Utama Maklumat kesihatan Ambil Parasetamol Secara berterusan, Adakah Berbahaya?
Ambil Parasetamol Secara berterusan, Adakah Berbahaya?

Ambil Parasetamol Secara berterusan, Adakah Berbahaya?

Anonim

Paracetamol adalah ubat penahan sakit yang paling banyak digunakan. Paracetamol biasanya digunakan untuk merawat kesakitan ringan hingga sederhana, mulai dari sakit kepala, sakit haid, sakit gigi, sakit sendi, dan rasa sakit yang dirasai semasa selesema. Ubat ini boleh didapati dengan preskripsi atau tidak. Begitu ramai orang menggunakan paracetamol untuk masa yang lama. Jadi, ada apa-apa kesan sampingan paracetamol jangka panjang?

Image

Adakah terdapat sebarang kesan sampingan paracetamol?

Kesan sampingan dari paracetamol sebenarnya jarang, tetapi masih boleh berlaku, seperti:

 • loya, sakit perut atas, gatal-gatal, kehilangan selera makan
 • air kencing gelap, najis pucat
 • kuning pada kulit dan mata
 • reaksi alergi, yang boleh menyebabkan ruam dan bengkak
 • tekanan darah rendah dan kadar denyutan jantung yang cepat, ini kadang-kadang berlaku apabila paracetamol diberikan dalam urat lengan anda
 • gangguan darah, seperti trombositopenia (kiraan platelet rendah) dan leukopenia (kiraan sel darah putih yang rendah)
 • kerosakan hati dan buah pinggang jika anda mengambil terlalu banyak (dos berlebihan), ini boleh membawa maut dalam kes yang teruk

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami sebarang gejala ini selepas mengambil paracetamol, hubungi doktor anda dengan serta-merta.

Jadi, ada apa-apa kesan sampingan paracetamol jangka panjang?

Paracetamol dianggap lebih selamat daripada analgesik lain yang biasa digunakan seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs), seperti ibuprofen atau opioid.

Walau bagaimanapun, penggunaan jangka panjang masih diperdebatkan dan dipandang ringan oleh sesetengah orang. Satu kajian yang diketuai oleh Profesor Philip Conaghan dari Fakulti Perubatan di Universiti Leeds, menjawab keraguan ini.

Dalam kajian ini, para penyelidik mendapati terdapat risiko penyakit jantung, masalah buah pinggang, dan gangguan sistem pencernaan dalam penggunaan paracetamol jangka panjang.

Walaupun memang, risiko yang disebutkan agak kecil, namun kemungkinan penyakit itu masih ada.

Kajian ini menunjukkan bahawa risiko kesihatan yang buruk bagi penggunaan paracetamol jangka panjang adalah kurang dipertimbangkan. Terutamanya berhubung dengan peningkatan risiko jantung, masalah gastrousus dan buah pinggang.

Malah, penyelidikan ini masih perlu diterokai dengan lebih mendalam, tetapi masih perlu berhati-hati dan berjumpa dengan doktor terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan paracetamol dalam jangka masa panjang.

Jadi, berapa lama paracetamol selamat digunakan?

Setakat ini. tiada batasan atau penanda aras untuk berapa lama ubat penahan sakit selamat digunakan. Perkara yang perlu diingati ialah anda hanya perlu menggunakan ubat ini apabila anda merasa sakit, sama ada sakit kepala atau sakit di bahagian lain badan.

Walau bagaimanapun, jika sesungguhnya sakit dan kesakitan yang anda alami hilang, mungkin terdapat masalah atau gangguan yang berlaku di dalam badan anda. Jika ia sangat mengganggu dan berterusan, anda perlu segera berjumpa doktor.

Juga Baca:

 • Adakah benar Parasetamol Frekuensi Minum semasa Kehamilan Sebabkan ADHD Kanak-kanak?
 • Berhati-hati! Jangan Ambil Ubat Paracetamol Selepas Minum Minuman Alkohol!
 • Parasetamol Kerap Minum Boleh Menyebabkan Kerugian Pendengaran

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Ditinjau: 27 September, 2018 | Terakhir Edited: September 27, 2018

Sumber

Paracetamol https://www.nhs.uk/conditions/paracetamol/ diakses 23 September 2018.

Risiko jangka panjang untuk mengambil paracetamol mungkin telah diremehkan oleh doktor https://www.leeds.ac.uk/news/article/3669/long-term_risks_of_taking_paracetamol_may_have_been_underestimated_by_clinicians diakses 23 September 2018.

Adakah paracetamol jangka panjang tidak selamat seperti yang kita fikirkan? https://www.nhs.uk/news/medication/is-long-term-paracetamol-use-not-as-safe-as-we-thought/ diakses 23 September 2018.