perut kosong untuk masa yang lama, perut menjadi kembung dan gas yang berlebihan disertai sakit perut.

Aduan-aduan ini mengenai penghadaman dan badan-badan lemas sering dianggap sejuk. Jadi, sesungguhnya ia boleh dikatakan bahawa makan lewat adalah punca beberapa selesema biasa.

Walau bagaimanapun, lewat makan sahaja tidak akan menyebabkan selesema. Selesema ini disebabkan oleh jangkitan virus influenza di dalam badan, bukan kerana anda makan secara tidak teratur.

Image

Apakah kesannya jika anda sering makan lewat?

Selain mencetuskan penyakit gastrik, makan lewat juga boleh menjejaskan sistem pencernaan anda. Makan lewat atau makan tidak teratur boleh mengurangkan tenaga yang digunakan untuk mencerna dan menyerap makanan. Makan lewat boleh mengganggu pencernaan anda.

Sistem pencernaan melakukan pemprosesan makanan secara berterusan selama 8-10 jam, supaya apabila anda makan secara tidak teratur, tubuh juga tidak dapat membekalkan nutrisi secara teratur ke semua organ dan sel.

Metabolisme badan juga melambatkan untuk menyimpan kalori dalam badan supaya ia dapat dibakar untuk jangka masa yang lama. Ini akan menjadikan anda lebih mudah letih, lemah, lesu, walaupun suasana hati anda tidak baik. Aktiviti anda juga terganggu.

Di samping itu, makan tidak teratur boleh meningkatkan berat badan anda. Irama Sikardian mengawal kelaparan dan isyarat kenyang yang boleh mengekalkan berat badan ideal anda. Apabila anda makan secara tidak teratur, tubuh anda sebenarnya keliru apabila anda kenyang atau masih lapar.

Juga Baca:

  • 5 Kesan Yang Boleh Berlaku Untuk Tubuh Anda Jika Anda Sentiasa Makan Lewat
  • Apa sebenarnya yang sejuk? Apa penyakitnya?
  • Berhati-hati, Peningkatan Asid Gastrik Boleh Meningkatkan Risiko Kanser Esophageal

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

  • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
  • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh semakan: 12 April, 2018 | Terakhir Edited: 12 April, 2018

Sumber

Colds, Only Diseases in Indonesia https://lifestyle.kompas.com/read/2016/02/29/175617123/Enter.Ingin.Penyakit.yang.Cuma.Ada.di.Indonesia diakses 6 April 2018.

Mengapa Jadual Makan Secara Rawak Anda Merosakkan untuk Kesihatan Anda http://www.health.com/weight-loss/meal-timing-weight-gain diakses 6 April 2018.

5 Kesan Yang Terjadi Apabila Anda Sering Makan Lewat http://www.articlesofhealthcare.com/10966/5-effects-that-happen-when-you-often-eat-late.html diakses 6 April 2018.

Waktu Makan Biasa Membuat Anda Makan Lebih Sihat, Mencari Tinjauan http://time.com/4008273/regular-mealtimes-eat-healthy-eating/ diakses 6 April 2018.