Utama Maklumat kesihatan Apa yang berlaku jika saya mempunyai kaki rata?
Apa yang berlaku jika saya mempunyai kaki rata?

Apa yang berlaku jika saya mempunyai kaki rata?

Anonim

Kebanyakan orang mempunyai lengkung di tengah-tengah kaki yang tidak menyentuh permukaan lantai, jadi badan boleh berdiri seimbang dengan bahagian luar kaki sebagai sokongan berat badan. Walau bagaimanapun, dalam sesetengah orang, apabila berdiri dan berjalan, seluruh kaki menyentuh lantai. Ini dikenali sebagai kaki rata. Walaupun tidak berbahaya, keadaan kaki rata ini dapat meningkatkan risiko kecederaan kaki ketika berolahraga.

Image

Apakah kaki kilat?

Kaki rata adalah kaki rata yang terlalu rendah atau bahkan menyentuh permukaan lantai ketika mereka berdiri atau berjalan. Keadaan ini dipengaruhi oleh bentuk tulang dan otot yang membentuk kaki tunggal. Bayi dan kanak-kanak adalah normal untuk mengalami keadaan ini kerana mereka masih dalam perkembangan otot kaki, jadi keadaan kaki rata yang baru mencetuskan masalah jika masih berlaku pada remaja dan orang dewasa.

BACA JUGA: Apa yang Menyebabkan Bentuk O dan X Kaki?

Apa yang menyebabkan seseorang mempunyai kaki yang rata?

Kerana ia berkaitan dengan bentuk kaki, kaki rata dapat disebabkan oleh gangguan pertumbuhan pada anak-anak sehingga otot kaki tidak dikembangkan sepenuhnya, dan terus menjadi dewasa. Perubahan dalam bentuk kaki rata juga boleh berlaku dengan usia atau selepas melalui kehamilan. Wanita hamil akan mengalami peregangan otot dan mendapatkan lemak, menyebabkan perubahan dalam bentuk kaki tunggal. Walau bagaimanapun, ini dapat dikurangkan dengan aktif mengaktifkan atau menggerakkan kaki.

Kaki kaki juga genetik yang diwarisi dalam sebuah keluarga yang umumnya fleksibel, di mana satu-satunya kaki mempunyai ligamen normal dan bentuk otot tulang, tetapi masih menyentuh permukaan lantai ketika berdiri atau berjalan.

Keadaan kaki rata akan memberi kesan kepada kesihatan jika otot-otot dan tulang mengalami perubahan struktur yang tidak normal, ini boleh disebabkan oleh beberapa keadaan kesihatan lain seperti:

 • Gangguan Kongenital
 • Gangguan struktur tisu badan seperti sindrom Ehlers-Danlos
 • Gangguan otot dan saraf seperti palsy serebral, spina bifida atau kelemahan progresif (distrofi) otot.
 • Keradangan tisu penghubung yang boleh disebabkan oleh kasut yang tidak sesuai, obesiti, penuaan atau rheumatoid arthritis.

Apakah kesannya jika anda mempunyai kaki yang rata?

Kebanyakan individu yang mengalami kaki rata tidak merasa terganggu dalam aktiviti harian mereka. Kesan kesihatan lebih mungkin dialami oleh individu yang aktif dalam sukan yang bergerak banyak kaki seperti mengalami kecederaan atau keletihan di kaki lebih cepat. Individu yang mempunyai kaki rata lebih cenderung mengalami putaran kaki ke hadapan yang tidak normal (kaki punggung) supaya kaki tidak mendarat di mana ia sepatutnya dan tidak boleh menyerap getaran. Akibatnya, orang yang kaki rata lebih berisiko kecederaan kaki, sakit belakang, dan keradangan tendon lutut.

BACA JUGA: 6 Kecederaan Ketika Berjalan Yang Paling Sering Berlaku

Walau bagaimanapun, kesan yang paling mendasar bagi keadaan kaki ialah ia menyebabkan anggota badan lain memegang beban yang tidak wajar. Keletihan di kaki apabila meningkatkan intensiti aktiviti fizikal yang disebabkan oleh keadaan kaki rata tidak hanya memberi kesan kepada kaki, tetapi juga dapat dialami oleh anggota lain yang menyokong berat badan seperti lengan belakang dan lutut.

Pertimbangkan menetapkan berat badan dan corak aktiviti fizikal untuk meminimumkan kesan kaki rata jika anda mengalami gejala berikut:

 • Kaki lebih kerap walaupun memakai kasut atau kasut yang sesuai.
 • Kasut anda pecah lebih cepat atau tidak sesuai seperti sebelumnya.
 • Satu-satunya kaki kelihatan lebih rata atau lebih rendah daripada sebelumnya.
 • Kaki kerap berasa lemah, mati rasa atau kaku.

Bagaimana anda mengatasi masalah ini kerana kaki rata?

Berikut adalah beberapa petua untuk mengatasi masalah kaki rata, termasuk:

 • Gunakan sol kasut tambahan untuk menyesuaikan bentuk kaki dan meminimumkan getaran apabila berjalan atau bersenam.
 • Mengurangkan berat badan jika anda berlebihan berat badan, ini akan membantu meringankan beban dan tekanan pada belakang, lutut, dan tapak kaki.
 • Pilih sukan atau aktiviti yang meletakkan kurang tekanan pada kaki seperti berjalan dengan perlahan, berbasikal, atau berenang.
 • Melakukan pergerakan kaki secara berkala untuk mengawal pergerakan kaki yang tidak berputar terlalu lama.
 • Ambil ubat penahan sakit jika anda mengalami kesakitan yang kerap.

Sekiranya di atas tidak dapat mengurangkan kesan kaki rata, pembedahan pada tapak kaki mungkin dilakukan sebagai langkah terakhir untuk membaiki tulang, sol, dan tisu penghubung di kaki.

Kongsi artikel ini:

Kongsi ini:

 • Klik untuk berkongsi di Facebook (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di Twitter (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada WhatsApp (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Tumblr (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi di LinkedIn (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada Baris baru (Buka dalam tetingkap baru)
 • Klik untuk berkongsi pada BBM (Buka dalam tetingkap baru)

Tarikh disemak: September 6, 2017 | Terakhir Edited: September 6, 2017

Sumber

Badii, C. 2016. Apa yang menyebabkan kaki rata? 6 keadaan yang mungkin. Dalam talian: http://www.healthline.com/symptom/flat-foot (diakses 7 November 2016)

Hudson, J. 2012. Mempunyai kaki rata dapat menghancurkan lutut anda: Banyak yang menganggap kaki yang menangky adalah jenaka - namun kesannya sering melumpuhkan. Online: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2147899/Having-flat-feet-destroy-knees-Many-think-wonky-feet-joke-effects-crippling.html (diakses 7 November 2016 )

Liang, PC. 2013. Bagaimana Running Mempengaruhi Saya Jika Saya Mempunyai Kaki Flat? Online: https://www.runsociety.com/health-injuries/how-does-running-affect-me-if-i-have-flat-feet/ (diakses 7 November 2016)

NHS. 2015. kaki rata. Dalam talian: http://www.nhs.uk/conditions/flatfeet/Pages/Introduction.aspx (diakses 7 November 2016)

Mayo Clinic. 2015. kaki rata - gaya hidup dan ubat rumah. Online: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flatfeet/basics/lifestyle-home-remedies/con-20023429 (diakses 7 November 2016)

Nordqvist. C. 2014. Apakah kaki rata (pes planus, gerbang jatuh)? Apa yang menyebabkan kaki rata? Dalam talian: http://www.medicalnewstoday.com/articles/168608.php (diakses 7 November 2016)